«Η αγωνία ενός ρεπόρτερ» από τον Νίκο Χασαπόπουλο

Οι δημοσιογράφοι τυχαίνει να δουν και να αντιμετωπίσουν πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου, πολλώ δε μάλλον αν έχουν ασχοληθεί με το πολιτικό ρεπορτάζ κι αν έχουν δουλέψει επί μακρόν σε μεγάλες εφημερίδες ή στην τηλεόραση.

Αυτή είναι η περίπτωση του Νίκου Χασαπόπουλου, ο οποίος καταγράφει στο βιβλίο του «Η αγωνία ενός ρεπόρτερ» (εκδόσεις Μεταίχμιο) μικρά ή μεγάλα πολιτικά και ιστορικά στιγμιότυπα που ξεκινούν από το 1974 και φτάνουν μέχρι τις ημέρες μας. Το βιβλίο είναι προϊόν όσων αφηγήθηκε ο γνωστός δημοσιογράφος στον Γιάννη Ν. Μπασκόζο, αποτυπώνοντας στις σελίδες του μιαν εμπειρία 43 ετών.

Η αφήγηση ξεκινάει από τα πρώτα βήματα του N. Χασαπόπουλου στο επάγγελμα (όταν προσλαμβάνεται στην εφημερίδα «Το Βήμα»), συνεχίζεται με την πολύχρονη παρουσία του στην ΕΡΤ, όπου εργάστηκε επί 28 χρόνια, και καταλήγει με την εποχή της κρίσης η οποία ταλανίζει μέχρι και σήμερα τον Τύπο. Ο N. Χασαπόπουλος έζησε από κοντά τα περισσότερα από τα γεγονότα της μεταπολιτευτικής περιόδου: από την πολιτική μεταβολή του 1981, όταν ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, και τις πρώτες οικονομικές δονήσεις, που άρχισαν να χτυπούν καμπανάκι ήδη από τη δεκαετία του 1990, μέχρι την κορύφωση της ευφορίας με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά όλα όσα οδήγησαν στην απότομη στροφή του 2010.

Τα πολιτικά πρόσωπα κατέχουν, όπως είναι ευνόητο, κυρίαρχη θέση στις αναμνήσεις του N. Χασαπόπουλου και τα πορτρέτα που φιλοτεχνεί είναι γεμάτα ζωντάνια και χιούμορ: ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με το απόμακρο, αφ’ υψηλού ύφος του, που ήταν ικανός να τρομοκρατήσει τους υπουργούς του με ένα τηλεφώνημα και του άρεσε να τρώει ψάρι, ο Ανδρέας Παπανδρέου, που είχε προβλέψει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης σε μιαν εποχή που κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί κάτι τέτοιο, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που κάλεσε τον N. Χασαπόπουλο σε ένα ολιγόωρο ταξίδι στην Κρήτη, για να του δείξει (όταν ο ίδιος ήταν 92 ετών) τον τάφο ο οποίος τον περίμενε στον πατρογονικό του τόπο, τον Γιώργο Παπανδρέου, που επισκέφθηκε ως υπουργός Εξωτερικών το Κοσσυφοπέδιο για να συναντηθεί με τον ηγέτη των αλβανοφώνων Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ή τον Χρήστο Σαρτζετάκη, που τσούγκρισε το πασχαλινό του αυγό με έναν δίμετρο λοκατζή και το αυγό έβαψε με τον κρόκο του τα γυαλιά του.

Στο βιβλίο του N. Χασαπόπουλου θα συναντήσουμε κι άλλα, εκτός πολιτικής πρόσωπα: μεταξύ άλλων τον μεγάλο δάσκαλο του αθηναϊκού χρονογραφήματος Παύλο Παλαιολόγο, τον διευθυντή του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» Γιάννη Μαρίνο, αλλά και τον ίδιο τον εκδότη των «Νέων» και του «Βήματος» Χρήστο Λαμπράκη. Κι είναι ακόμα και άλλα σοβαρά ή ευτράπελα, όπως η αταραξία του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου όταν ο πιλότος ενός τεθωρακισμένο ελικόπτερου με το οποίο πετούσε ανακοίνωσε ότι δεν «έβγαιναν» οι ρόδες, ο αγώνας για μια συνέντευξη με τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο ή η ξαφνική εμφάνιση ενός ?σκύλου στο στούντιο ειδήσεων της ΕΡΤ 2. Ιστορίες από τη ζωή ενός δημοσιογράφου που πίστεψε από πολύ νωρίς στη δύναμη του ρεπορτάζ, χωρίς να το εγκαταλείψει ούτε μία ημέρα.

Το βιβλίο του Νίκου Χασαπόπουλου παρουσιάζεται στις 31/1 ώρα 20.30 στο βιβλιοπωλείο »Public» στην Πλατεία Συντάγματος. Θα μιλήσουν οι Αντώνης Σαμαράς, Αλέκος Αλαβάνος, Λιάνα Κανέλλη, Όλγα Γεροβασίλη και Ανδρέας Λοβέρδος, με συντονιστή τον Γιάννη Ν. Μπασκόζο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ