Αλίκη Βουγιουκλάκη : Η απόλυτη Ελληνίδα σταρ

   Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. Ο πατέρας της ήταν δικηγόρος και κατά την περίοδο της κατοχής υπήρξε νομάρχης. Εκτελέστηκε όμως από τον Ε.Λ.Α.Σ και αυτό ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για την οικογένεια. Η μητέρα της αναγκάστηκε να μεγαλώσει την Αλίκη και τα δυο αδέλφια της μόνη της και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

     Το 1952 κρυφά απ΄όλους δίνει εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο και πετυχαίνει. Κατά την διάρκεια των σπουδών της όμως, κινδύνευσε να αποβληθεί από την Σχολή. Η αιτία ήταν ότι έλαβε μέρος στην θεατρική παράσταση, “ Ρωμαίος και Ιουλιέττα” χωρίς την άδεια της Σχολής, όπως προέβλεπε ο κανονισμός. Τελικά την έκριναν επιεικώς και απέφυγε την αποβολή.

     Ο πρώτος θεατρικός ρόλος ήταν στον “Κατά Φαντασίαν Ασθενή”, του Μολιέρου και η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στο “Ποντικάκι”.

     Το 1961 η Αλίκη συγκρότησε τον δικό της θίασο με τον οποίο ανέβασε πολλές θεατρικές παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία.

     Λίγα χρόνια αργότερα όμως, γνωρίζει τον Φιλοποίμενα Φίνο και η γνωριμία αυτή την βοηθά να ξεκινήσει την μεγάλη κινηματογραφική της καριέρα. Ο Φίνος την εμπιστεύεται και της δίνει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε δεκάδες ταινίες, καθιερώνοντας την ως την απόλυτη σταρ. Το 1959, η δημοσιογράφος-χρονογράφος της “Καθημερινής” Ελένη Βλάχου της έδωσε το προσωνύμιο:  “Εθνική Σταρ”.

     Το 1960 στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, κερδίζει το βραβείο α΄γυναικείου ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία “Μανταλένα”.

     Μετά το 1970 λόγω της κάμψης του ελληνικού κινηματογράφου, η Αλίκη επιστρέφει στο θέατρο ανεβάζοντας υπερπαραγωγές με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

     Σημαντικό στοιχείο του ταλέντου της ήταν η μελωδική της φωνή. Κατά την διάρκεια της καριέρας της, είτε ερμηνεύοντας, είτε ντύνοντας μουσικά τις θεατρικές παραστάσεις της, συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες, όπως : ο Μάνος Χατζηδάκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Θάνος Μικρούτσικος και άλλοι.

     

     Στην προσωπική της ζωή έκανε δυο γάμους. Το 1965 παντρεύτηκε τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ  και από τον γάμο τους απέκτησαν ένα γιο και το 1982 παντρεύτηκε  τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη.

     Ο γάμος της με τον Παπαμιχαήλ έγινε στους Δελφούς και ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς.

Καλεσμένοι πολλοί επώνυμοι της εποχής όπως, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Αλέκος Σακελλάριος, η Αλέκα Κατσέλη, ο Χρήστος Τσαγανέας και άλλοι.

     Το νυφικό που είχε επιλέξει η Αλίκη ήταν λευκό με ουρά, από soie sauvage του Givenchy, αλλά ραμένο στην Αθήνα. Εκείνη την εποχή οι μεγάλοι οίκοι μόδας του εξωτερικού είχαν στην Ελλάδα διαπιστεύμενα ραφεία που αναλάμβαναν να ράψουν τα ρούχα σύμφωνα με συγκεκριμένες και ακριβείς οδηγίες. Έτσι το ραφείο “Νίτσα” ανέλαβε να ράψει το νυφικό σύμφωνα με τις οδηγίες και τα πατρόν του μεγάλου γαλλικού οίκου.

     Η κοινή ζωή της Αλίκης και του Δημήτρη ήταν επεισοδιακή, με πολλούς τσακωμούς και τον Παπαμιχαήλ να χειροδικεί κατά της Αλίκης πολλές φορές στην διάρκεια του έγγαμου βίου. Μετά από δέκα χρόνια γάμου, το ζευγάρι παίρνει διαζύγιο.

     Όπως είχε αναφέρει σε κάποιες συνεντεύξεις της η Αλίκη, είχε υποστεί ξυλοδαρμό από τον Παπαμιχαήλ ακόμη και την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Σε μια συνέντευξη δε, που είχε δώσει  στην Μαλβίνα Κάραλη, είχε αναφερθεί στην προσωπικότητα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, λέγοντας ότι ο Δημήτρης δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει την φτωχική του καταγωγή και δεν άντεχε που το όνομα του στις αφίσες ήταν πάντα δεύτερο μετά το δικό της.

    Ο δεύτερος γάμος της με τον Κύπριο επιχειρηματία έγινε κρυφά και κράτησε λίγα χρόνια, μαθεύτηκε δε, αφού είχαν πάρει διαζύγιο.

    Στην παράσταση “Εβίτα” ερωτεύεται τον συμπρωταγωνιστή της Βλάσση Μπονάτσο και μένουν μαζί για πέντε χρόνια. Τελευταίος σύντροφος της ζωής της ήταν ο Κώστας Σπυρόπουλος, ο οποίος την συντρόφευσε για οκτώ χρόνια, μέχρι τον θάνατο της το 1996.

    Αν και πολλοί κριτικοί αμφισβήτησαν το ταλέντο της, η Αλίκη ήταν πολύ δημοφιλής στο κοινό, το οποίο την στήριζε συνεχώς. Με το πέρασμα των χρόνων η Αλίκη Βουγιουκλάκη έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ