Οικονομία

Ασιατικές αγορές: Μικτές τάσεις εν αναμονή των εξελίξεων στο ζήτημα του εμπορίου

Ασιατικές αγορές: Μικτές τάσεις εν αναμονή των εξελίξεων στο ζήτημα του εμπορίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μικτές, ως επί το πλείστον θετικές τάσεις, καταγράφουν οι βασικές ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να κινούνται συντηρητικά, αναμένοντας τις εξελίξεις στο ζήτημα των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,49%, στις 23.416,76 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να υποχωρεί ελαφρά, κατά 0,07%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημειώνει ευρεία άνοδο της τάξης του 1,25%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite κερδίζει 0,62% και ο Shenzen 0,70%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με άνοδο 0,64%.

Πώς κινούνται οι ασιατικές αγορές

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 έκλεισε με πτώση της τάξης του 0,40%.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε το επιτόκιο στις τακτικές πράξεις αντίστροφης επαναγοράς στην ανοιχτή αγορά, για πρώτη φορά από το 2015, με στόχο να τονώσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και να υποστηρίξει την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, ότι μείωσε το επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 2,5% από το 2,55%.

Η κεντρική τράπεζα επίσης διοχέτευσε 180 δισ. γουάν (25,68 δισ. δολάρια) στο νομισματικό σύστημα μέσω πράξεων στην ανοιχτή αγορά.

Τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας τον Οκτώβριο σημείωσαν πτώση, ενώ οι τιμές τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται παρά το ότι ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε αδύναμος.

“Η έμφαση της αγοράς και αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας, καθώς και στις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ. Η εσωτερική οικονομική δραστηριότητα στο Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, καθώς έχουν χτυπηθεί το λιανικό εμπόριο, οι υπηρεσίες, ο τουρισμός, η αεροπλοΐα, ενώ έχει δεχθεί πλήγμα και ο τομέας της εκπαίδευσης”, σημειώνει η Margaret Yang Yan, αναλύτρια της CMC Markets στην Σιγκαπούρη.

Στο πεδίο του εμπορικού πολέμου, οι επενδυτές ελπίζουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη να μπορέσουν να καταλήξουν στην “Πρώτη Φάση” της μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας, πριν οι νέοι δασμοί στο μεταξύ τους εμπόριο ενεργοποιηθούν, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της μητρικής της Yahoo Japan, Z Holdings, της  SoftBank και της Line σημειώνουν σημαντικά κέρδη στο Τόκιο, μετά την ανακοίνωση συμφωνίας συγχώνευσης μεταξύ του ιντερνετικού πόρταλ και της μεγαλύτερης εφαρμογής για chat στην ασιατική χώρα. Στο Χονγκο Κονγκ, η Geely Automobile και η Wharf Real Estate, καθώς και η AIA Group σημειώνουν σημαντική άνοδο, όπως και η LG Electronics στη Νότια Κορέα, ενώ πτωτικά κινήθηκε η Westpac στην Αυστραλία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X