Οικονομία

Αγροτικές επιδοτήσεις: Μετάθεση πληρωμών… για την νέα χρονιά

Αγροτικές επιδοτήσεις: Μετάθεση πληρωμών… για την νέα χρονιά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αγροτικές επιδοτήσεις- Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για την πληρωμή των υπόλοιπων χρημάτων των άμεσων ενισχύσεων έτους 2020, μετά τις περικοπές που έγιναν κατά την πληρωμή της δεύτερης δόσης της Ενιαίας Ενίσχυσης. Δηλαδή, σε επόμενη πληρωμή κατά τη νέα χρονιά, θα πληρωθεί το υπόλοιπο 3% της Βασικής, το 5% του “Πρασινίσματος” και το 10% της Ενίσχυσης για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας.

Το μόνο που έχει ανακοινωθεί από το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, είναι ότι τα χρήματα θα επιστραφούν στους δικαιούχους, σε επόμενη πληρωμή, κατά τη νέα χρονιά και μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων.

Οι περικοπές αυτές – εντελώς απροειδοποίητα – προκάλεσαν τις αντιδράσεις των παραγωγών, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, καθώς καταβλήθηκαν το 90% επί του συνόλου της Βασικής Ενίσχυσης, το 95% του “Πρασινίσματος” και το 90% της Ενίσχυσης για τους γεωργούς νεαρής Ηλικίας. Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε το υπόλοιπο 7% της Βασικής Ενίσχυσης, δηλαδή περίπου 70 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς.

Η Βασική Ενίσχυση, ύψους περίπου 290 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκε σε 599.646 δικαιούχους, αντιστοιχεί πλέον σε ποσοστό 97% του συνολικού δικαιούμενου ποσού. Στο εν λόγω ποσό συμπεριλαμβάνονται περίπου 40 εκατ. ευρώ, που αφορούν χορήγηση δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος. Μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, το σύνολο της Βασικής Ενίσχυσης που έχει καταβληθεί ανέρχεται στο ποσό των περίπου 989 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αμβλύνει τις έντονες αντιδράσεις ο υπουργός Μάκης Βορίδης

Από την πλευρά του ο υπουργός Μάκης Βορίδης, για να αμβλύνει τις έντονες αντιδράσεις των παραγωγών έσπευσε να ανακοινώσει την πίστωση των έκτακτων μέτρων στήριξης της ελιάς καλαμών, της εαρινής πατάτας και των κηπευτικών Κρήτης, της εξισωτικής αποζημίωσης και της ειδικής στήριξης στους κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς.

Οι πληρωμές αυτές έγιναν μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ειδικότερα, δόθηκαν κορωνοενισχύσεις σε έξι κατηγορίες προϊόντων:

* 12 εκατ. ευρώ περίπου για τις επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας Καλαμών.

* 2,9 εκατ. ευρώ περίπου για το πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης.

* 11,5 εκατ. ευρώ περίπου για την ανοιξιάτικη πατάτα.

* 5,5 εκατ. ευρώ περίπου για τη θερμοκηπιακή ντομάτα Κρήτης.

* 1,3 εκατ. ευρώ περίπου για τα θερμοκηπιακά αγγούρια Κρήτης.

* 355.000 ευρώ περίπου για τη θερμοκηπιακή μελιτζάνα Κρήτης.

Ο υπουργός ενέκρινε, επίσης, την πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης και της έκτακτης ενίσχυσης των δικαιούχων ελαιοπαραγωγών του Μέτρου 21 “Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Το συνολικό ύψος που ξεκίνησε να πιστώνεται από την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου στους λογαριασμούς των δικαιούχων ανέρχεται συνολικά σε 248.935.503,18 ευρώ – αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 14.197.251,05 ευρώ – και αφορά σε 372.435 δικαιούχους.

ΕΛ.ΑΣ.: Έκρηξη βόμβας στη Δημοτική Αστυνομία Αθήνας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X