Αναλύσεις

Οι 4 παράγοντες που διαμορφώνουν τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις

Οι 4 παράγοντες που διαμορφώνουν τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη ζημιά που έκαναν οι αξιολογήσεις στην ελληνική οικονομία φαίνεται και θα φανεί ακόμα καλύτερα τώρα που λαμβάνει χώρα η τρίτη αξιολόγηση.

Ηδη τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι η οικονομία δεν έχει επηρρεαστεί δυσμενώς από την άφιξη του καουαρτέτου και τις διαπραγματεύσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Μεγάλη απόδειξη η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που επέστρεψαν στα επίπεδα του 2009, δηλαδή σε εποχή πριν από την επιβολή των μνημονίων.

Παρά ταύτα, όμως, είναι υψηλά και απαγορευτικά για έξοδο στις αγορές, αφού κινούνται σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του 5%.

Η ομαλή πορεία λοιπόν της αξιολόγησης, χωρίς απειλές και χωρίς μπούλινγκ για Grexit, δημιουργεί τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για ομαλή μετάβαση από το 2017 στο 2018, χωρίς δηλαδή να διαταραχτεί το οικονομικό κλίμα και να επηρρεαστεί αρνητικά η πορεία της οικονομίας και συνεπώς των ρυθμών ανάπτυξης, που είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του προϋπολογισμού το 2018.

Τούτες τις μέρες εκτός από την αξιολόγηση στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος βρίσκεται και ο προϋπολογισμός.

Το ενθαρρυντικό είναι πως η συζήτηση για το προσχέδιο που έγινε στο Χίλτον ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς ήταν σε καλό κλίμα, υπήρξε συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, καθώς και για το ύψος του μερίσματος που θα διανεμηθεί. Διαφωνίες, αλλά όχι σημαντικές, υπήρξαν για τις κοινωνικές ομάδες που θα επωφεληθούν από το 1,1 δις. Το οποίο θα διανεμηθεί.

Όμως, οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε πορεία σύγκλισης και θα βρεθεί η ¨χρυσή τομή¨, χωρίς να υπάρξουν τριγμοί.

Αυτά τα δύο ζητήματα, σε συνδυασμό με τις συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους θα είναι καθοριστικά, όχι μόνον για την έξοδο από τα μνημόνια (αν δηλαδή θα είναι καθαρή ή όχι), ούτε μόνο για το επίπεδο του ελέγχου που θα υπάρχει μετά τη λήξη της μνημονιακής εποχής, δηλαδή μετά την 21 Αυγούστου 2018, αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, ακόμα και για το χρόνο που θα γίνουν εκλογές.

Και εξηγούμαστε τυχόν ακριβής υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2018 απομακρύνει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, παράμετρος που από μήνη της, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Αν η πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού συνοδευτεί από μείωση της ανεργίας, βελτίωση του κλίματος και δημιουργία συνθηκών για μείωση της φορολογίας, τότε η κυβέρνηση θα έχει κάθε λόγιο να μεταθέσει όσο πιο μακριά μπορεί την εκλογική αναμέτρηση, ελπίζοντας ότι θα κεφαλαιοποιήσει την περαιτέρω πρόοδο στο οικονομικό πεδίο.

Αν, όμως, η πορεία είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση, συσσωρεύονται σύννεφα στην οικονομία, η ανάπτυξη είναι αδύναμη και αναιμική, τυχόν πρόσθετα μέτρα έρχονται στην ημερήσια διάταξη και όπως είναι φυσικό η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να ελπίζουν σε βελτίωση στο πολιτικό πεδίο, πράγμα που θα φαίνεται και από τις έρευνες της κοινής γνώμης, οπότε σε αυτή την περίπτωση να μην αποκλειστούν ακόμα και πρόωρες εκλογές εντός του 2018 και ακριβέστερα εντός του πρώτου εξαμήνου.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό η οικονομία είναι το βαρόμετρο και για τις πολιτικές εξελίξεις, αφού ακόμα και να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στο σκέλος της καθημερινότητας του πολίτη, δεν πρόκειτια να γίνουν αντιληπτές ούτε να παράξουν αποτελέσματα σε επίπεδο κοινής γνώμης, παρά μόνο ύστερα από ένα ικανό χρονικό διάστημα.

Συνεπώς αξιολόγηση, προϋπολογισμός, χρέος και πορεία της οικονομίας είναι οι τέσσερις αλληλοσυνδεδεμένοι και αλληλοεπηρεαζόμενοι παράγοντες, που θα καθορίσουν το κοντινό μέλλον της χώρας και των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

eretikos.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X