Οικονομία

ΔΕΗ: Αυτές είναι οι προτάσεις συνεργασίας για το Αμύνταιο

ΔΕΗ: Αυτές είναι οι προτάσεις συνεργασίας για το Αμύνταιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η πρόταση της Μυτιληναίος για την αξιοποίηση της μονάδας του Αμύνταιου κατατέθηκε επισήμως την περασμένη εβδομάδα. Παρόλα αυτά, η δημοσιοποίησή της έφερε στο προσκήνιο και δύο ακόμη προτάσεις που έχουν επίσης υποβληθεί στη ΔΕΗ και στο υπουργείο Ενέργειας για το συγκεκριμένο λιγνιτικό εργοστάσιο.

Θυμίζουμε ότι το Αμύνταιο είναι μία από τις πιο παλιές μονάδες της ΔΕΗ, που για περιβαλλοντικούς λόγους λειτουργεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 19500 ωρών μέχρι το 2019. Επίσης το ορυχείο του Αμύνταιου υπέστη σοβαρές ζημιές εξαιτίας της πρόσφατης κατολίσθησης τον περασμένο Ιούνιο στο χωριό Ανάργυροι. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΔΕΗ το συνολικό κόστος της αποκατάστασης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης της μονάδας ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ.

Οι δύο νέες προτάσεις στην ΔΕΗ

Εκτός λοιπόν από την πρόταση της Μυτιληναίος, από τον περασμένο Οκτώβριο, προτού δηλαδή κλείσει το πακέτο των μονάδων που διατίθενται προς πώληση στο πλαίσιο της αποεπένδυσης της ΔΕΗ για το 40% των λιγνιτών, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε καταθέσει πρόταση προς τη διοίκηση της ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ, η οποία περιλάμβανε την καταβολή εκ μέρους του ομίλου του ποσού που απαιτείται για την αποκατάσταση και αναβάθμιση της μονάδας, με αντάλλαγμα κλειστό συμβόλαιο αγοράς ισχύος σε συγκεκριμένη τιμή.

Stress test: Κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζιτών! Όλα στο τραπέζι

Η τρίτη πρόταση προέρχεται από τον όμιλο Κοπελούζου και την κινεζική Shenhua. Το κοινό σχήμα (οι δύο εταιρείες έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας) έχει ενδιαφερθεί να αναλάβει επίσης την περιβαλλοντική αναβάθμιση και αποκατάσταση της μονάδας. Η πρόταση Κοπελούζου – Κινέζων προβλέπει τη λειτουργία της μονάδας από κοινή εταιρεία που θα δημιουργηθεί, στην οποία η ΔΕΗ θα διατηρήσει μειοψηφικό μετοχικό πακέτο.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση της Μυτιληναίος προβλέπει την καταβολή 110 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του εργοστασίου και περιλαμβάνει επίσης την υπογραφή σύμβασης προμήθειας ενέργειας για την Αλουμίνιον 12ετούς διάρκειας. Η Μυτιληναίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο σχήμα και άλλες βαριές ενεργοβόρες βιομηχανίες, κατά το πρότυπο που ισχύει στη Γαλλία, όπου συσταθεί κονσόρτιουμ βιομηχανιών που έχει υπογράψει διμερή σύμβαση με την EdF.

Πίτε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Με δεδομένα τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των τριών προτάσεων, αναμένεται να ληφθεί απόφαση από την πλευρά της ΔΕΗ και του υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του 40% των λιγνιτών τον Ιούνιο.

«Κρύβετε» ακίνητα; Θα σας επιβληθεί φόρος, πρόστιμο, ΕΝΦΙΑ!

Βασικό ζητούμενο για το ΥΠΕΝ είναι αφενός να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας χωρίς να επιβαρυνθεί η ήδη “στενή” ρευστότητα της ΔΕΗ, χωρίς να εγερθούν ζητήματα ανταγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση από πλευράς ΔΕΗ και υπουργείου Ενέργειας, που θα έχουν και τον τελικό λόγο, αυτή τη στιγμή δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X