Χιλιάδες άνθρωποι στη «λευκή πορεία» στο Παρίσι κατά του αντισημιτισμού

Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών υπουργοί, πολιτικοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, έδωσαν το παρόν στην πορεία που πραγματοποιείται στο Παρίσι, στη μνήμη της Μιρέιγ Νολ, της ηλικιωμένης Εβραίας, η δολοφονία της οποίας αναζωπύρωσε την ανησυχία για την άνοδο του αντισημιτισμού στη Γαλλία.

Οι συμμετέχοντες σε αυτήν τη «λευκή πορεία», των οποίων ηγούνταν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών με λευκά τριαντάφυλλα στα χέρια, θα διασχίσουν μια απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων προτού συγκεντρωθούν μπροστά από το κτίριο του θύματος, εκεί όπου δολοφονήθηκε η 85χρονη την περασμένη Παρασκευή, στο ανατολικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Μια δολοφονία που ξυπνά μνήμες της μαύρης ιστορίας της Ευρώπης του φασισμού έλαβε χώρα στο Παρίσι το απόγευμα της Παρασκευής.

Η 85χρονη Μιρέιγ Νολ, Εβραία στο θρήσκευμα, βρήκε τραγικό θάνατο στο διαμέρισμά της στο 11ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στη δολοφονία

Η Νολ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1932. Το 1942 διέφυγε της σύλληψης και των στρατοπέδων συγκέντρωσης κατά την «επιδρομή του χειμερινού ποδηλατοδρομίου» (La rafle du Vel’ d’Hiv) χάρη στο βραζιλιάνικο διαβατήριο της μητέρας της.

Αυτό το διαβατήριο ήταν στην πραγματικότητα διαβατήριο ζωής, αφού εκείνη και η μητέρα της διέφυγαν από το Παρίσι και σώθηκαν.

Κατά την επιχείρηση αυτή στο κατεχόμενο Παρίσι, 12.884 Εβραίοι στοιβάχτηκαν κάτω από τραγικές συνθήκες στο χειμερινό ποδηλατοδρόμιο.

3.031 άνδρες, 5.802 γυναίκες και 4.051 παιδιά παρέμειναν για μια εβδομάδα έγκλειστοι σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες, βασανιζόμενοι από τη δίψα, τη ζέστη, την ανυπαρξία της στοιχειώδους υγιεινής, προτού να μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην περιφέρεια της γαλλικής πρωτεύουσας και από εκεί κατά κύματα στο Άουσβιτς.

Ελάχιστοι επέστρεψαν το 1945. Από τα 4.000 παιδιά δεν σώθηκε κανένα: με πρόταση του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση του Βισύ, Λαβάλ, μεταφέρθηκαν κι αυτά στα στρατόπεδα του θανάτου.

Στην κορυφή της πορείας, που οργάνωσε το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο Εβραϊκών Θεσμών της Γαλλίας (Crif), βρίσκονταν υπουργοί και υφυπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης. Μεταξύ τους, ο Ζεράρ Κολόμπ (Εσωτερικών), η Φρανσουάζ Νισέν (Πολιτισμού) και ο Ζαν Μισέλ Μπλανκέ (Παιδείας).

Το παρόν επίσης έδωσαν στελέχη κομμάτων, όπως ο Κριστόφ Καστανέρ του LREM, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ, ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ, η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας Πιερ Λοράν.

Η άφιξη του επικεφαλής του κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν και της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, τη συμμετοχή των οποίων δεν επιθυμούσε το Crif υπό το επιχείρημα της απόρριψης των «άκρων», προκάλεσε αναστάτωση και σύγχυση μεταξύ των διαδηλωτών, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ