Οικονομία

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα 534 ευρώ σε καλλιτέχνες

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα 534 ευρώ σε καλλιτέχνες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι καλλιτέχνες- επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έως και την 10/1/2021 και είναι δικαιούχοι του επιδόματος 534 ευρώ, μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τον μήνα Μάρτιο 2021.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ισχύει έως τις 19 Μαΐου 2021. Ειδικότερα η ΚΥΑ που πήρε ΦΕΚ ορίζει τους δικαιούχους για το επίδομα 534 ευρώ για τον Μάρτιο.

Ταυτόχρονα προωθείται προς υπογραφή η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παράταση της χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους καλλιτέχνες και για τον μήνα Απρίλιο.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Είναι εγγεγραμμένοι από 13 Μαΐου 2020 έως και 10 Ιανουαρίου 2021, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

β) Δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κατά την διάρκεια του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος.

Επιστροφές φόρου για μισθωτούς με «μπλοκάκια» ενόψει!

Για την καταβολή της αποζημίωσης, οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στο ειδικό έντυπο του Παραρτήματος με τίτλο “Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού βάσει του άρθρου 121 του ν. 4764/2020”.

Η δήλωση υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς να απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη. Στην αίτηση οι δικαιούχοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία καθώς και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Τα χρήματα

Η αποζημίωση καταβάλλεται μετά από διασταύρωση και έλεγχο των στοιχείων των δικαιούχων που τηρούνται στην πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr, στην “ΕΡΓΑΝΗ”, τον ΟΑΕΔ και τους συναρμόδιους φορείς. Αρμόδιος φορέας είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η καταβολή γίνεται εφάπαξ, με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου.

Τα πρόσωπα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534,00) ευρώ ανά μήνα, επί του οποίου ποσού παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε εργοδότη ή δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.

Μπαράζ πληρωμών! Πότε μπαίνουν τα χρήματα για επίδομα γέννας, ενοικίου, ΚΕΑ και προνοιακά επιδόματα

Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου Α του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, οι δικαιούχοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr), χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

Για τις υποβληθείσες υπεύθυνες δηλώσεις διενεργείται έλεγχος διασταύρωσης των στοιχείων που τηρούνται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, artandcultureprofessionals.services.gov.gr, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, στον ΟΑΕΔ και στους συναρμόδιους φορείς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X