Η αλήθεια για το χρέος και τη χρεοκοπία της χώρας

EUROKINISSI

Αιθεροβάμονες δεν είμαστε να περιμένουμε από τους πολιτικούς να αποκαταστήσουν ή αν θέλετε να αποκαλύψουν την ιστορική αλήθεια για το χρέος και τη χρεοκοπία της χώρας.

Εξάλλου, δεν είναι αυτή η δουλειά τους, ούτε τις γνώσεις δεν έχουν και συνεπώς δεν μπορούν ακόμα και αν ήθελαν. Βλέπετε οι ίδιοι είναι «βουτηγμένοι¨στα γεγονότα, είναι πρωταγωνιστές ή απλοί συμμετέχοντες, οπότε και η οπτική τους γωνία δεν είναι εκείνη του ανεξάρτητου μελετητή και ιστορικού.

Τούτων λεχθέντων με αφορμή το βιβλίου του Γιάννη Παπαθανασίου για τους 8 μήνες που ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, θα πούμε ότι έχει δίκιο όταν λέει ότι το χρέος τριπλασιάστηκε από το 1981 ως το 2004.

Ομως δεν είπε γιατί το χρέος στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή έφτασε από το 96% του ΑΕΠ στο 135%. Ούτε γιατί το έλλειμμα του 2009 απογειώθηκε στο 15%, στέλνοντας τη χώρα στον αγύριστο. Βεβαίως, για το τελευταίο φταίει και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που αντί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, μοίραζε τα λεφτά που δεν υπήρχαν στο δημόσια ταμεία (γιατί υπήρχαν λεφτά, αλλά στα σεντούκια των φοροφυγάδων).

Δεν είπε τίποτα ούτε γιατί μετά τις εκλογές του 2007 Ο Κώστας Καραμανλής δεν πήρε τα μέτρα εκείνα για τα οποία ζήτησε την ψήφο των πολιτών, ούτε πολύ περισσότερο γιατί απομακρύνθηκε ο προκάτοχός του Γιώργος Αλογοσκούφης, όταν πρότεινε να ληφθούν μέτρα γιατί κινδύνευε με εκτροχιασμό η οικονομία.

Αυτά τα ολίγα γιατί η μνήμη πρέπει ιστορικά και πολιτικά να είναι παρούσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ