Δανία: Θα απαγορευθεί η μπούρκα και το νικάμπ στους δημόσιους χώρους

Γνωστοποίησε σήμερα η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Δανίας την πρόθεσή της να απαγορεύσει στις γυναίκες να φορούν τη μπούρκα ή το νικάμπ σε δημόσιους χώρους.

«Αυτό δεν συμβαδίζει με τις αξίες της κοινωνίας της Δανίας και δείχνει ασέβεια προς την κοινωνία να κρύβει κανείς το πρόσωπό του κατά τη διάρκεια μιας κοινωνικής συναλλαγής σε δημόσιο χώρο» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σάρεν Πάπε Πούλσεν, σε ένα δελτίο τύπου.

«Με αυτήν την απαγόρευση, παίρνουμε θέση και υπενθυμίζουμε ότι στη Δανία επιδεικνύουμε εμπιστοσύνη και αμοιβαίο σεβασμό κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης» συμπλήρωσε ο ίδιος. 
Το προσχέδιο νόμου θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενδεχομένως να ξαναγραφτεί λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις τους.

Την Άνοιξη, θα παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου και έχει μεγάλες πιθανότητες να υιοθετηθεί χάρη στη στήριξη του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας

(που υποστηρίζει αντιμεταναστευτικές θέσεις), τη δεύτερη πολιτική δύναμη στη βουλή πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Κάθε παράβαση θα τιμωρείται με πρόστιμο που θα μπορούσε να ανέλθει σε 1000 κορώνες Δανίας (134 ευρώ). Εάν οι παραβάσεις είναι επανειλημμένες, το πρόστιμο θα μπορούσε να ανέλθει σε 10.000 κορώνες.»

Τι είναι το νικάμπ

Το νικάμπ είναι ένα μαντήλι το οποίο καλύπτει το κεφάλι αφήνοντας έκθετα μόνο τα μάτια. Καλύπτει το σώμα μέχρι την μέση της πλάτης και από μπροστά μπορεί να εκτείνεται μέχρι τη μέση του στήθους.

Το φοράνε κυρίως οι γυναίκες στις αραβικές χώρες, αλλά και μουσουλμάνες που ζουν στη Δύση.

Τι είναι η μπούρκα

Η μπούρκα καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα και είναι εκείνος ο τύπος ενδυμασίας που καλύπτει τα περισσότερα.

Όσες φοράνε μπούρκα έχουν ολόκληρο το πρόσωπό τους καλυμμένο, ενώ ένα πλέγμα εφαρμόζεται στο σημείο που βρίσκονται τα μάτια.

Το πλέγμα είναι αραιό ώστε να επιτρέπει σε όποια φοράει μπούρκα να βλέπει, ωστόσο είναι τόσο πυκνό όσο χρειάζεται ώστε να μην φαίνονται ούτε τα μάτια.

Η μπούρκα συνδέεται έντονα με το Αφγανιστάν όπου κατά τη διάρκεια της κυριαρχία τους οι Ταλιμπάν ανάγκασαν τις γυναίκες να το φορούν διαρκώς.

Πηγή: AFP- Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ