Διεθνή

Στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι – Οργισμένη αντίδραση της Κίνας

Στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι – Οργισμένη αντίδραση της Κίνας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι, στην Ταϊβάν, προσγειώθηκε λίγο μετά τις 5:40 (ώρα Ελλάδας) η πτήση SPAR19 στην οποία επέβαινε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου.

Μόλις προσγειώθηκε στην Ταϊπέι η Νάνσι Πελόζι ανέβασε της εξής δήλωση στο Twitter:

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή Δημοκρατία της Ταϊβάν.

Οι συζητήσεις μας με την ηγεσία της Ταϊβάν επιβεβαιώνουν την υποστήριξή μας στον συνεργάτη μας και προωθούν τα κοινά μας ενδιαφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής Ινδο-Ειρηνικού.

Η αλληλεγγύη της Αμερικής με τα 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας.

Η επίσκεψή μας είναι μία από τις πολλές αντιπροσωπειών του Κογκρέσου στην Ταϊβάν – και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, με γνώμονα τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979, τα κοινά ανακοινωθέντα ΗΠΑ-Κίνας και τις Έξι Διαβεβαιώσεις».

Oδοφράγματα τοποθετήθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Grand Hyatt στην Ταϊπέι όπου φέρεται ότι θα μείνει η Αμερικανίδα αξιωματούχος, εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας. Επίσης, δύο κτίρια στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν φώτισαν οθόνες LED με λόγια καλωσορίσματος. Ένα από αυτά είναι το εμβληματικό κτίριο Taipei 101, με την πινακίδα να γράφει: «Καλώς ήρθες στην Ταϊβάν, πρόεδρε της Βουλής Πελόζι».

Κοντά στον χώρο υποδοχής συγκεντρώθηκαν τόσο υπέρμαχοι όσο και πολέμιοι της επίσκεψης Πελόζι.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ αντιδρώντας στην επίσκεψη της Πελόζι δήλωσε πως η «Κίνα σίγουρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προασπίσει με αποφασιστικότητα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της, ως απάντηση στην επίσκεψη της επικεφαλής της Βουλής  των ΗΠΑ. Όλες οι συνέπειες θα πρέπει αναληφθούν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις της “ταϊβανεζικής ανεξαρτησίας”».

Παράλληλα, το Πεκίνο ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Ταϊβάν. Οι εν λόγω ασκήσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη και θα τελειώσουν την Κυριακή, ενώ οι Κινέζοι αξιωματούχοι ζητούν πλοία και αεροπλάνα να αποφύγουν τις περιοχές όπου θα λάβουν χώρα οι ασκήσεις.

Εμπάργκο σε εξαγωγείς της Ταϊβάν

Εν όψει της επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, πάντως, η Κίνα επέβαλε τη Δευτέρα εμπάργκο σε περισσότερους από 100 Ταϊβανέζους εξαγωγείς τροφίμων, με στόχο να ασκήσει οικονομική πίεση στη βασική βιομηχανία του νησιού.

Το εμπάργκο καλύπτει μια ποικιλία αγαθών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα θαλασσινά, το τσάι και το μέλι, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. H αρμόδια κινεζική υπηρεσία αιτιολόγησε την απόφαση στα «ξεπερασμένα δεδομένα στην τεκμηρίωση εισαγωγής».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X