Χαμός στα Σκόπια! «Θα διώξουμε τον Ιβάνοφ αν δεν υπογράψει»!

Διαστάσεις… σφοδρής σύγκρουσης με απτόβλεπτες συνέπειες παίρνει η κόντρα στα Σκόπια, μεταξύ του πρωθυπουργού και του Προέδρου της χώρας.

Οι απειλές του Ζάεφ

Σε συνέντευξή του ο Γκόραν Ζάεφ απείλησε ανοιχτά να αποπέμψει τον Γκεόργκι Ιβάνοφ, αν δεν υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το νέο όνομα της χώρας.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Ζάεφ είπε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Θα είναι δεσμευτικό, αν η πλειοψηφία πει ότι η συμφωνία πρέπει να ισχύσει τότε η συμφωνία θα ισχύσει. Αν η πλειοψηφία εκφραστεί διαφορετικά, τότε η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί» είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης,  σημείωσε ότι η συμφωνία είναι καλή και πρέπει να την αναγνωρίσει ο λαός των Σκοπίων.

«Έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα».

Βαρουφάκης: «Μεγάλη επιτυχία η συμφωνία για το Σκοπιανό»! [vids, pic]

«Επιτέλους μπορούμε να βγούμε στην επιφάνεια, να είμαστε μια φυσιολογική χώρα. Οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν για τις προοπτικές εδώ στη “Μακεδονία”, μπορούμε να παρέχουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας και στα παιδιά των μελλοντικών γενεών. Πιστεύω σ’ αυτή τη συμφωνία παρότι γνωρίζω ότι δεν είναι και τόσο εύκολο.

Η ψυχή μου πονά γιατί θα έχουμε συνταγματική αλλαγή του ονόματος και μου είναι ξεκάθαρο αυτό, αλλά σε τελική ανάλυση είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας. Την ίδια ώρα η Ελλάδα μας αναγνωρίζει ως λαό, αναγνωρίζει τη γλώσσα μας, έχουμε έναν “μακεδονικό” λαό, μια “μακεδονική” γλώσσα. Επιτέλους υλοποιείται η μακραίωνη φιλοδοξία των προγόνων μας να έχουμε μια δική μας χώρα, αναγνωρισμένη από όλους», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Αλληλοκαρφώνονται στα Σκόπια!

«Κάρφωσε» δε το Νίκολα Γκρούεφσκι λέγοντας ότι το 2012 είχε αποδεχτεί το όνομα Άνω και Βόρεια Μακεδονία, αλλά η Ελλάδα το απέρριψε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ