Ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΕΞ: Κι εμείς κάψαμε… σημαίες στη Θεσσαλονίκη

Ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΕΞ ερωτηθείς είπε ότι «κι εμείς κάψαμε… σημαίες στη Θεσσαλονίκη».

Συγκεκριμένα, κορυφαία διπλωματική πηγή ρωτήθηκε σήμερα, για τον αυξημένο τόνο των τελευταίων τοποθετήσεων του Πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος «ξαναχτύπησε».

Χαρακτηρίζει παράλογη ο Ζόραν Ζάεφ την απαίτηση της Ελλάδας για τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να καταστεί σαφές ότι τα Σκόπια δεν τρέφουν αλυτρωτικές βλέψεις. Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος πως το ονοματολογικό θα έχει επιλυθεί έως τη σύνοδο του NATO στις 11-12 Ιουλίου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times ο κ. Ζάεφ υποστήριξε ότι η αξίωση της Αθήνας απειλεί να τορπιλίσει τη συμφωνία που επιθυμούν, όπως υποστηρίζουν, και οι δύο πλευρές.

«Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε. Αλλά θα ήταν έξυπνο να βρουν οι δυο πλευρές τη λύση το συντομότερο δυνατό. Τώρα η νέα απαίτηση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας. Αλλά το Σύνταγμα είναι ένα κείμενο εσωτερικών κανόνων. Δεν έχει επιπτώσεις στο εξωτερικό. Και σε κάθε περίπτωση μια αλλαγή του Συντάγματος δεν θα συνιστούσε τελική εγγύηση, γιατί μια νέα κυβέρνηση μπορεί στο μέλλον να το αλλάξει εκ νέου» δήλωσε.

Σε ερώτηση αν προβληματίζει την Κυβέρνηση ό,τι διαδηλωτές έκαψαν ελληνικές σημαίες στα Σκόπια- και σε συμπαράσταση προς αυτούς έκαψαν και Τούρκοι ελληνικές σημαίες – ο ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΕΞ απάντησε «κι εμείς κάψαμε σημαίες στη Θεσσαλονίκη. Κι ακούστηκαν συνθήματα «πάρτε τα όπλα να πάμε στα Σκόπια»».

Σε ότι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό και την εκτίμηση για συμφωνία ακόμη κι εντός του Μαρτίου, η ίδια πηγή σχολίασε «δεν ξέρω, αυτό πρέπει να το αποφασίσουν άλλοι. Εμείς έχουμε πει ό,τι μια light συμφωνία δεν πρόκειται να δεχθούμε».

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, σημείωσε ότι «η στάση της Ευρώπης είναι καλλίτερη από ποτέ, αλλά ποτέ δεν είναι αρκετή», λέγοντας ότι εμείς «δεν απαντάμε κάθε φορά που μας απαντά η Τουρκία. Πέρυσι έβρισαν τον Υπουργό Εξωτερικών 40 φορές, τους απάντησε δύο φορές», σημειώνοντας χαρακτηριστικά «εδώ ο γονιός θέλει να βγάλει τα νεύρα του πάνω σου και δεν του απαντάς».

Πηγή ρεπορτάζ: ant1news.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ