Διεθνή

Γαλλία: 3 εκατομμύρια Γάλλοι σε 200 διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία

Γαλλία: 3 εκατομμύρια Γάλλοι σε 200 διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για ακόμη μια φορά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε περισσότερες από 200 πόλεις και κωμοπόλεις στη Γαλλία διαμαρτυρόμενοι για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο μεταξύ άλλων ορίζει ότι η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 64 χρόνια από τα 62 που ήταν μέχρι σήμερα.

Οργή και αγανάκτηση για τον Μακρόν και το συνταξιοδοτικό. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ κατά του προέδρου Μακρόν και της πρωθυπουργού Μπορν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, οι διαδηλώσεις ήταν ογκώδεις και μεγαλύτερες από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας. Το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι πάνω από 800.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους του Παρισιού. Συνολικά για όλες τις πόλεις το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι 3,5 εκατ. κατέβηκαν στους δρόμους ωστόσο οι Αρχές επιμένουν πως οι διαδηλωτές ήταν σχεδόν 1,1 εκατ.

Τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες πόλεις, όπως η Ναντ και η Ρεν, σημειώθηκαν επεισόδια. Ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Τις πρώτες βραδινές ώρες εξακολουθούσαν να υπάρχουν εντάσεις τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, με πολλούς διαδηλωτές να παραμένουν στους δρόμους και χιλιάδες αστυνομικούς είτε να παρεμβαίνουν είτε να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Η Γαλλία στο δρόμο: Πάνω από 3 εκατ. στις διαδηλώσεις - Βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι

Σύμφωνα με το Reuters οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη.

«Δεν εκπροσωπούμαστε και γι’ αυτό έχουμε βαρεθεί»

Οι πολίτες εξοργίστηκαν περαιτέρω από την απόφαση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να προωθήσει τις αλλαγές στις συντάξεις μέσω του κοινοβουλίου.
Πολλά συνθήματα και πανό στόχευαν τον πρόεδρο, ο οποίος απέφυγε τους δημοσιογράφους καθώς έφτανε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αρχικές εκτιμήσεις των αστυνομικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα έδειξαν ότι η συμμετοχή θα μπορούσε να ξεπεράσει τις μαζικές διαδηλώσεις πριν από την προώθηση του νομοσχεδίου.

Όπως αναφέρει το BBC είναι πάντα δύσκολο να πούμε πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, επειδή οι διοργανωτές -στην προκειμένη περίπτωση, τα εργατικά συνδικάτα- έχουν κάθε συμφέρον να διογκώνουν τον αριθμό των συμμετεχόντων, ενώ οι αρχές θέλουν να τους υποβαθμίζουν.

Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στις αρχές του έτους, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Τα συνδικάτα δήλωσαν ότι δύο εκατομμύρια διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 19 Ιανουαρίου – η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο αριθμός τους ήταν 1.120.000. Μια άλλη διαμαρτυρία τον Ιανουάριο προσέλκυσε έναν αριθμό κάπου στην περιοχή των 2.800.000 ανθρώπων (εκτίμηση των συνδικάτων) και 1.272.000 (εκτίμηση της κυβέρνησης).

Αλλά το συνδικάτο CGT δήλωσε ότι ο αριθμός και τις δύο αυτές ημέρες ξεπεράστηκε άνετα από την προσέλευση στις 7 Μαρτίου, όταν, σύμφωνα με το συνδικάτο, διαδήλωσαν τριάμισι εκατομμύρια άνθρωποι. Η κυβέρνηση προσδιόρισε τον αριθμό εκείνη την ημέρα σε 1.280.000.

Όπως και να έχει, το μέγεθος των διαδηλώσεων του 2023 είναι αξιοσημείωτο.

Τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι τα τελευταία 30 χρόνια, λίγες αιτίες έχουν προσελκύσει στους δρόμους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Γαλλια, επεισοδια

Γαλλια, επεισοδια

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X