Ελλάδα

Δημόσιο: Άδεια μίας μέρας για τις γυναίκες – Από πότε;

Δημόσιο: Άδεια μίας μέρας για τις γυναίκες – Από πότε;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση έκανε τον… γύρο του διαδικτύου και λέει πως θα δίνεται μία επιπλέον ημέρα αδείας για τις γυναίκες στο Δημόσιο. Κατά την διάρκεια της ημέρας αυτής, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τον ετήσιο προληπτικό γυναικολογικό τους έλεγχο, ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Η μία μέρα άδειας στο Δημόσιο και οι λεπτομέρειες

Η διάταξη αναμένεται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση της εκλογικής διαδικασίας, που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ θα περιέχει και άλλες προβλέψεις για ζητήματα που αφορούν τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Ανάμεσά τους η επέκταση της παροχής 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου και σε γονείς που υιοθετούν παιδιά ηλικίας έως τεσσάρων ετών.

Στόχος της διάταξης είναι να ενισχυθούν οι εργαζόμενες γυναίκες που εξαιτίας των πολλαπλών τους ρόλων στη σύγχρονη κοινωνία παραμελούν, συχνά, σοβαρά θέματα υγείας.

Ολικό «λίφτινγκ» στο ασφαλιστικό με εισφορές και σύνταξη… κατ’ επιλογήν! Οι επτά κατηγορίες

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, οι γυναίκες που εργάζονται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως και στην τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούν να υποβάλλονται στο καθιερωμένο τεστ ΠΑΠ ή σε εξέταση μαστογραφίας απουσιάζοντας δικαιολογημένα από την εργασία τους την ημέρα εκείνη. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουν είναι να καταθέσουν στην υπηρεσία τους μια βεβαίωση διενέργειας της εξέτασης από τον αρμόδιο γιατρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Η νέα άδεια μετ’ αποδοχών θα προστεθεί στον υπάρχοντα υπαλληλικό κώδικα με εμπλουτισμό του άρθρου 50. Στο άρθρο αυτό αναλύονται διεξοδικά οι ειδικές άδειες που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι σε αυτόν όπου μεταξύ άλλων προβλέπονται η πενθήμερη άδεια γάμου, η τριήμερη άδεια λόγω θανάτου συζύγου ή συγγενούς β’ βαθμού, η διήμερη άδεια σε άνδρες υπαλλήλους που αποκτούν παιδί, η άδεια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, άδειες έως 22 εργάσιμες ημέρες κατ’ έτος για υπαλλήλους που οι ίδιοι ή σύζυγός τους ή τέκνο τους πάσχουν από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος ή περιοδική νοσηλεία, η εξαήμερη επιπλέον της κανονικής άδεια για υπαλλήλους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% και η άδεια για όσους λαμβάνουν μέρος σε αιμοδοσία.

Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ρυθμίζονται και άλλα ζητήματα που αφορούν το προσωπικό του δημόσιου τομέα. Ανάμεσα σε αυτά προβλέπεται η εξάλειψη μιας ανισότητας εις βάρος των γονέων που έχουν υιοθετήσει παιδιά. Η διάταξη θα ορίζει ότι οι θετοί γονείς θα μπορούν και εκείνοι να αξιοποιήσουν την 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου μέχρι το παιδί τους να κλείσει την ηλικία των τεσσάρων ετών, δυνατότητα που αναγνωρίζεται σήμερα στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν τεκνοποιήσει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X