Θέμα

Ασφαλιστικό: Πέντε μεγάλες αλλαγές για ασφαλισμένους και συνταξιούχους!

Ασφαλιστικό: Πέντε μεγάλες αλλαγές για ασφαλισμένους και συνταξιούχους!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με πέντε παρεμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα για 2 εκατ. ασφαλισμένους και 2,4 εκατ. συνταξιούχους, έρχεται το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στην εβδομάδα.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, το ν/σ φέρνει αυξήσεις από 10% έως 15% στις κύριες συντάξεις, αυξήσεις από 5 έως 196 ευρώ στις επικουρικές, νέα κλίμακα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αλλαγές στο ασφάλιστρο για τα μπλοκάκια.

Οι 5 αλλαγές που έρχονται με το νέο Ασφαλιστικό αφορούν

1. Την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις (με αναδρομική ισχύ από 1/10/2019) για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη. Τα νέα ποσοστά θα αγγίζουν το 51% για 40 έτη ασφάλισης, έναντι 42,80 που είναι σήμερα, γεγονός που σημαίνει αυξήσεις 10% για αποδοχές έως 1.500 ευρώ και 15% για υψηλότερες.

Δεδομένης της αναδρομικότητας από 1η Οκτωβρίου, 60.000 συνταξιούχοι θα λάβουν με τις συντάξεις Μαρτίου αναδρομικά πενταμήνου. Ωστόσο μέρος των παλαιών συνταξιούχων θα διαπιστώσει την αύξηση μόνο λογιστικά, καθώς διατηρεί προσωπική διαφορά.

2. Την μηνιαία αύξηση από 5 έως 196 ευρώ (μεσοσταθμικά 100 ευρώ) στις επικουρικές συντάξεις 465.000 συνταξιούχων από τον ερχόμενο Μάρτιο. Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά αφορούν αποκλειστικά  τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής.

Πλειστηριασμοί… αβέρτα για κόκκινα δάνεια από τα funds!

3. Τη νέα κλίμακα εισφορών για 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, καθώς στο εξής αποσυνδέονται από το εισόδημα και υπάγονται σε 6 ασφαλιστικές κατηγορίες ελεύθερης επιλογής οι οποίες θα κυμαίνονται από 220 έως 576 ευρώ.

Για τους νέους επαγγελματίες με δραστηριότητα έως 5 έτη θα υπάρχει και μια 7η υποκατώτατη κατηγορία στα 126 ευρώ. Η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία θα είναι υποχρεωτική και οι επόμενες προαιρετικές. Το ίδιο σύστημα θα ισχύσει και για εισφορές επικουρικής και εφάπαξ.

Με αλλαγές το Ασφαλιστικό

4. Τη μείωση της «ποινής» στους συνταξιούχους που εργάζονται από το 60% στο 30%.  Η αλλαγή του ποσοστού παρακράτησης σύνταξης θα αφορά τους συνταξιούχους που εργάζονται πριν και μετά την εφαρμογή του Ν.Κατρούγκαλου.

5. Την αλλαγή του καθεστώτος εισφορών για όσους διατηρούν «μπλοκάκι» και ταυτόχρονα  μισθωτή απασχόληση. Όσοι καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 210 ευρώ, θα απαλλάσσονται από την εισφορά στο μπλοκάκι. Αν οι κρατήσεις είναι μικρότερες, τότε ο ασφαλισμένος υποχρεούται να καταβάλλει την διαφορά έως τα 210 ευρώ.

Αλλαγές θα υπάρξουν και για τους τίτλους κτήσης (αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης), καθώς το ετήσιο όριο των 10.000 ευρώ θα υποχωρήσει στα 3.000- 5.000 ευρώ, ενώ δεν θα καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X