Δημοσκόπηση για την εκλογική επιρροή των κομμάτων-Ανοδος Κεντροαριστεράς

Tη δυνητική εκλογική επιρροή των κομμάτων καταγράφει η δημοσκόπηση της ProRata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα.

Σημειώνεται, πως η δυνητική εκλογική επιρροή στη δημοσκόπηση είναι το ποσοστό των κομμάτων με βάση την πιθανότητα κάποιος από τους ψηφοφόρους να επιλέξει σε ποσοστό άνω του 50% να το ψηφίσει στις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί το προβάδισμα στην εκτίμηση δυνητικής εκλογικής επιρροής, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μειώσει ελαφρώς την «ψαλίδα».

Πίνακας με τις 5 τελευταίες δημοσκοπήσεις

Μήνας          ΝΔ       ΣΥΡΙΖΑ       Διαφορά

Μάρτιος         33           19              14

Μάιος            30           20              10

Ιούνιος          36           20              16

Σεπτέμβριος   34           24              10

Νοέμβριος      33           24,5           8,5

Την ίδια στιγμή, μεγάλη άνοδο καταγράφει ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς (ΔΗΣΥ-ΠΟΤΑΜΙ), το Κίνημα Αλλαγής, που «κρατάει γερά» την τρίτη θέση με σημαντική διαφορά από τον τέταρτο, το ΚΚΕ, το οποίο επίσης παρουσιάζει σημαντική άνοδο και κρατάει πολύ μακριά τη Χρυσή Αυγή.

Σε κάθε περίπτωση, τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι πολίτες που δηλώνουν συνολικά απογοητευμένοι από τα κόμματα.

Προβάδισμα 8,5 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών.
Συγκεκριμένα στο ποστοστό δυνητικής επιρροής των κομμάτων η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει ποσοστό 33% έναντι 24,5% του κυβερνώντος κόμματος.
Ακολουθεί με 18% το Κίνημα Αλλαγής, στην πρώτη καταγραφή του από τη συγκεκριμένη εταιρεία, το ΚΚΕ με 14,5%, η Ένωση Κεντρώων με 7,5%,  η Χρυσή Αυγή με 7%, η Πλεύση Ελευθερίας με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5%, η Ανταρσυα με 4,5% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%.
Οι ερωτώμενοι κλήθηκαν, επίσης, να βαθμολογήσουν από 0-10 της επιδόσεις της κυβέρνησης δίνοντας 2,41 στην προσέλκυση επενδύσεων, 2,08 στην καταπολέμηση της ανεργίας, 2,01 στην Παιδεία, 1,95 στην Υγεία, 2,09 στη μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα και 2,34 στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αναλυτικά τα ευρήματα της Δημοσκόπησης:

ΝΔ          33

ΣΥΡΙΖΑ  24,5

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ          18

ΚΚΕ        14,5

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ        7

ΑΝ.ΕΛΛ.               5

ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ 7,5

ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ              3,5

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ      6

ΑΝΤΑΡΣΥΑ          4,5

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ