Διεθνή

Αίτηση πτώχευσης από την Arcadia – Στον αέρα 25.000 θέσεις εργασίας

Αίτηση πτώχευσης από την Arcadia – Στον αέρα 25.000 θέσεις εργασίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο κορονοϊός πλήττει άλλον έναν κολοσσό. Την βρετανική εταιρεία λιανικών πωλήσεων Arcadia η οποία αιτείται προστασία από τους δανειστές της σε μια προσπάθεια να διασώσει 13.000 θέσεις εργασίας αλλά και εμβληματικών brands όπως τα Topshop.

Ο Arcadia λειτουργεί 444 καταστήματα διαφόρων αλυσίδων στη Βρετανία, και 22 στο εξωτερικό, ενώ είχε έντονη κίνηση και στο διαδίκτυο. Εδώ και μήνες, περίπου 9.000 από τους 13.000 εργαζόμενους βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, λόγω της πανδημίας.

Η αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες υπάλληλοι της Arcadia δημιουργεί «τρύπα» 350 εκατομμυρίων λιρών(£) στο συνταξιοδοτικό ταμείο της εταιρείας, το οποίο έχει 10.000 μέλη.
Και δεύτερη μέσα σε 12 ώρες αυτοκρατορία λιανικής παρασύρεται σε πτώχευση στη Βρετανία. Πρώτος κατέρρευσε λόγω της πανδημίας ο μεγάλος βρετανικός όμιλος ένδυσης Arcadia, θέτοντας σε κίνδυνο 13.000 θέσεις εργασίας. Ο όμιλος, στον οποίο ανήκουν οι δημοφιλείς αλυσίδες ένδυσης Topshop, Topman, Dorothy Perkins, Miss Selfridge, Wallis και Burton κήρυξε πτώχευση, και πέρασε υπό καθεστώς διαχείρισης, προκειμένου να βρεθούν αγοραστές.

H πτώχευση υπονομεύει την διάσωση της επιχείρησης Debenhams με 12.000 υπαλλήλους.

Η Arcadia έχει εκατοντάδες επιμέρους συμφωνίες στα καταστήματα του Debenhams και το μέλλον τους είναι τώρα πολύ αβέβαιο. Αυτό κάνει το Debenhams μια πολύ λιγότερο ελκυστική προοπτική. Το σωματείο ζητά επειγόντως συναντήσεις με την ηγεσία της Arcadia ώστε οι υπάλληλοι να απορροφηθούν σε άλλες εταιρείες του ομίλου.

Η Arcadia είναι ο τελευταίος μεγάλος λιανοπωλητής που έχει σφυρηλατηθεί από το κλείσιμο καταστημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η εταιρεία έχει τεθεί υπό εκκαθάριση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Deloitte που επιβλέπει τη διαδικασία. Η Deloitte σημείωσε ότι δεν ανακοινώθηκε καμία απόλυση τη Δευτέρα, ενώ τα καταστήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

«Είναι μια τρομερά δυσάρεστη ημέρα για όλους τους συναδέλφους μας, αλλά και για τους προμηθευτές μας και για πολλά ακόμη ενδιαφερόμενα μέρη. Οι επιπτώσεις της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του αναγκαστικού κλεισίματος των καταστημάτων μας για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, έχει πλήξει σφόδρα τις πωλήσεις σε όλα τα brands μας», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Ίαν Γκράμπινερ, CEO της Arcadia.

Μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης ενδυμάτων έχουν ανακοινώσει περικοπές προσωπικού στη διάρκεια της πανδημίας, που έκλεισε για μήνες τα φυσικά καταστήματα και έστρεψε τους καταναλωτές στις ηλεκτρονικές αγορές.

Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ακόμη και πριν τον κορονοϊό

Η Arcadia, που προχώρησε σε περικοπές 500 διοικητικών θέσεων λίγους μήνες νωρίτερα, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ακόμη και πριν τον κορονοϊό.

Τον Ιούνιο του 2019, ο όμιλος απέφυγε μόλις και μετά βίας τη χρεοκοπία, καταφέρνοντας να επαναδιαπραγματευτεί την αποπληρωμή του χρέους του και προχωρώντας σε αναδιάρθρωση της επιχείρησης.

Αίτηση πτώχευσης από την Arcadia – Στον αέρα 25.000 θέσεις εργασίας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X