Ελλάδα

Αναδρομικά: «Κλειδώνουν» οι επιστροφές 10 μηνών – Ελπίδες και για τα δώρα!

Αναδρομικά: «Κλειδώνουν» οι επιστροφές 10 μηνών – Ελπίδες και για τα δώρα!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αναδρομικά από παράνομες μειώσεις για το διάστημα Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016 σε δόσεις που θα εκτείνονται ως και τα 5 έτη, σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, ενώ την ίδια στιγμή μέσα από τις αποφάσεις που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προκύπτει ότι δεν έχει χαθεί η μάχη για τα Δώρα στις συντάξεις, και μάλιστα κατά νομικές προσεγγίσεις υπάρχει θέμα επιστροφών ως και το 2018.

Ο επανυπολογισμός και τα αναδρομικά

Το παράθυρο για τα Δώρα φαίνεται πως ανοίγει, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, από το γεγονός ότι το ΣτΕ ναι μεν έκρινε συνταγματικό του επανυπολογισμό συντάξεων, αλλά στη φράση που δικαιολογεί τον επανυπολογισμό αναφέρει ότι στηρίζεται «στο ύψος των συντάξεων όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2014 με τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές». Η αναφορά αυτή εγείρει θέμα αξιώσεων για επιστροφές Δώρων, καθώς αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στο ύψος των μηνιαίων συντάξεων του 2014, βάσει των οποίων διενεργήθηκε ο επανυπολογισμός, ενώ, επιπροσθέτως, η κατάργησή τους κρίθηκε
αντισυνταγματική με την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015.

Σαρωτικές αλλαγές στον ΟΑΕΔ και… λίφτινγκ στα επιδόματα ανεργίας!

Το ότι στην απόφαση του 2019 δεν γίνεται αναφορά στα Δώρα κατά τη διενέργεια του επανυπολογισμού, και κυρίως το ότι αναγνωρίζεται η αντισυνταγματικότητα των περικοπών, σημαίνει σύμφωνα με νομικούς ότι το θέμα αναδρομικών για τα Δώρα από το 2015 ως και το 2018 είναι ανοιχτά!

Τουλάχιστον 10 μήνες αναδρομικά

Ο «Ελεύθερος Τύπος» με τη βοήθεια έγκριτων νομικών αποκωδικοποίησε τις αποφάσεις του ΣτΕ, αποκαλύπτοντας ότι τα αναδρομικά είναι στο τραπέζι για ένα 10μηνο τουλάχιστον και υπό προϋποθέσεις φτάνουν ως και 41 μήνες. Τα αναδρομικά διεκδικούνται για τις
παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 από συνταξιούχους με μικτό άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ. Η κυβέρνηση Θα περιμένει να πάρει στα χέρια της άλλη μια απόφαση του ΣτΕ που θα της δίνει με καθαρότητα το διάστημα των αναδρομικών.

«Λίφτινγκ» στο ασφαλιστικό: Αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις! Κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση

Η απόφαση αυτή, Θα έρθει μέσω της αίτησης αναίρεσης που υπέβαλε ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ για δικαιωθέντες συνταξιούχους με αναδρομικά στο Εφετείο. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα βγει από την Ολομέλεια και δίνει το διάστημα των αναδρομικών που οφείλονται όχι μόνον σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια, αλλά σε όλους όσοι υπέστησαν τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

3,7 δις. το κόστος –  Αποπληρωμή σε δόσεις

Το κόστος των αναδρομικών για ένα 10μηνο αγγίζει τα 3,7 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με υπολογισμούς των υπηρεσιών ταυ υπουργείου Εργασίας και του ΕΤΕ-ΑΕΠ, επιμερίζεται:

1. Σε 1,75 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των παράνομων μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 στις κύριες συντάξεις που ήταν πάνω από 1.000 ευρώ (είτε από μία σύνταξη είτε και από άθροισμα συντάξεων).

Από 7.350 έως 30.000 ευρώ αvαδρομικά οι συνταξιούχοι ανεξαρτήτως… ΣτΕ!

2. Σε 350 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές των ίδιων μειώσεων (ν 4051 και 4093) στις επικουρικές συντάξεις που ήταν πάνω από 200 ευρώ το 2012.

3. Σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ αν επιστραφούν και τα Δώρα ενός 10μηνου.

Για παράδειγμα:

Με 60 δύσεις, συνταξιούχος που δικαιούται για το 10μηνο Ιουλίου 2015 – Απριλίου 2016 αναδρομικά 5.500 ευρώ από παράνομες μειώσεις σε κύριες, επικουρικές και Δώρα, θα έχει επιστροφή 92 ευρώ το μήνα, με 48 δόσεις θα παίρνει 115 ευρώ κάθε μήνα, ενώ, αν οι δόσεις είναι 36, θα έχει επιστροφή 153 ευρώ το μήνα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X