Επιλογές

Creta Farms: Πώς από την οικογένεια Δομαζάκη κατέληξε στις τράπεζες

Creta Farms: Πώς από την οικογένεια Δομαζάκη κατέληξε στις τράπεζες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέα σελίδα για την αλλαντοβιομηχανία Creta Farms που ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’70 από τον Στυλιανό Δομαζάκη, η οποία περνάει πλέον στον έλεγχο των τραπεζών, αφού την Παρασκευή το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου έκανε δεκτό το αίτημα τοποθέτησης προσωρινής διοίκησης στην εταιρεία.

Η απόφαση για την Creta Farms

Η απόφαση αυτή, η οποία είναι προσωρινή, προβλέπει την τοποθέτηση τριμελούς διοίκησης, η οποία θα αποτελείται από τους Λυκούργο Παπαγιαννόπουλο, Στέφανο Ξενάκη και Δημήτρη Τσίρμπα ενώ η κανονική εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 15 Νοεμβρίου.

Με την τοποθέτηση της προσωρινής διοίκησης πέφτουν ουσιαστικά οι «τίτλοι τέλους» σε ένα σήριαλ που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες με τους βασικούς μετόχους, Μάνο και Κωνσταντίνο Δομαζάκη, σε σφοδρή διαμάχη σχετικά με το ποιος θα έχει τον έλεγχο της εταιρείας.

Παράλληλα η απόφαση αυτή αναμένεται να επιτρέψει την επανέναρξη της παραγωγής στην αλλαντοβιομηχανία, η οποία έχει σταματήσει τον τελευταίο καιρό και να δώσει μία ελπίδα στους περίπου 850 εργαζόμενους της εταιρείας που αγωνιούν για τη δουλειά τους.

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από την πλευρά των τραπεζών η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή.  Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας άνοιξε και το data center για τους έξι ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για την εταιρεία και να προχωρήσουν, ενδεχομένως, στην επόμενη φάση, δηλαδή στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.

Το χρονικό της ενδοοικογενειακής διαμάχης

Τα αδέλφια Δομαζάκη ανέλαβαν τη σκυτάλη της διοίκησης της Creta Farms από τον πατέρα τους το 1990. Τα χρόνια που ακολούθησαν με τους δύο τους στο τιμόνι της εταιρείας, η Creta Farms έγινε ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας ενώ υπήρξε πρωτοπόρος πολλούς τομείς.

H Creta Farm και το θαύμα των Χριστουγέννων…

Οι Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης φαινόταν να έχουν βρει τη «συνταγή» της επιτυχίας, λειτουργώντας για πολλά χρόνια συμπληρωματικά ο ένας με τον άλλον στη διοίκηση.

Κομβικό για την ανοδική πορεία της εταιρείας θεωρήθηκε το 1999 που λανσάρεται η σειρά Creta Farms 0-3%, τα πρώτα αλλαντικά με χαμηλά λιπαρά, ενώ ακολουθεί το 2001 η μεγάλη καινοτομία, με τα «Εν Ελλάδι», τα μοναδικά στον κόσμο αλλαντικά με ελαιόλαδο.

Οι πρώτες πληροφορίες για τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια, κυκλοφόρησαν πριν από περίπου 1,5 χρόνο, με τους ίδιους ωστόσο να διαψεύδουν, μέσω κοινής ανακοίνωσης τον Φεβρουάριο του 2019, τα σχετικά δημοσιεύματα.

Η… μαχαιριά

Τον Απρίλιο ήρθε το σοβαρότερο, μέχρι τότε επεισόδιο της κόντρας τους. Κατά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της αλλαντοβιομηχανίας για τη χρήση του 2018 αποκαλύπτεται πως ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, αντιπρόεδρος τότε του διοικητικού συμβουλίου της Creta Farms και ένας εκ των δύο διευθυνόντων συμβούλων απέστειλε επιστολή προς τον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας με την οποία ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την εταιρεία με κεφάλαια ύψους 11,6 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2005-2006.

Το ΔΣ της Creta Farms αποφασίζει να διενεργηθεί ειδικός έλεγχος από ανεξάρτητο οίκο διεθνούς φήμης ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες, γνωρίζοντας το μέγεθος της κρίσης μεταξύ των δύο βασικών μετόχων, αποφασίζουν σε πρώτη φάση να «περάσουν» το σύνολο των δανείων της επιχείρησης, ύψους 110 εκατ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Η  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρά  στη συνέχεια, στην απόφαση για αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Creta Farms, η οποία ισχύει μέχρι σήμερα.

Το Μάιο, το διοικητικό συμβούλιο της Creta Farms, με πέντε ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή, αποφασίζει να καθαιρέσει τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας και να τον υποβαθμίσει σε απλό, μη εκτελεστικό μέλος. Πλέον μοναδικός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μένει ο αδελφός του, Μάνος Δομαζάκις (ο ίδιος υπογράφει με «ι» αντί για «η» το επίθεση του), ο οποίος διατηρεί και το αξίωμα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

Η αντίδραση

Ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης αντιδρά, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της απόφασηςστα δικαστήρια, η οποία ωστόσο δεν γίνεται δεκτή ενώ τους μήνες που ακολουθούν η διαμάχη ανάμεσα στα δύο αδέλφια κλιμακώνεται.  Ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης συνεχίζει τις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση της Creta Farms υπό την καθοδήγηση του αδελφού του, παίζει «ύποπτα παιχνίδια» που ζημιώνουν τόσο την εταιρεία όσο και τους μετόχους, ενώ αποστέλλει εξώδικο στη διοίκηση της, το οποίο και κοινοποίησε στις ελεγκτικές εταιρείες PwC και KPMG. Προαγγέλλει παράλληλά συμφωνία με νέο επενδυτή, τον Θεόδωρο Δουζόγλου.

Η παρέμβαση Άδωνι Γεωργιάδη για την Creta Farms

Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνις Γεωργιάδης, αποφασίζει να εμπλακεί στην υπόθεση, σε μία προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας. Πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους δύο μετόχους, επικοινωνεί με τους τραπεζίτες και στις 26 Ιουλίου υπογράφεται  συμφωνία Standstill/Mou μεταξύ της εταιρείας, των μετόχων και των εκπροσώπων των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, η τοποθέτηση CRO/Monitoring Trustee, η μεταβίβαση σημάτων δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας και έρευνα από την Deloitte. Επίσης προβλεπόταν έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην εταιρεία.

Οι τράπεζες όμως δεν είναι διατεθειμένες να την χορηγήσουν «ελαφρά της καρδία» κι ως εκ τούτου ζητάνε αυξημένες διασφαλίσεις και συγκεκριμένα την ενεχυρίαση του συνόλου των μετοχών των βασικών μετόχων. Ωστόσο οι μέτοχοι αντιδρούν και η συμφωνία παγώνει, με αποτέλεσμα τα προβλήματα της εταιρείας να πολλαπλασιάζονται. Ακολουθεί μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ της διοίκησης της Creta Farms και των τραπεζών προκειμένου να βρεθεί λύση και να επιτευχθεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση της εταιρείας.

Ωστόσο, μετά από έντονες διαβουλεύσεις αποφασίζεται να προχωρήσει η χρηματοδότηση της Creta Farms ώστε η διαδικασία εξεύρεσης νέου επενδυτή να ολοκληρωθεί με την εταιρεία εν λειτουργία.

Την ίδια ώρα ενδοοικογενειακή κόντρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με εκατέρωθεν μηνύσεις και αγωγές. Η διοίκηση της Creta Farms στα μέσα Σεπτεμβρίου προχωρά στην κατάθεση μήνυσης και άσκηση αγωγής εναντίον του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, μεταξύ άλλων, για τέλεση κακουργηματικής διάστασης απάτη, απιστία, παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού και παραβιάσεις διατάξεων του νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών. Ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης απαντώντας στο εξώδικο ρίχνει ευθύνες στην διοίκηση για την κατάρρευση της αλλαντοβιομηχανίας.

Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της εταιρείας στο Ρέθυμνο, πραγματοποιείται η εξ’ αναβολής γενική συνέλευση της 4ης Σεπτεμβρίου 2019. Ξεκίνησε το πρωί και διεκόπη αργά το βράδυ ενώ αποφασίστηκε η συνέχισή της την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου με τους αδελφούς Δομαζάκη να διασταυρώνουν για ακόμη μία φορά τα ξίφη τους. Η συνέλευση των μετόχων της 26ης Σεπτεμβρίου ήταν ακόμα πιο εκρηκτική με την εικόνα για τα ακριβή ποσοστά των μετόχων και την σύνθεση του ΔΣ να παραμένει θολή.

Η εταιρεία έπειτα από αυτές τις εξελίξεις μοιάζει πλέον να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Οι πιστώτριες τράπεζες, βλέποντας τα αδέλφια Δομαζάκη να καθυστερούν να υλοποιήσουν την συμφωνία μεταβίβασης των ενεχύρων ζητούν την παραίτηση του ΔΣ και αντικατάστασή τους από νέα, φυσικά πρόσωπα, κοινής αποδοχής από τους δύο βασικούς μετόχους. Λίγο αργότερα καταθέτουν αίτηση στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου ζητώντας την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης στην εταιρεία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X