Αγωνία στην Τουρκία για τη λίρα-Διαλύονται οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ

Με πολύ μεγάλη αγωνία περιμένουν στην Τουρκία να ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, για να δουν πως θα συμπεριφερθεί η λίρα. Μετά τη μεγάλη «βουτιά»  της Παρασκευής, η αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ όχι μόνο δεν γνώρισε ύφεση, αλλά το θερμόμετρο ανέβηκε, αφού ο Ερντογάν, όσο και συνεργάτες του έριξαν λάδι στη φωτιά με επιθετικές δηλώσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος με άρθρο του στους New York Times προειδοποίησε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ είναι στο όριο της διάλυσης.

Η ανακοίνωση περί διπλασιασμού των δασμών σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο που εξήγγειλε ο πρόεδρος Τραμπ δημιουργούν ερωτήματα για το εάν πρόκειται για δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ήταν το πνεύμα της παρέμβασής του

Επίσης επικαλούμενος τη μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας έκανε λόγο για σχέδιο κατά της Τουρκίας υποστηρίζοντας ότι οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες δεν μπορούν να ερμηνευτούν με την λογική.

Μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στα γραφεία του κόμματός του στην Τραπεζούντα της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν επανέλαβε την έκκληση του προς τους Τούρκους–για τρίτη συναπτή ημέρα–να πουλήσουν ευρώ και δολάρια για να ενισχύσουν την λίρα.

Η λίρα έχει χάσει από την αρχή του χρόνου περίπου το 40% της αξίας της, κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας για την επιρροή που ασκεί ο Ερντογάν στην οικονομία, τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για χαμηλότερα επιτόκια με τον υψηλό πληθωρισμό και την επιδείνωση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

Όπως είπε ο ίδιος στους συγκεντρωμένους οπαδούς του, οι ΗΠΑ είχαν θέσει διορία στην Τουρκία μέχρι την περασμένη Τετάρτη να απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον που δικάζεται στην Τουρκία κατηγορούμενος για τρομοκρατία.

Ο Ερντογάν μάλιστα αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις αν εκείνη δεν απελευθέρωνε τον πάστορα.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η χώρα του έχει οριστικοποιήσει τις προετοιμασίες για τη δημιουργία περισσότερων ασφαλών περιοχών εντός της Συρίας όπως έκανε μέσω των δύο στρατιωτικών της επιχειρήσεων στα βόρεια της χώρας με την οποία συνορεύει.

Όπως είπε ο Ερντογάν, 250.000 άνθρωποι έχουν ήδη επιστρέψει στις περιοχές της Συρίας που απελευθερώθηκαν.

Σημείωσε επίσης ότι οι διπλωματικές και στρατιωτικές προσπάθειες στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας έχουν επισπευσθεί για να αποφευχθεί μια «καταστροφή» όμοια με άλλες που έχουν συντελεστεί αλλού στη Συρία.

«Εδώ δεν είναι μπανανία»

Ο κ. Ερντογάν μιλώντας στους πολίτες στην παραθαλάσσια πόλη Ριζούντα είπε χθες το απόγευμα χαρακτηριστικά: «Μας απείλησαν να απελευθερώσουμε τον Μπράνσον ως τις 18:00 το απόγευμα. Εδώ δεν είναι μπανανία, είναι η Τουρκία». Και συνέχισε τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει νέες συμμαχίες. «Η αποτυχία αναστροφής αυτής της τάσης μονομερούς πρακτικής και ασέβειας θα μας οδηγήσει στην αναζήτηση νέων φίλων και συμμάχων», προειδοποίησε. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι στενοί του συνεργάτες.

Ο τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν πρόεδρος της Βουλής Μπιναλί Γιλντιρίμ, γράφει σήμερα στο τουίτερ ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν πλέον μετατραπεί σε οικονομικό πόλεμο, και προσθέτει ότι «στην όλο και πιο ελπιδοφόρα αναπτυσσόμενη γεωγραφία της Ευρασίας, η επιθετική αυτή στάση που στοχεύει το Ιράν, την Ρωσία και τώρα την Τουρκία, θα αποβεί άκαρπη με την στενή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη των χωρών μας. Αυτό κοινοποιείται προς τη διοίκηση των ΗΠΑ που έχει μόνο σύμμαχο το δολάριο».

Διπλασιασμός μέτρων ασφαλείας για τον Μπράνσον

Και ο εκπρόσωπος του προέδρου  Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν σε άρθρο του στην αγγλόφωνη Daily Sabah σημειώνει ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για επίλυση του θέματος δια της διπλωματικής οδού απερρίφθη από τις ΗΠΑ και πως πλέον κινδυνεύουν να χάσουν ολοκληρωτικά την Τουρκία.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα χωρίς καμιά ανακοίνωση διπλασιάστηκαν τα μέτρα ασφαλείας μπροστά στο σπίτι του πάστορα Μπράνσον που βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό στη Σμύρνη. Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην οικονομία και την τουρκική λίρα, όταν αύριο το πρωί θα ανοίξουν οι αγορές μετά την έκκληση του Ερντογάν στους πολίτες να πουλήσουν μαζικά τα δολάρια και τον χρυσό που έχουν στην κατοχή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ