Σινεμά

Αμερικανικές ταινίες και κινεζικός κινηματογράφος, μια στενή πολιτιστική σχέση

Αμερικανικές ταινίες και κινεζικός κινηματογράφος, μια στενή πολιτιστική σχέση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως ο Νοέμβριος δεν είναι η καλύτερη περίοδος για τους κινέζους σινεφίλ. Φέτος όμως μία σειρά υψηλής ποιότητας παραγωγών του Χόλιγουντ αναμένεται να αναζωογονήσει την αγορά.

Το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας «Blade Runner 2049», ένα από τα μεγάλα blockbusters παρά τη μέτρια εισπρακτική του επιτυχία στο box office –πάνω από 74 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 11 εκατομμύρια δολάρια) στην κινεζική ενδοχώρα–  λαμβάνει εύσημα από τους Κινέζους κριτικούς κινηματογράφου και σινεφίλ, μερικοί εκ των οποίων κάνουν λόγο για «αριστούργημα» ή «ταινία υψηλών προδιαγραφών».
Οι αμερικανικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας έχουν φανατικούς οπαδούς στην Κίνα, ενώ ταινίες όπως το «Interstellar», το «Inception» και το «Avatar» αμέσως μόλις προβλήθηκαν έκοψαν εκατομμύρια εισιτήρια.  Η πολεμική ταινία « Dunkirk» του Κρίστοφερ Νόλαν που προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο απέφερε σχεδόν 340 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). ‘Ηταν η πιο συζητημένη ξένη ταινία φέτος στα κινεζικά μέσα δικτύωσης. Μια άλλη πολεμική ταινία, το «Hacksaw Ridge» (Αντιρρησίας Συνείδησης), ήταν η πλέον προβληθείσα ταινία στην κινεζική κινηματογραφική αγορά το 2016. Απέφερε 426 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 64 εκατομμύρια δολάρια) στο κινεζικό box office και δόθηκε παράταση να παιχθεί πέραν των 30 ημερών που προβάλλονται  συνήθως οι περισσότερες ξένες ταινίες. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίστηκαν στην ίδια πλευρά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η κοινή αυτή ιστορία καθιστά πολύ δημοφιλείς τις αμερικανικές πολεμικές ταινίες στο κινεζικό κοινό.
«Τα οπτικά εφέ και οι τεχνικές του Χόλιγουντ είναι ζωτικής σημασίας για τις ταινίες τους, ειδικά τις πολεμικές και αυτές της επιστημονικής φαντασίας», λέει ο Χάο Γιουπένγκ, ένας σινεφίλ που ζει στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς τα έσοδα του κινεζικού box office θα φτάσουν τα 55 δισ.γιουάν (περίπου 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2017 και η κινεζική αγορά ταινιών αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο μέχρι το 2020. Καθώς οι σινεφίλ είναι όλο και πιο πρόθυμοι και οικονομικά διαθέσιμοι να ξοδέψουν για την ψυχαγωγία τους, η κινεζική αγορά δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική για τις κινηματογραφικές εταιρείες του Χόλιγουντ. Ένας αυξανόμενος αριθμός αμερικανικών στούντιο ανοίγουν γραφεία στην Κίνα. Όμως η πολιτιστική αυτή ανταλλαγή δεν είναι μονόδρομος. Οι κινεζικές εταιρείες προσπαθούν από την πλευρά τους να επεκτείνουν την παρουσία τους στο Χόλιγουντ.
Ο κινέζος όμιλος «Dalian Wanda Group» έχει ήδη αγοράσει την «AMC Theatres», τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα θεάτρου της Αμερικής και την «Legendary Entertainment», μια αμερικανική εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης γνωστή για την προώθηση παγκοσμίως υπερπαραγωγών όπως το «Jurassic World» και το «Inception». Πέρυσι, ο όμιλος «Alibaba Picture Group» ανακοίνωσε μια στρατηγική συνεργασία με τους «Amblin Partners» του Στίβεν Σπίλμπεργκ σε μία προσπάθεια να γίνει μεγαλύτερος παράγοντας στον κινηματογραφικό χώρο. Το 2015, η κινεζική εταιρεία παραγωγής «Huayi Brothers» υπέγραψε συμφωνία με τη «STX Entertainment» για τη συγχρηματοδότηση, συμπαραγωγή και διατήρηση δικαιωμάτων διανομής 18 ταινιών.
Καθώς περισσότερες κινεζικές εταιρείες συμμετέχουν πλέον στη βιομηχανία του Χόλιγουντ, οι αμερικανικές ταινίες γίνονται ολοένα και πιο «προσιτές» στο κινεζικό κοινό, πόσο μάλλον που περισσότερα πολιτιστικά στοιχεία περιλαμβάνονται στις ιστορίες, γεγονός που συμβάλλει στην είσπραξη επιπλέον εσόδων. Στο επιστημονικής φαντασίας θρίλερ της 20th Century Fox «The Martian» που προβλήθηκε το 2015, καθοριστικό ρόλο για να επιστρέψει από τον Αρη ο πρωταγωνιστής έπαιξε ο κινεζικός διαστημικός οργανισμός και η τεχνολογία του.
 Επίσης κινέζοι ηθοποιοί εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε ταινίες του Χόλιγουντ. Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Rogue One» -συνέχεια της θρυλικής σειράς «Star Wars Anthology», τον ρόλο δύο ηρώων ενσαρκώνουν οι κινέζοι ηθοποιοί Jiang Wen και Donnie Yen. Η ταινία που προβλήθηκε στην Κίνα τον περασμένο Ιανουάριο απέφερε έσοδα πάνω από 470 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 72 εκατομμύρια δολάρια) στην ηπειρωτική χώρα. Η κινέζα ηθοποιός και μοντέλο Yeung Wing, γνωστή με το όνομα Angelababy, έπαιξε στην ταινία «Independence Day: Resurgence» που προβλήθηκε πέρυσι. Ταινίες συμπαραγωγής ΗΠΑ-Κίνας έχουν πετύχει να συνδυάσουν κινεζικά πολιτιστικά στοιχεία και αμερικανικά οπτικά εφέ. Το «Kung Fu Panda 3» μια κωμωδία κινουμένων σχεδίων του 2016, είναι μία συμπαραγωγή Κίνας – ΗΠΑ. Η ταινία που συνδυάζει το αγαπημένο ζώο της Κίνας και τον ηρωισμό του Χόλιγουντ ήταν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.
Ο Τζάκι Τσαν ο πλέον αναγνωρισμένος διεθνώς κινέζος ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές σινο-αμερικανικές συμπαραγωγές. Η τελευταία του ταινία «Τhe Foreigner», ένα θρίλερ δράσης τα πήγε πολύ καλά τόσο στην Κίνα, όσο και στην Αμερική. Αυτόν τον μήνα θα προβληθεί και η ταινία «The Chinese Widow», άλλη μία σινο-αμερικανική συμπαραγωγή που χωρίς διαφημιστική εκστρατεία και μεγάλα ονόματα ηθοποιών, αναμένεται να δοκιμασθεί στη μεγαλύτερη αγορά ταινιών παγκοσμίως.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X