Διεθνή

Προειδοποίηση ECDC: Η Όμικρον πιθανώς να κυριαρχήσει στην Ευρώπη τους προσεχείς μήνες

Προειδοποίηση ECDC: Η Όμικρον πιθανώς να κυριαρχήσει στην Ευρώπη τους προσεχείς μήνες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σε έγγραφό του, προειδοποιεί ότι τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιθανό να κυριαρχήσει στην Ευρώπη τους προσεχείς μήνες.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης (01/12) είχαν καταγραφεί επίσημα 352 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 70 επιβεβαιωμένων περιστατικών που καταγράφηκαν σε 13 χώρες της ΕΕ και της EEA (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος).

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων έχει ιστορικό ταξιδιού σε χώρες της νότιας Αφρικής με κάποιες περιπτώσεις να έχουν πάρει πτήσεις ανταπόκρισης σε άλλους προορισμούς μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης.

Όλα τα περιστατικά για τα οποία το ECDC έχει πληροφόρηση σχετικά με την σοβαρότητά τους, ήταν είτε ασυμπτωματικοί είτε με ήπια συμπτώματα. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές περιπτώσεις ή θάνατοι μεταξύ αυτών των περιστατικών.

Με βάση τα τωρινά στοιχεία για την μεταδοτικότητα, την σοβαρότητα και την «απόδραση» από την ανοσία, υπάρχει εξαιρετική αβεβαιότητα για την μετάλλαξη Όμικρον. Ωστόσο, τα πρώτα δεδομένα από την Νότια Αφρική υποδεικνύουν ότι μπορεί να αναπτύσσεται περισσότερο από την Δέλτα.

Πάνω από τις μισές μολύνσεις στην Ευρώπη

Έτσι, τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να προκαλέσει πάνω από τις μισές επί του συνόλου των μολύνσεων του κορονοϊού στην Ευρώπη, τους προσεχείς μήνες.

Στο έγγραφο του ECDC, τονίζεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μετάδοσή της και η κυκλοφορία της στην ΕΕ, τόσο συντομότερα θα αποτελέσει την κυρίαρχη αιτία μολύνσεων από κορονοϊό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X