Επιλογές

Χρηματιστήριο: Νευρικότητα μεταξύ… αντιστάσεων και Brexit

Χρηματιστήριο: Νευρικότητα μεταξύ… αντιστάσεων και Brexit
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και σήμερα, με την εγχώρια αγορά να παρακολουθεί σταθερά τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ βρίσκεται μπροστά στην κρίσιμη αντίσταση των 860-865 μονάδων.

Πώς κινείται το Χρηματιστήριο

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,26% στις 864,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.148,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,79% στις 830,91 μονάδες.

Αν και το ΧΑ, όπως και όλες οι αγορές της Ευρώπης, ανέμενε μέσα στο σαββατοκύριακο ότι θα είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο για το Brexit, εντούτοις η κατάσταση μόνο σαφής δεν είναι. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να στείλει επιστολή – αν και ανυπόγραφη – στην ΕΕ, με την οποία ζητεί τρίμηνη αναβολή της ημερομηνίας του Brexit, όπως προέβλεπε η Benn Act, προηγούμενο νομοθέτημα που είχε ψηφιστεί παρά τη θέληση της κυβέρνησης προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα ασύντακτου Brexit.

Από την άλλη, οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν έχουν απαντήσει ακόμη στο αίτημα του Τζόνσον. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί να δώσουν στη Βρετανία περισσότερο χρόνο αν και μια συντεταγμένη έξοδος είναι ευρέως αποδεκτή ως το λιγότερο επιζήμιο σενάριο και για τις δύο πλευρές. Δεν πρόκειται πάντως να ληφθεί καμία απόφαση μέχρις ότου οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ να έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν πόσες πιθανότητες έχει να περάσει από το κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου.

Η αξιολόγηση

Στο μεταξύ, αυτήν την εβδομάδα το ΧΑ ουσιαστικά περιμένει την αξιολόγηση της S&P και τη συνέχεια και μετά από δύο εβδομάδες και την έκθεση της DBRS. Θυμίζεται εδώ πως απέχουμε 4 βαθμίδες για να γίνει η οικονομία και πρακτικά επενδύσιμη ασχέτως αν ήδη το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,3%. Κάθε αλλαγή στη βαθμολόγηση επιδρά θετικά και στο χρηματιστήριο και ειδικά στον τραπεζικό κλάδο που εναγωνίως περιμένει και την “Ηράκλειο λύση”. Μην ξεχνάμε παράλληλα πως η Ελλάδα έχει όλες τις πιθανότητες να ενταχθεί στο QE.

Τεχνικά τώρα, ο Γενικός Δείκτης έχει αντίσταση στις 865 μονάδες, που διάσπαση τεχνικά μας δείχνει στόχο τις 900 μονάδες. Οι 855 μονάδες είναι κοντινή επιθετική στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει τις 835 μονάδες. Στον FTSE 25 οι 2.129 και 2.146 μονάδες είναι τα δύο πολύ σημαντικά επίπεδα που η διάσπασή τους θα μας δώσουν κίνηση 20-30 μονάδες σε πρώτη φάση.

Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική σημειώνουν κέρδη ανώτερα του 1%, προσπαθώντας να στηρίξουν και τον Γενικό Δείκτη, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Βιοχαλκο, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Σαράντης, Eurobank, Motor Oil και Λάμδα.

Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola και Titan, με τον ΑΔΜΗΕ και τη Cenergy να είναι χωρίς μεταβολή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X