Το Δημόσιο εξετάζει να πουλήσει τις μετοχές του στις τράπεζες

τράπεζες
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Η αξιοποίηση της συμμετοχής που μπορεί να έχει το Δημόσιο στις Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank απασχόλησε τις τεχνικές συζητήσεις θεσμών και κυβέρνησης.

Η αξία των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank στο χρηματιστήριο αγγίζει σήμερα τα 8,5 δισ. ευρώ. Το 18% αυτών των τίτλων, δηλαδή μετοχές αξίας 1,5 δισ. ευρώ περίπου, ανήκουν στο Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Τον Ιούνιο του 2020, οπότε το ΤΧΣ θα παύσει να υφίσταται, οι μετοχές αυτές και μαζί τα άλλα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου, θα περάσουν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Ωστόσο, πλέον εξετάζεται το πώς θα γίνει νωρίτερα η διάθεση των συγκεκριμένων μετοχών σε επενδυτές προκειμένου και το Δημόσιο να ανακτήσει ένα μικρός μέρος των χρημάτων που επένδυσε για τη διάσωση των τραπεζών και τα πιστωτικά ιδρύματα να περάσουν υπό πλήρη ιδιωτικό έλεγχο.

Ουσιαστικά έχει ανοίξει μεταξύ των εμπλεκομένων μερών η συζήτηση για το πώς θα προστατευθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες σε περίπτωση που θα ανακύψουν μελλοντικά ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το Δημόσιο και η… αντοχή

Αν και οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων των ελληνικών τραπεζών δεν οδήγησαν σε δυσάρεστες εκπλήξεις, ωστόσο σε ενδεχόμενες μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου το ΤΧΣ θα βρισκόταν σε δυσμενή θέση.

Σήμερα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το Δημόσιο διαθέτει το 40,39% της Εθνικής Τράπεζας, το 26,42% της Τράπεζας Πειραιώς, το 11,01% της Alpha Bank και το 2,38% της Eurobank.

Σύμφωνα με το insider.gr, η συζήτηση που ξεκίνησε μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών είναι με ποιους όρους θα πωληθούν οι σχετικές συμμετοχές και υπό ποιες προϋποθέσεις και σε ποια περίπτωση θα είναι προτιμότερο να παραμείνουν περιουσιακό στοιχείο του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ