Αναλύσεις

Ανδρέας Ξανθός: Χρειάζεται σοβαρό κυβερνητικό σχέδιο αποτροπής ενός νέου lockdown, που δεν βλέπω να υπάρχει

Ανδρέας Ξανθός: Χρειάζεται σοβαρό κυβερνητικό σχέδιο αποτροπής ενός νέου lockdown, που δεν βλέπω να υπάρχει
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews

“Μόνο με αυξημένη χρηματοδότηση και μόνιμες προσλήψεις μπορεί να «θωρακιστεί» το ΕΣΥ και να υπάρξει «παρακαταθήκη» από την πανδημία.
Η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιο πολιτικό σχέδιο γιατί στην πραγματικότητα δεν πιστεύει στη δημόσια περίθαλψη και επιμένει στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία των ΣΔΙΤ και του «ανοίγματος» του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και στις ασφαλιστικές εταιρείες.”

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός, μέσω της Κυριακάτικης Kontranews, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει σοβαρό σχέδιο αποτροπής ενός νέου lockdown και την κατηγορεί πως δεν πιστεύει στη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη.
Σημειώνει πως δεν θα έπρεπε εξ αρχής να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς και από τη λήψη μέτρων ασφαλείας οι χώροι λατρείας και τονίζει πως “χωρίς συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού”. Επιπλέον, κατηγορεί την κυβέρνηση πως μεθοδεύει “ένα κλίμα διχασμού και πόλωσης”, το οποίο “είναι αναντίστοιχο με την ανάγκη συστράτευσης και υπεύθυνης στάσης του πολιτικού συστήματος” που είναι πλέον απαραίτητη…

Πώς κρίνετε τη λήψη των νέων έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση; Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η μάσκα στις εκκλησίες εξ’ αρχής;

Σε μια φάση ανησυχητικής έξαρσης κρουσμάτων, η ανάγκη συμπληρωματικών μέτρων προστασίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ανεξάρτητα από την επιβεβλημένη κριτική προς την κυβέρνηση για παλινωδίες, αντιφάσεις, προχειρότητες που είναι πλέον εμφανείς. Η κοινωνία έχει μια δυσπιστία αυτή την περίοδο και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να καταλάβει ότι υπάρχει όντως σοβαρός κίνδυνος και ότι δεν μπορεί να υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στη Δημόσια Υγεία και στην Οικονομία. ‘Η θα συνυπάρξουν ή θα έχουμε άσχημη εξέλιξη και στους δύο αυτούς ζωτικούς τομείς. Προφανώς στους περιορισμούς ή στις απαγορεύσεις μαζικών συναθροίσεων που αποτελούν την κύρια εστία μετάδοσης σήμερα, δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις (πχ. λατρευτικοί χώροι).

Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων; Πολλοί υποστηρίζουν πως ένα νέο lockdown θα ήταν καταστροφικό… 

Χωρίς συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού. Άρα, η χαλάρωση των μέτρων αρχικά, η ενδοτικότητα στις πιέσεις επαγγελματικών συμφερόντων και στη λογική του πολιτικού κόστους, η συνεχής αναπροσαρμογή των υγειονομικών οδηγιών, δεν συνιστά υπεύθυνη διαχείριση. Ούτε όμως η αμεριμνησία και η αδιαφορία συνιστά υπεύθυνη κοινωνική συμπεριφορά. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα της κρατικής ευθύνης αλλά και της ατομικής για να αλλάξει το κλίμα συμμόρφωσης και τήρησης των οδηγιών. Το πιο σημαντικό είναι να βελτιωθούν τα κυβερνητικά αντανακλαστικά  να υπάρχει έγκυρη επιστημονική ενημέρωση και καλύτερη επιδημιολογική εικόνα για την πανδημία, να ενισχυθεί ο διαγνωστικός έλεγχος στις «πύλες εισόδου» και στις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας, να υπάρξουν μέτρα αποσυμφόρησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μείωσης της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών (πχ. διατίμηση μάσκας) και, κυρίως, μετρήσιμη και μόνιμου χαρακτήρα στήριξη του ΕΣΥ και των ανθρώπων του. Προφανώς ένα νέο γενικευμένο lockdown θα ήταν καταστροφικό και άρα χρειάζεται σοβαρό κυβερνητικό σχέδιο αποτροπής του, που δεν βλέπω να υπάρχει.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχει ενισχύσει σημαντικά το ΕΣΥ. Ποια η θέση σας;

Η κυβέρνηση, υπό την πίεση της πανδημίας και όχι επειδή υπήρχε κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα της, αναγκάστηκε να ενισχύσει οριακά το ΕΣΥ κυρίως με συμβασιούχους νοσηλευτές και πολύ λίγους γιατρούς και να αυξήσει τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Μόνο με αυξημένη χρηματοδότηση και μόνιμες προσλήψεις μπορεί να «θωρακιστεί» το ΕΣΥ και να υπάρξει «παρακαταθήκη» από την πανδημία. Η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιο πολιτικό σχέδιο γιατί στην πραγματικότητα δεν πιστεύει στη δημόσια περίθαλψη και επιμένει στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία των ΣΔΙΤ και του «ανοίγματος» του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και στις ασφαλιστικές εταιρείες. Παρά το ότι η πανδημία «δείχνει» προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική; Ανησυχείτε από την τουρκική προκλητικότητα;

Όλοι αναγνωρίζουν πως αυτήν την περίοδο υπάρχει μία ανησυχητική όξυνση των ούτως ή άλλως δύσκολων σχέσεων με την Τουρκία. Ο Ερντογάν προσπαθεί να υπερβεί τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, κυρίως οικονομικά και κοινωνικά, πυροδοτώντας ένα κλίμα εθνικιστικής έξαρσης και «εθνικού μεγαλείου». Η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει πολιτικές συμμαχίες στην Ευρώπη και διεθνώς, που θα οδηγούν στην μέγιστη δυνατή διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Πρέπει να αξιοποιούνται οι συμμαχίες σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ, να επιζητείται η έμπρακτη καταδίκη και η επιβολή κυρώσεων. Αυτός ο δρόμος υπηρετεί την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών. Δεν θεωρώ πως επιλογή της χώρας μας μπορεί να είναι η κλιμάκωση και η πολεμική προοπτική. Θεωρώ πως η χώρα, με κινήσεις που έγιναν την προηγούμενη περίοδο, όπως για παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών και η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, έχει ενισχύσει το διπλωματικό της κύρος και άρα, μπορεί και να το αξιοποιήσει. Θεωρώ Επίσης επιβεβλημένο να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα από την πλευρά της χώρας, του πολιτικού συστήματος και των θεσμοθετημένων οργάνων διαχείρισης αυτών των κρίσεων. Είναι επίσης απαραίτητο, κάποια στιγμή, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, έτσι ώστε να υπάρξει μία επικαιροποιημένη και σθεναρή εθνική γραμμή.

Ο υπ. Δικαιοσύνης υποστήριξε πως θα πρέπει να κληθούν πολιτικά πρόσωπα για να δώσουν εξηγήσεις για τις πρόσφατες ηχογραφήσεις… Ποια η θέση σας;

Για να αντιμετωπιστούν αξιοπρεπώς οι προκλήσεις και στο υγειονομικό και στο εθνικό επίπεδο, απαιτούνται ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις. Δυστυχώς όμως, με ευθύνη της κυβέρνησης, τέτοιο πολιτικό περιβάλλον συνεννόησης και αναζήτησης συναινέσεων, δεν υπάρχει. Τουναντίον, σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη και δύσκολη στιγμή για την κοινωνία, η κυβέρνηση «δηλητηριάζει» το πολιτικό κλίμα με κινήσεις και δηλώσεις όπως αυτές στις οποίες αναφέρεστε . Επέλεξε να φέρει στη Βουλή το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής και να παραπέμψει σε ειδικό δικαστήριο έναν πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για «ηθική αυτουργία σε σκευωρία». Ασκείται δίωξη στην Εισαγγελέα Διαφθοράς εν μέσω διερεύνησης ενός σκανδάλου διεθνών διαστάσεων. Η κυβέρνηση αξιοποιεί τις προσβάσεις της στο «βαθύ κράτος», στο «παρακράτος» και στα φιλικά της ΜΜΕ για να κατασκευάσει στοιχεία, να εκθέσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργήσει τοξικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση, να συντηρήσει τη διαβολή και τη σκανδαλολογία εναντίον της Αριστεράς και των ανθρώπων της. Με λίγα λόγια μεθοδεύεται, με την καθοδήγηση της κυβέρνησης, ένα κλίμα διχασμού και πόλωσης. Αυτό είναι αναντίστοιχο με την ανάγκη συστράτευσης και υπεύθυνης στάσης του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας απέναντι στις πολλαπλές διακινδυνεύσεις της συγκυρίας.

Αρθρογράφος

Χρήστος Κυμπιζής

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X