Οικονομία

Μπαράζ αποσύρσεων στην αγορά φοβούνται οι φαρμακευτικές

Μπαράζ αποσύρσεων στην αγορά φοβούνται οι φαρμακευτικές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής τηρούν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ενόψει των νέων μέτρων που φέρνει το υπ. Υγείας σχετικά με την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων που μπαίνουν στην ελληνική αγορά. Και κυρίως την αλλαγή του καθεστώτος για την ένταξη στον κατάλογο αποζημιούμενων σκευασμάτων (θετική λίστα).

Στελέχη που γνωρίζουν καλά το χώρο του φαρμάκου αναφέρουν στο capital.gr πως οι “παρενέργειες” από το τέλος εισόδου των θεραπειών (ύψους 25% με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2017), που θέσπισε ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός, την αναθεώρηση της λίστας των ακριβών φαρμάκων που ήδη αποζημιώνονται και σε συνδυασμό με τις υψηλές απαιτήσεις για την κάλυψη του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων (που φέτος αναμένεται να αγγίξει το ένα δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις του χώρου), θα φανούν από την επόμενη χρονιά, κάνοντας παράλληλα λόγο για “μπαράζ αποσύρσεων”- και μάλιστα άμεσα- από όσες φαρμακευτικές κρίνουν ασύμφορη την κυκλοφορία των προϊόντων τους.

Ήδη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, από το βήμα του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Υγείας του Τομέα Οικονομικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ανέφερε πως το  60% των ελληνικών παραγόμενων φαρμάκων είναι ζημιογόνα και κινδυνεύουν με απόσυρση και υποκατάσταση από άλλα εισαγόμενα ακριβά πρωτότυπα.

Το αρνητικό κλίμα στην αγορά του φαρμάκου επιβεβαιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, που αναμένει τη σύσταση της επιτροπή αξιολόγησης και αποζημίωσης (το νομοσχέδιο οδεύει προς ψήφιση) και τη θέσπιση μέχρι τον επόμενο Ιούνιο του οργανισμού αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (HTA).

Έτσι θα κρίνονται τα φάρμακα

Τα βασικά κριτήρια που θα χρησιμοποιούνται από την επιτροπή για την αξιολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων είναι το κλινικό όφελος (όπως αυτό αποτιμάται λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της νόσου, την επίδραση πάνω στους δείκτες θνητότητας και νοσηρότητας), η σύγκριση με τις ήδη διαθέσιμες αποζημιούμενες θεραπείες φαρμακευτικών προϊόντων, ο βαθμός αξιοπιστίας των δεδομένων των κλινικών μελετών, ο λόγος κόστους και αποτελεσματικότητας και τέλος η επίπτωση στον προϋπολογισμό.

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν πως από εδώ και στο εξής ο παράγοντας “κόστος” θα είναι καθοριστικός για την αποζημίωση των φαρμάκων από τα ταμεία. Επειδή πρόκειται κατά βάση για ακριβές θεραπείες, η μη ένταξη στη λίστα αποζημίωσης οδηγεί στη μη διάθεση των προϊόντων στην αγορά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X