Διεθνή

Βιβλική καταστροφή -Τουρκία – Συρία: Δραματικές ώρες μετά τα 7,8 Ρίχτερ- Πάνω από 4.300 νεκροί από τον σεισμό

Βιβλική καταστροφή -Τουρκία – Συρία: Δραματικές ώρες μετά τα 7,8 Ρίχτερ- Πάνω από 4.300 νεκροί από τον σεισμό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Βιβλική καταστροφή -Τουρκία – Συρία: Τεράστιες καταστροφές και στη Συρία – Χιλιάδες οι τραυματίες – Εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια.

Κάτω από δύσκολες συνθήκες και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συνεχίζεται η μάχη με το χρόνο που δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και τη Συρία, για τον εντοπισμό επιζώντων στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό, του οποίου ο τραγικός απολογισμός έχει ήδη ξεπεράσει τους 4.300 νεκρούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, 2.921 νεκροί έχουν καταγραφεί στην Τουρκία και 1.444 στη Συρία. Επίσης, χιλιάδες είναι οι τραυματίες και έως τώρα ανέρχονται σε 16.000 και 3.500 αντίστοιχα στις δύο χώρες.

Ενώ ακόμη αποκαλύπτεται η τραγωδία που προκάλεσε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 20.000.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια. Ήδη, πολλές χώρες έχουν στείλει σωστικά συνεργεία, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Χθες αναχώρησε με C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών της ΕΜΑΚ, με δύο εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα. Στην αποστολή πέντε γιατροί και διασώστες και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία. Χθες καταγράφτηκαν 185 μετασεισμοί, μετά τα 7,8 Ρίχτερ, μεταξύ των οποίων και δόνηση μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρα.

Σεισμός στην Τουρκία: «Φωνάζουν “σώστε μας”, αλλά δεν μπορούμε»

Στα ερείπια που άφησε πίσω του ο σεισμός ακούγονται κραυγές αγωνίας ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης. Η φωνή μιας γυναίκας, που καλεί σε βοήθεια, ακούγεται από τα συντρίμμια στην επαρχία Χατάι. Σε μικρή απόσταση κείτεται το άψυχο σώμα ενός μικρού παιδιού, περιγράφει το Reuters.

Ο Ντενίζ κλαίει κάτω από τη βροχή, σφίγγοντας τα χέρια του απεγνωσμένος. «Κάνουν ήχους, αλλά δεν έρχεται κανείς. Είμαστε κατεστραμμένοι. Φωνάζουν, λένε “σώστε μας”, αλλά δεν μπορούμε. Πώς να τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί», δηλώνει.

Στην Ισκέντερουν, μέλη σωστικών συνεργείων σκαρφαλώνουν προσεκτικά στο βουνό των ερειπίων που έως χθες τα ξημερώματα ήταν η μονάδα εντατικής θεραπείας δημόσιου νοσοκομείου. Ψάχνουν επιζώντες.

Όρθια μπροστά στο νοσοκομείο, η Τουλίν, μια νοσηλεύτρια, λέει σκουπίζοντας τα δάκρυά της: «Χθες κάναμε εισαγωγή ασθενούς σε χειρουργείο… δεν ξέρουμε τι απέγινε».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία έπεσε κοντά στο μηδέν, χειροτερεύοντας τις συνθήκες για τους ανθρώπους που παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια, όπως και για τους χιλιάδες που έμειναν άστεγοι.

«Καταστραφήκαμε. Πεινάμε, διψάμε…»

Στην Καχρανμαμαράς, βόρεια της Χατάι, οικογένειες αγκαλιάζονται γύρω από φωτιές και τυλίγονται με κουβέρτες προσπαθώντας να ζεσταθούν. «Μόλις που προλάβαμε να βγούμε από το σπίτι», περιγράφει ο Νεσέτ Γκιουλέρ. Γύρω του, κοντά στη φωτιά, είναι τα τέσσερα παιδιά του. «Καταστραφήκαμε. Πεινάμε, διψάμε…».

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών είναι ήδη ο πιο φονικός που έχει ζήσει η Τουρκία, μετά την ισχυρή δόνηση του 1999, η οποία κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους.

Η έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο και οι ζημιές στους δρόμους που συνδέουν μερικές από τις πόλεις που επλήγησαν πιο σφοδρά στη νότια Τουρκία- όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι- κάνουν πιο δύσκολη την ακριβή αποτύπωση και την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Στη Συρία, ο σεισμός χτύπησε περιοχές ήδη αντιμέτωπες με τεράστιες καταστροφές, έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου. Οι ελλείψεις καυσίμων κι ο σκληρός χειμώνας κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια αντίδρασης στο χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για να παραδίδουμε βοήθεια έχουν υποστεί ζημιές, πρέπει να φανούμε δημιουργικοί για να φθάσουμε στους πληγέντες (…) αλλά προσπαθούμε σκληρά», δήλωσε ο Ελ Μουστάφα Μπενλαμλί, συντονιστής του ΟΗΕ.

Το χρονικό

Η σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την Τουρκία και τη Συρία στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα απολογισμούς, που δεν σταματούν να επιδεινώνονται με μεγάλη ταχύτητα.

Σεισμός ισχύος 7,8 βαθμών έπληξε χθες τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, προκαλώντας μεγάλες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, με βάση τους ως τώρα —ακόμη προσωρινούς— απολογισμούς στις δυο πλευρές των συνόρων.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν κοντά στην πόλη Καχρανμαρμαράς.

https://twitter.com/35tokac/status/1622854664923250689

Έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ.

Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας του σεισμού, που έγινε μέσα στη νύχτα, στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας), κι είχε εστιακό βάθος 17,9 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS.

Το επίκεντρο βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Εκτός από πολυκατοικίες έχει γκρεμιστεί και νοσοκομείο, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως ο σημερινός σεισμός μπορεί να είναι χειρότερος και από το σεισμό του ’99 με τους 17.000 νεκρούς.

Ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε πως κινητοποιούνται πόροι για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, κάνοντας λόγο για εκτεταμένες καταστροφές και καλώντας όσους βρίσκονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές να απομακρυνθούν αμέσως από αυτά εάν μπορούν.

Έκκληση για διεθνή βοήθεια

«Όλες οι ομάδες μας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Το Αζερμπαϊτζάν, χώρα με αδελφικές σχέσεις με την Τουρκία, ανακοίνωσε πως στέλνει αμέσως 370 εξειδικευμένα μέλη συνεργείων έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με το Anadolu.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η ΕΕ συνολικά, το Ισραήλ προσφέρθηκαν αμέσως να στείλουν επίσης βοήθεια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεοτέρας, παρά το κρύο. Ενώ ο επικεφαλής του Diyanet, του τουρκικού δημόσιου οργανισμού που είναι αρμόδιος για ζητήματα θρησκευτικής λατρείας, σημείωσε πως όσοι πολίτες το χρειάζονται μπορούν να βρουν καταφύγια μέσα σε τζαμιά.

Στην Τουρκία η σεισμικότητα συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP/ Reuters/ Guardian

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X