Οικονομία

Απεργία: Πορείες – Συγκεντρώσεις και… υψωμένες γροθιές (vids)

Απεργία: Πορείες – Συγκεντρώσεις και… υψωμένες γροθιές (vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με συγκεντρώσεις και πορείες στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι και γενικότερα άνθρωποι της εργασίας γιορτάζεται η εργατική Πρωτομαγιά, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι οι αγώνες είναι επίκαιροι σε κάθε εποχή.

Στην εξέδρα των ομιλητών το σύνθημα ήταν «Πρωτομαγιά 2021. Τα κέρδη τους οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής». Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν πολλοί πρόεδροι Σωματείων Εργαζομένων σε εταιρείες, με τους περισσότερους να καταγγέλλουν τα σχέδια για καταπάτηση του οκταώρου. ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Αθηνών και άλλοι φορείς δίνουν ηχηρό “παρών”.

Το απεργιακό «παρών» των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία μετέφερε η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. «Ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, της ίδιας μας της ζωής, δεν παίρνει αναβολή, δεν καταλαβαίνει από απαγορεύσεις ούτε λυγίζει στην ένταση της καταστολής», τόνισε. «Οι πανδημίες δεν θα τελειώσουν προς όφελος του λαού όσο η υγεία πουλιέται», τόνισε. «Σήμερα δίνουμε όρκο στους νεκρούς της τάξης μας, στους νεκρούς από το Σικάγο μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Καισαριανή, θα συνεχίσουμε στον δρόμο της ανατροπής» υπογράμμισε.

Την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα χαιρέτισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Αττικής. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σκληρή μάχη των εργαζομένων του κλάδου να μείνουν όρθιοι και δυνατοί και υπογράμμισε: «Αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια να μας κλείσουν το στόμα, να μείνουμε σπίτι, να αποδεχτούμε τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία, τα επιδόματα-ψίχουλα. Διεκδικούμε αξιοπρεπές εισόδημα, μέτρα προστασίας για τους διανομείς, υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ με 5ήμερο – 8ωρο για όλους». Κατήγγειλε την διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας «που έχουν επιβάλει όλες οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλοι οι μεγάλοι όμιλοι της Ευρώπης». Επισήμανε ότι «είναι πλέον φως φανάρι ότι η κυβέρνηση τα έχει συμφωνήσει με την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ» και κάλεσε τους εργαζόμενους σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα «κάνοντας πέρα τη γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής».

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα μίλησε ο Βάλσαμος

Συρίγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
«Σφίγγουμε αγωνιστικά τη γροθιά, σηκώνουμε ψηλά τις σημαίες του αγώνα. Τιμούμε τους νεκρούς του Σικάγο, τους νεκρούς εργάτες από τις πρώτες απεργίες στη χώρα μας, τιμούμε το Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944 και χιλιάδες άλλους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές που αποτελούν φωτεινό φάρο στη σημερινή μας δράση. Εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργάτες όλου του κόσμου! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας για της Γης τους κολασμένους, τους μετανάστες, πρόσφυγες που δοκιμάζονται σήμερα από την πανδημία, τους πολέμους, συνολικά από το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά φτώχεια, δυστυχία, προσφυγιά» τόνισε. «Το ματωμένα πουκάμισα των εργατών του Σικάγο έγιναν σύμβολο πάλης και θυσίας και τα διδάγματα της εξέγερσης βρίσκονται στο προσκήνιο. Σήμερα, από εδώ, από την πλατεία Συντάγματος, στέλνουμε το πρώτο ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι το 8ωρο δεν το παραδίδουμε, δεν το χαρίζουμε, ότι η παρανομία με την απορρύθμιση στον χρόνο εργασίας που συμβαίνει σήμερα στους εργασιακούς χώρους, με την ασυδοσία της εργοδοσίας, θα βρει σθεναρή αντίσταση από τις ασυμβίβαστες δυνάμεις των εργαζομένων, από όλους όσοι σήμερα βροντοφωνάζουν πως “δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε”» υπογράμμισε ο Β. Συρίγος.«Βρισκόμαστε εδώ, μετά από ένα χρόνο από την ιστορική Πρωτομαγιά του 2020 που έστειλε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι σε οποιεσδήποτε συνθήκες το κίνημα αν είναι οργανωμένο και αποφασισμένο μπορεί να δρα με οργανωμένη απειθαρχία και να προβάλει τα αιτήματά του, να αναδεικνύει την αιτία όλων των προβλημάτων, που είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης» πρόσθεσε. Είπε ότι «μια ακόμα επίθεση εξελίσσεται αυτές τις μέρες ενάντια στα δικαιώματά μας» με τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και τους θεσμούς τους «πάντα πρόθυμους να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό για λογαριασμό του κεφαλαίου» με κατάργηση του 8ωρου, πλήρη απορρύθμιση στο χρόνο εργασίας, τα συνδικάτα έξω από τους χώρους δουλειάς, απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, μετατροπή της απεργίας σε συμβολική πράξη. Κάλεσε τους εργάτες που έζησαν κατακτήσεις και δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας «να μη συμβιβαστούν με τη σημερινή πραγματικότητα, να μην επιτρέψουν την προπαγάνδα του αντίπαλου ότι αυτά είναι περασμένα ξεχασμένα. Να μπουν μπροστά να διεκδικήσουν, να τραβήξουν και τους νέους στη μάχη για βελτίωση του μισθού, των δικαιωμάτων».Κατήγγειλε τα «καμώματα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, τη συμπαιγνία της με την κυβέρνηση για να μην κουνηθεί φύλλο» σημειώνοντας «πήραν σήμερα απάντηση σε όλη τη χώρα» και τονίζοντας το σύνθημα «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών» είναι επίκαιρο και αναγκαίο για να δυναμώσει ο ταξικός, διεκδικητικός αγώνας απέναντι στον συμβιβασμό».

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 10 Μάη στις 6.30 μ.μ. στο Πεδίον του Άρεως καθώς τα Συνδικάτα «εντείνουν την πάλη για να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια που έχουν συντροφεύσει τους αγώνες των εργατών, αλλά και ένα καινούριο τραγούδι εμπνευσμένο από τη σημερινή μέρα που ερμήνευσαν οι Πολυξένη Καράκογλου και Δημήτρης Κανέλλος οι οποίοι, τέλος, ευχαρίστησαν τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο.

Δυναμικό “παρών” του ΠΑΜΕ

Ηχηρό ήταν το “παρών” του ΠΑΜΕ στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όπως φαίνεται και από το βίντεο που δείχνει πανοραμικά πλάνα. Όλα ήταν έτοιμα από νωρίς στην πλατεία Συντάγματος για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και για να υποδεχθεί τους απεργούς για την Εργατική Πρωτομαγιά. Η πλάτη στην εξέδρα έχει το σύνθημα «Τα κέρδη τους – οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής».

Στις κολόνες είχαν αναρτηθεί πανό τα οποία αναγράφουν: «Μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία, αγώνας τώρα για άλλη κοινωνία», «Αγώνες ταξικοί, αγώνες διαρκείας στα μέτρα της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας», «Κρίση – πόλεμοι – ξεριζωμός αυτός είναι ο καπιταλισμός», «135 χρόνια αγώνας. Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο. Όχι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. 7ωρο – 35ωρο – πενθήμερο» και «Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».Συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ

Σε εξέλιξη είναι η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της Αθήνας, ανήμερα της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι «η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταθέτει στη Βουλή, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
– Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.

– Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

– Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.

– Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.

– Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα».

Τσίπρας: Κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων στη ζωή και την αξιοπρέπεια

«Η απάντηση σήμερα των εργαζόμενων με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία είναι ένα μήνυμα: αυτή θα είναι μία κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά.

«Ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή, είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό, τι πιο αντιλαϊκό, ό, τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου. Μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι το οκτάωρο καθιερώθηκε με αγώνες από το 1886, τους μεγάλους εργατικούς αγώνες του Σικάγο στις ΗΠΑ, όπου καθιερώθηκε ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς. Και κατέληξε ο κ. Τσίπρας: «Καλύτερα να το ξανασκεφτούν».

Κουτσούμπας: Δεν πρέπει να κατατεθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη – Αρνούμαστε τη 10ωρη δουλειά

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς συμμετείχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη δήλωσή του ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι “μετά από μία δεκαετία συνεχών αντεργατικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να φέρει συντριπτικό πλήγμα σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είμαστε όλοι σήμερα εδώ ενωμένοι, γιατί αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αρνούμαστε την 10ωρη δουλειά. Γιατί δεν πρέπει να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη. Γιατί υπερασπιζόμαστε τη συνδικαλιστική δράση και ελευθερία όλων των εργαζομένων».

Οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Με ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες εργαζόμενοι τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά και έθεσαν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους, στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ και συνδικάτων. Η συγκέντρωση της ΕΔΟΘ πραγματοποιήθηκε στις 10.30′ στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στο ίδιο σημείο έφτασε πριν από την πορεία που ξεκίνησε γύρω στις 11 πμ και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές, στελέχη και μέλη του κόμματος είχαν πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση από τις 9 το πρωί στο άγαλμα του Λαμπράκη στην οδό Βενιζέλου και Ερμού. Κατάθεση στεφάνων έγινε και από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Μνημείο του Εργάτη. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και συνδικάτων πραγματοποιήθηκε περίπου την ίδια ώρα στο άγαλμα του Βενιζέλου, με τη συμμετοχή πολυμελούς αντιπροσωπείας στελεχών του ΚΚΕ και ακολούθησε πορεία.

Άλλη συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία πραγματοποίησαν δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΝΑΡ, ΚΚΕ Μ-Λ)και πρωτοβάθμια σωματεία, που έκαναν ξεχωριστή πορεία. Στην οδό Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκαν η ΛΑΕ και άλλες πολιτικές κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΣΕΚ, ΟΚΔΕ), καθώς και η Επιτροπή Διανομέων στην εστίαση, μέλη της οποίας πραγματοποίησαν στη συνέχεια μοτοπορεία. Όλες οι πορείες κινήθηκαν μέσω της οδού Αγίας Σοφίας προς την οδό Τσιμισκή, πέρασαν έξω από το ΥΜΑΘ και κατέληξαν στο ΕΚΘ.

Στεφάνι στο σημείο όπου βρισκόταν παλιότερα το Μνημείο του Εργάτη στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου άφησε η πορεία του ΠΑΜΕ, ενώ συνδικαλιστές που συμμετείχαν σε αυτή εκφώνησαν σύντομες ομιλίες έξω από το ΥΜΑΘ και το ΕΚΘ. «Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά και παράλληλα, διαμαρτυρόμενη για το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ανδρέας Γιακουμής. Στις εκδηλώσεις ήταν παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Γιάννης Αμανατίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Σωκράτης Φάμελλος, Δώρα Αυγέρη, Κυριακή Μάλαμα. Στις εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ συμμετείχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Κανονικά τα λεωφορεία

Ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα το Μετρό γραμμές 1 (ΗΣΑΠ) και γραμμή 2&3, τα τρόλεϊ και το τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων. Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες καταγγέλλουν την κυβέρνηση «μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας κα γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται». Τέλος, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στα σχέδια επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα και θα παλέψουν για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των συγκοινωνιών.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της, με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς ανακοίνωσε ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την 24ωρη απεργία των ναυτεργατικών Σωματείων της ομοσπονδίας και κάλεσε όλους τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. «Αποτίουμε και φέτος φόρο τιμής σεβασμού και μνήμης στην εμβληματική ημέρα που άλλαξε το ρου της ιστορίας στην ημέρα που ταυτίζεται και είναι συνυφασμένη με τους πολύμορφους αγώνες των εργαζομένων, την Εργατική Πρωτομαγιά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Προσθέτει ότι «όλοι οι ναυτεργάτες συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα προτάσσοντας, μεταξύ των άλλων: την απορρόφηση των ανέργων συναδέλφων, την εξάλειψη της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, την εφαρμογή των ΣΣΕ και την υπογραφή νέων, την άμεση κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4714/20 που ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα ποντοπόρα πλοία, την ανάκληση των διατάξεων του νόμου 4770/2021 με τον οποίον καταργούνται τα νόμιμα ωράρια και όρια απασχόλησης των ναυτεργατών, την κατάργηση των μειωμένων οργανικών συνθέσεων και την καθιέρωση νέων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, την άμεση εφαρμογή των θερινών οργανικών συνθέσεων στα επιβατηγά πλοία, την αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την έγκαιρη καταβολή των συντάξεων».

Ο πόλεμος της πατέντας- Μαξίμου στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης μίλησε πρώτος για τις πατέντες (vid)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X