Υγεία

Διακοπές για καλή σωματική και ψυχική υγεία

Διακοπές για καλή σωματική και ψυχική υγεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μεσημέρι, ζέστη, του Ιούλη αφόρητη, φασαρία, θόρυβος, κορναρίσματα γυρίζοντας από τη δουλειά. Ένα τηλεφώνημα με πληροφορεί ότι κάποιοι φίλοι ετοιμάζονται για διακοπές. Κι αρχίζει να ξετυλίγεται το νήμα σαν εικόνα…. Οι πρώτες διακοπές όταν ήμουν παιδί με τους γονείς και τους παππούδες, γιαγιάδες στον Άγιο Στέφανο.

  Χαμηλά σπιτάκια με κεραμίδια, ένα τοπίο γεμάτο κυπαρίσσια, πεύκα, αμυγδαλιές, συκιές και τζιτζιφιές. Βόλτες πρωί-πρωί στα δέντρα για να «τρυγούμε» τους καρπούς. Μετά πρωινό στην αυλίτσα, γεμάτη γλάστρες, αρώματα και χρώματα. Τα λουκούμια της γιαγιάς κλειδωμένα στο ντουλάπι, απ όπου τα έβγαζε για να μας «τρατάρει» όταν ερχόταν το απόγευμα. Μεσημεριανά, απλά γεύματα με λαχανικά του καλοκαιριού, κανένα ψαράκι, σαλάτα και φρούτα καλοκαιρινά. Αυτά που γίνονται μόνο το καλοκαίρι, όχι εκτός εποχής. Τίποτα εκτός εποχής. Μετά παιχνίδι όλα τα παιδιά με το χώμα, ξυλαράκια και κομμάτια φυτών, να «κατασκευάζουμε» σπίτια και αυλές , ο καθένας με το δικό του γούστο.

  Το βράδυ, με το άρωμα του γιασεμιού δίναμε «παραστάσεις» με μεταμφιέσεις με πολύχρωμα ρούχα και μαντήλια από την ντουλάπα της μαμάς και της γιαγιάς, με αυτοσχέδιους διαλόγους, χορούς και τραγούδια. Οι μεγάλοι μας χειροκροτούσαν.

  Το άλλο πρωί καμιά βόλτα κάτω από τα πεύκα, μαζεύαμε πευκοβελόνες και πλέκαμε βραχιολάκια. Πόση αξία είχαν εκείνα τα κοσμήματα. Μετά πηγαίναμε στο πηγάδι για να κουβαλήσουμε το νερό της ημέρας (δεν υπήρχε τρεχούμενο στα σπίτια τότε, σε εκείνη την περιοχή). Ούτε ηλεκτρικό ρεύμα υπήρχε. Υπήρχαν λάμπες πετρελαίου και με αμίαντο(οι πιο σύγχρονες).

  Με αυτά και άλλα πολλά περνούσαν οι διακοπές του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο, οπότε άρχιζαν τα πρωτοβρόχια.

  Εικόνες και «μνήμες-τράπεζες» που όταν τις χρειαστείς, ανατρέχεις σε αυτές και σε στηρίζουν ψυχικά και συναισθηματικά και σου δείχνουν το μονοπάτι για να βγείς από την χρόνια κούραση, την εξάντληση κάθε είδους, την θλίψη, την απογοήτευση  και σου δίνουν φως και ελπίδα για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν. Γιατί οι διακοπές «έχουν δράση και διάρκεια» και μετά το τέλος τους.

  Οι διακοπές, τα ταξίδια αναψυχής, η απομάκρυνση από το χώρο της καθημερινότητας και του συνηθισμένου περιβάλλοντος εργασίας και διαμονής, η ανακάλυψη καινούριων δραστηριοτήτων, η έλλειψη προγράμματος της κάθε μέρας, είναι στοιχεία απαραίτητα για την ψυχική μας υγεία. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι συνθήκες έχουν γίνει τόσο απαιτητικές και πιεστικές, στην καθημερινότητα της εργασίας, της ζωής, της διαμονής μας. Όλα είναι σε ένα πρόγραμμα συμπιεσμένα(μαζί και η ψυχή μας), για να γίνουν πιο «αποτελεσματικά» πιο «αποδοτικά» τα πάντα: από την εργασία μέχρι και την οικογένεια και την δημιουργία της. Όλα γίνονται «βάσει» προγράμματος, τίποτα δεν γίνεται αυθόρμητα, τίποτα στην τύχη. Μέχρι που αυτό φτάνει στο άλλο άκρο, αυτό της υπερβολής. «Και καταντάει το αύριο πια με αύριο να μη μοιάζει», όπως έγραψε και ο ποιητής.

  Τα ταξίδια, έστω και κοντινά, η έλλειψη προγράμματος καθημερινότητας, η έλλειψη «πρέπει»(γιατί αυτό είναι το κυριότερο στοιχείο των διακοπών), ο αυθορμητισμός στις πράξεις μας, ανακουφίζει από το άγχος. Οι καινούριες εμπειρίες διευρύνουν το νου, και δίνουν μια καλή ψυχική διάθεση. «Βλέπεις τον κόσμο με άλλα γυαλιά».

  Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί που πάνε διακοπές κάθε 6 χρόνια, έχουν 8 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, έναντι αυτών που πάνε διακοπές δυο φορές τον χρόνο.

  Η ζωή δεν μπορεί να αποτελείται από «πρέπει» και προγράμματα μόνο. Η καθημερινή καταπίεση «βάσει προγράμματος» πρέπει να διακόπτεται για να «αναπνέουμε». Αν δεν γίνεται αυτό, κινδυνεύει  και η σωματική και η ψυχική μας υγεία «βάσει προγράμματος».

  Καλές διακοπές!!!!

Ολυμπία Βεζυρέα-Μαντωνανάκη

Ψυχίατρος

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X