Διεθνή

Ιταλός υπουργός: Στρατηγικός ενεργειακός εταίρος το Ισραήλ – Ευκαιρία ο Eastmed

Ιταλός υπουργός: Στρατηγικός ενεργειακός εταίρος το Ισραήλ – Ευκαιρία ο Eastmed
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός βιομηχανίας της Ιταλίας είπε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στις προσπάθειές της να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της και ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση έργων υποδομής όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Eastmed.

«O αγωγός EastMed συζητήθηκε πολύ και στη συνέχεια τέθηκε στο ράφι. Αλλά θα μπορούσε να ανακτήσει τη δύναμή του εάν ο αγωγός που συνδέει το Ισραήλ με την Ιταλία, και συνεπώς με την ΕΕ, ήταν διαθέσιμος για τη μεταφορά όχι μόνο φυσικού αερίου αλλά και πράσινου υδρογόνου», είπε, προσθέτοντας ότι αγωγός είναι «μια μεγάλη ευκαιρία για την Ιταλία».

Η Ιταλία λαμβάνει επί του παρόντος περίπου το 40 τοις εκατό των εισαγωγών φυσικού αερίου της από τη Ρωσία και προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή  στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ακολουθούμενη από δυτικές κυρώσεις που αύξησαν τον κίνδυνο διακοπής ενεργειακής τροφοδοσίας.

«Το Ισραήλ επιβεβαιώνεται ως σημαντικός εταίρος στη διαφοροποίηση της προμήθειας ενέργειας, επίσης μέσω του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι μετά τη συνάντηση με την υπουργό Υποδομών, Ενέργειας και Υδρογονικών Πόρων του Ισραήλ Καρίν Ελχαράρ στην Ιερουσαλήμ.

Πρόσθεσε ότι είχαν επίσης μιλήσει για πιθανή συνεργασία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για την πράσινη μετάβαση στη βιομηχανία.

«Στο εγγύς μέλλον η θέση της Ιταλίας στη Μεσόγειο θα είναι κεντρική και μπορεί να αποτελέσει στρατηγική πύλη για τη διέλευση φυσικού αερίου και άλλων πηγών ενέργειας προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Τζορτζέτι.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών διαφοροποίησης, μια ιταλική αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία της κυβέρνησης επισκέφθηκε την Αγκόλα και τη Δημοκρατία του Κονγκό την περασμένη εβδομάδα και ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni υπέγραψε συμφωνία για την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Δημοκρατία του Κονγκό κατά περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως

Πηγή: sigmalive.com

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X