Ελλάδα

Αιγιαλίτιδα Ζώνη: Τι κινδύνους έχει η μερική επέκταση στα 12 μίλια

Αιγιαλίτιδα Ζώνη: Τι κινδύνους έχει η μερική επέκταση στα 12 μίλια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μη ομοιόμορφη επέκταση της χωρικής θάλασσας  στα 12 ν.μ. είναι μεν δυνατή αφού σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας  (ΣΔΘ) η επέκταση Αιγιαλίτιδας Ζώνης είναι δυνατή έως τα 12 ν.μ. πλην όμως απαιτεί λεπτούς πολιτικούς και νομικούς χειρισμούς (κυρίως την υποστήριξη από τις θαλασσοκράτειρες δυνάμεις) διότι, με την συνεπαγόμενη αδυναμία ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου δικαιώματος που υφίσταται τόσο συμβατικά όσο και εθιμικά, δύναται να οδηγήσει σε ερμηνείες που ενδέχεται να επηρεάσουν τη δυνατότητα άσκησης κυριαρχίας από την Ελλάδα στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο.

Η Ελλάδα σχετικά με το εύρος της Αιγιαλίτιδας Ζώνης έχει υιοθετήσει μια πρακτική που αντικατοπτρίζει τη δυσκολία επιλογής στάσης μεταξύ ενός κράτους που αποτελεί μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη και ενός κράτους που αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό δίλημμα ασφαλείας στα ανατολικά του.

Η πρακτική της Τουρκίας ήταν και είναι σύμφωνη με τη νομική θεώρηση και πολιτική επιδίωξη από την Τουρκία ότι το Αιγαίο είναι μια θάλασσα ειδικών συνθηκών.

Οι ενέργειες της Ελλάδας, όπως  παρατίθενται στο δημοσίευμα του Armyvoice.gr, έχουν τη δική τους, χαρακτηριστική, νομική προβληματική.

Με τη συγκεκριμένη διατύπωση η Ελλάδα επιδιώκει να καλύψει την άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τη ΣΔΘ χωρίς να υπάρχει κίνδυνος αποδυνάμωσής τους, αφού για λόγους καθαρά πολιτικούς δεν μπόρεσε να τα ασκήσει τότε και δεν τα έχει ασκήσει μέχρι σήμερα.

Νομικά τέτοιος κίνδυνος δεν υφίσταται. Αν όμως, προχωρήσει σε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας, λ.χ. Υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ, τότε μάλλον τα 6 ν.μ. Αιγιαλίτιδας Ζώνης παγιώνονται.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες και τις νομικές ερμηνείες του ζητήματος στο Armyvoice.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X