Αθλητισμός

AEK: Σταματήστε να κατηγορείτε τον Μάνταλο

AEK: Σταματήστε να κατηγορείτε τον Μάνταλο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Από χθες και γενικά την τελευταία περίοδο βλέπω πως για κάθε κακό αποτέλεσμα της ΑΕΚ οι φίλαθλοι κατηγορούν τον Πέτρο Μάνταλο για ότι λάθος γίνεται στην «Ένωση».

Γράφει ο Παναγιώτης Φάκος

Μπορεί ο Μάνταλος να μην είναι σε κάθε αγώνα ο MVP ή να είναι ο καλύτερος όλων (κάτι που είναι λογικό για κάθε παίκτη), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταμάτησε να κουβαλάει όλο το φορτίο της ΑΕΚ στην πλάτη του ή ότι δεν προσπαθεί μέσα και έξω από το γήπεδο για την ομάδα.

Ειδικά χθες είδα σχόλια στο επίσημο προφίλ της ΑΕΚ στο Instagram με του φιλάθλους να είναι διχασμένοι… Κάποιοι τα έριχναν στον Μελισσανίδη και στον Ίβιτς για τις μεταγράφες, κάποιοι τα έριχναν ξανά στην ΠΑΕ ΑΕΚ γιατί δεν πήρε θέση για το «σφάξιμο» της διαιτησίας, άλλοι τα έχωναν σε Μπακάκη και Σιμόες και ένα τεράστιο ποσοστό έριχνε για άλλη μια φορά το φταίξιμο στον αρχηγό, Πέτρο Μάνταλο.

Από μια πλευρά (την ώρα του αγώνα όμως) κι εγώ στην φάση με το δοκάρι του Μάνταλου είπα «όχι ρε Πέτρο τι έχασες»… αλλά πάνω στην αδρεναλίνη του αγώνα και πόσο μάλλον όταν είσαι πίσω στο σκορ… Αλλά ας σκεφτούμε λίγο λογικά… Εδώ εμείς είχαμε τεράστιο άγχος για την εξέλιξη του ματς που το βλέπαμε  απ’έξω, εκείνοι που παίζουν μέσα και ειδικά στην Τούμπα σε ένα ντέρμπι τεράστιας σημασίας και που είσαι και πίσω στο σκορ άδικα, λέτε να μην έχουν άγχος και οι ίδιοι οι παίκτες;;

Και η φάση εδώ που τα λέμε ήταν φοβερή και ο ΠΑΟΚ είχε το δοκάρι με το μέρος του!

Κάνεις όμως δεν μίλησε για το τετ-α-τετ που χάνει ο Ολιβέιρα μετά από την καταπληκτική πάσα «πάρε βάλε» του Μάνταλου.

Πάντα σαν φίλαθλοι έχουμε ένα κακό… κάπου πρέπει να ρίξουμε το φταίξιμο… Αλλά σπάνια βρίσκουμε τον σωστό παράγοντα για να τα χώσουμε.

Μπορεί οι υπόλοιποι να έχετε άλλη άποψη, άλλοι να συμφωνείτε μαζί μου… Κάθε γνώμη είναι δεκτή!

Πάντως για εμένα ο Μάνταλος δεν πρέπει να χρεώνεται όλα τα λάθη της ΑΕΚ

Και θα ξεκινήσω με ένα μάθημα ιστορίας της ΑΕΚ ώστε να τεκμηριώσω την άποψη μου…

Η ΑΕΚ ετοιμαζόταν για τα αλώνια της Γ’ Εθνικής το καλοκαίρι που ανακοινώθηκε η απόκτηση του Μάνταλου. Ο παίκτης θα περνούσε άλλο ένα χρόνο στην Ξάνθη και θα εντασσόταν στην Ένωση όταν εκείνη θα έπαιζε πια στην Β’ Εθνική…

Τότε ήταν μόλις 22 χρονών και φαινόταν πανέτοιμος για το μεγάλο βήμα της καριέρας του… Πράγμα θετικό για την «Ένωση» αφού ο ενθουσιασμός του Πέτρου θα έδινε άλλο αέρα στην ομάδα.

Και αυτό αποδείχτηκε με την ανακοίνωση της απόκτησής του τότε από την ΑΕΚ που ήταν το πιο πειστικό επιχείρημα περί της ορθότητας του «Ερχόμαστε!» στα σαλόνια της Super League, που έγινε και το «μοτο» της επιστροφής της ΑΕΚ στους κύκλους των μεγάλων.

Από τότε έχουν περάσει περίπου πεντέμισι χρόνια….

Ο Πέτρος Μάνταλος αντιμετωπίστηκε ως ο αντικειμενικός ηγέτης της νέας εποχής της «Ένωσης», υιοθέτησε με χαρά αυτόν τον χαρακτηρισμό, έγινε αρχηγός της ΑΕΚ, χρίστηκε διεθνής, σκόραρε στον τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό δίνοντας το πρώτο τρόπαιο της ομάδας του μετά την επιστροφή της στη Super League, μετουσιώθηκε στο κομβικό γρανάζι της «κιτρινόμαυρης» μηχανής και οι φίλοι της ΑΕΚ χλόμιασαν δυο φορές από το άγχος τους στους ισάριθμους χιαστούς του.

Και εδώ βάζω μια άνω τελεία… Ο Μάνταλος έβαζε συνέχεια τα πόδια του στην φωτιά, έπαιξε με πάθος, έγραψε δύο χιαστούς στο ιστορικό του και μετά απ’όλα αυτά όχι μόνο έτρεξε για να επιστρέψει γρήγορα στα γήπεδα ώστε να βοηθήσει την ΑΕΚ αλλά και τώρα συνεχίζει να βάζει τα πόδια του στην φωτιά, χωρίς να φοβάται να χωθεί με πάθος στις φάσεις. Και παρά τους χιαστούς ακόμα συνεχίζει και παίζει λες και δεν τους έπαθε ποτέ! Σίγουρα αν δεν είχε τους τραυματισμούς θα ήταν ακόμα καλύτερος αλλά και πάλι όσο μπορεί και του το επιτρέπει η κατάσταση του παίζει στα «κόκκινα».

Ακόμα και σήμερα, ο Μάνταλος δέχεται μια τρομακτική αμφισβήτηση αναφορικά με τις αληθινές δυνατότητές του… Οι δυο σοβαροί τραυματισμοί που έχει περάσει είναι ξεκάθαρο πως για κάποιους να θεωρούν πως έχουν αφήσει πάνω του το σημάδι τους αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα..

Παραπλεύρως της απέραντης αμφισβήτησης που δέχεται αυτή τη στιγμή ο Μάνταλος υπάρχει και μια προσέγγιση που είναι ταυτόχρονα πιο μετριοπαθής αλλά και πιο επιθετική απέναντί του (κι όμως γίνεται).

Πρόκειται για την κυνική προσέγγιση, εκείνη που λέει πως η υπερβολή της μετουσίωσης του σε ηγέτη είναι ευθέως αντίστοιχη της υπερβολής του μηδενισμού των δυνατοτήτων του, πως ο Μάνταλος δεν ήταν ποτέ κάτι φοβερό και τρομερό και ότι απλά τώρα αυτό γίνεται κατανοητό.

Σύμφωνα με αυτή τη προσέγγιση οι φίλοι της ΑΕΚ πρέπει να χαλαρώσουν μαζί του, γιατί ο Μάνταλος όταν η ΑΕΚ επέστρεψε στα σαλόνια της Super League πήρε την ομάδα στην πλάτη του και έφερε δόξες στον σύλλογο δεν μπορεί από ηγέτης ξαφνικά να γίνετα το μαύρο πρόβατο. Και ας μην ξεχνάμε ότι στο ποδόσφαιρο παίζουν 11 και όχι μόνο ένας.

Και το κακό σε όλο αυτό είναι ότι πολλοί ξεχνάμε εύκολα… Ειδικά το πόσο χρήσιμος έχει υπάρξει ο Μάνταλος για την ΑΕΚ. Ο Έλληνας διεθνής ήταν ένας παίκτης που αποτελούσε τον απόλυτο συνδετικό κρίκο όσον αφορά την μεταβίβαση της μπάλας από την αμυντική γραμμή στην επίθεση.

Για την ακρίβεια, από τη μέρα που η ΑΕΚ γύρισε στη Super League και εκείνος ξεπέρασε τον πρώτο χιαστό του μέχρι και τον δεύτερο χιαστό του, για δυόμιση χρόνια δηλαδή περίπου, όση συζήτηση και αν γινόταν για την ατομική του αξία, κανείς δεν νοούταν να αμφισβητήσει το πόσο σημαντικός ήταν για τη συλλογική λειτουργία της ΑΕΚ και το πόσο πάθος έβγαζε για την ομάδα.

Η έλευση του Χιμένεθ στην ΑΕΚ μάλιστα, είχε αναβαθμίσει καθοριστικά την παρουσία του στην Ένωση. Προσοχή: όχι τον Μάνταλο σαν παίκτη αλλά την παρουσία του στην ΑΕΚ. Διότι ένα από τα μεγάλα προτερήματα του Ισπανού τεχνικού ήταν ότι δούλευε συστήματα που διαμόρφωναν συγκεκριμένους ρόλους για τον κάθε παίκτη μέσα στο ματς και μέσω αυτών των ρόλων υπήρχαν χρήσιμες μονάδες. Ο Μάνταλος ήταν μακράν η πιο χρήσιμη!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι όταν τραυματίστηκε άπαντες θεώρησαν πως το κενό που θα αφήσει στην μεσαία γραμμή θα είναι δυσαναπλήρωτο. Και αν η επιχείρηση της λεγόμενης «απομανταλοποίησης» που ακολούθησε ο Χιμένεθ αναγκαστικά ήταν μια πετυχημένη διαδικασία, αυτό οφειλόταν κατά βάση στην ικανότητα του Ισπανού και λιγότερο στο ευφυολόγημα πως ο Μάνταλος δεν ήταν ποτέ στα αλήθεια χρήσιμος.

Και μετά την ιστορική αναδρομή ερχόμαστε στο τώρα…

Η ΑΕΚ περνάει κρίση σήμερα και είναι ο Μάνταλος που τα ακούει πιο έντονα από όλους! Ο ίδιος μοιάζει να μην το έχει πάρει και τόσο καλά όμως δεν τα παρατάει και ούτε το βάζει κάτω. Αυτός και Λιβάια είναι οι δύο ηγέτες που κρατάνε την ΑΕΚ εκεί που είναι… Πρέπει λοιπόν όλοι να σκεφτούμε, είναι άραγε ο ίδιος ο Μάνταλος το πρόβλημα της ΑΕΚ; Ή μήπως έχει χαθεί η συλλογική λειτουργία που έκανε χρήσιμο τον Μάνταλο;;; Μήπως το πρόβλημα της ΑΕΚ είναι συνολικό και ο Μάνταλος είναι το μεγάλο αγωνιστικό θύμα του;;;

Καλό για όλους μας είναι να δούμε τι πραγματικά φταίει στην ΑΕΚ και όχι να βρίσκουμε θύματα να κατηγορούμε. Αν θέλουμε να δούμε μια ΑΕΚ ποιοτική και ανταγωνιστική όπως της αξίζει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X