Ελλάδα

Χρεώσεις «φωτιά» από τις τράπεζες για ρύθμιση στα κόκκινα δάνεια!

Χρεώσεις «φωτιά» από τις τράπεζες για ρύθμιση στα κόκκινα δάνεια!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με το… αζημίωτο ρυθμίζουν οι τράπεζες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών τους, επιβάλλοντας χρεώσεις που αγγίζουν ακόμη και 300 ευρώ ανά περίπτωση στα κόκκινα δάνεια!

Με 75 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων στο ενεργητικό τους και απογοητευτικές επιδόσεις σε επίπεδο ρυθμίσεων, οι τράπεζες χρεώνουν σημαντικές προμήθειες για να εξετάσουν τα αιτήματα αναδιάρθρωσης δανείου που καταθέτουν οι πελάτες τους.

Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις έχουν ως εξής στα κόκκινα δάνεια ανά τράπεζα:

  • Αlpha bank

150 ευρώ για Αλλαγή Διάρκειας Αποπληρωμής Δανείου
200 ευρώ για Αλλαγή Στεγαστικού Προγράμματος

  • Εθνική Τράπεζα

200 ευρώ για τροποποίηση δανειακής σύμβασης
Eurobank

Έως 300 ευρώ για Αξιολόγηση Αιτήματος Ρύθμισης Οφειλής (η προμήθεια εισπράττεται ανά λογαριασμό που ρυθμίζεται)

  • Πειραιώς

150 ευρώ για Εργασίες ρύθμισης οφειλών (με ταυτόχρονη ρύθμιση)

Γιατί… χρεώνουν;

Τραπεζικές πηγές, πάντως, αναφέρουν στο insider.gr ότι ένας από τους λόγους που όλες οι τράπεζες επιβάλλουν τα έξοδα ρύθμισης είναι επειδή σημαντικός αριθμός οφειλετών συνάπτει ρυθμίσεις τις οποίες στη συνέχεια αθετεί, μη διστάζοντας να ζητήσει νέα ρύθμιση μετά από λίγους μήνες.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες δεν έχουν επιδείξει αξιόλογες επιδόσεις σε επίπεδο θεραπείας οφειλών (curing), καθώς το 47,8% των μη εξυπηρετούμενων δανείων (άνω των 90 ημερών) δεν είχε ρυθμιστεί στο τέλος του 2018. Τα ποσοστά για τα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώνονται σε 44,7%, 35,4% και 55,9% αντίστοιχα. Το σύνολο των ρυθμισμένων (forborne) δανείων ανήλθε στο τέλος του 2018 σε 46,3 δισ. ευρώ.

Πώς η Χρυσή Βίζα… «βοηθάει» με τα κόκκιvα δάνεια!

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει στην Έκθεση του Διοικητή ότι «τα πιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να προσανατολίζονται στην υλοποίηση μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων με έμφαση στην επιμήκυνση της διάρκειας του χρόνου αποπληρωμής, όπως αποτυπώνεται στη διαχρονική αύξηση των εν λόγω ρυθμίσεων κατά τα τελευταία έτη. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και το 2018, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων».

Η «μπάλα» πλέον βρίσκεται στο «γήπεδο» των servicers, των εταιρειών δηλαδή που έχουν αναλάβει τη διαχείριση χαρτοφυλακίων 45 δισ. ευρώ και αναμένεται να εφαρμόσουν πιο ενεργές πολιτικές διαχείρισης, με σημαντικά κουρέματα οφειλών στους δανειολήπτες που έχουν πραγματική ανάγκη και αυστηρότερες κυρώσεις για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X