Πολιτική

Δημοσκόπηση Interview: Τα ευρήματα και τα παράδοξα με το Ευρωβαρόμετρο

Δημοσκόπηση Interview: Τα ευρήματα και τα παράδοξα με το Ευρωβαρόμετρο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι παράδοξες διαφορές ανάμεσα στο Ευρωβαρόμετρο συνεχίζουν παρά το ράπισμα που δέχτηκαν οι Ελληνες δημοσκόποι.

Για παράδειγμα ενώ στο Ευρωβαρόμετρο το 71% δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι νέες δημοσκοπήσεις, παρότι μεσολάβησε ο χειρότερος μήνας για κρούσματα και θανάτους και ο πιο καταστροφικός οικονομικά για τις επιχειρήσεις, δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να ανεβαίνει.

Οπως συμβαίνει με τη δημοσκόπηση της Interview από την προηγούμενη δημοσκόπηση του Απριλίου, η Ν.Δ.κερδίζει 0,4% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά 0,4%.

Να σημειώσουμε επίσης πως ενώ στο Ευρωβαρόμετρο το 90% κρίνει αρνητικά την ελληνική οικονομία, η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζουν πόντους.

Πριν σας παρουσιάσουμε τη δημοσκόπηση της Interview θα σας πούμε πως λείπουν τα ερωτήματα για την οικονομία και άλλα μεγάλα προβλήματα για τα οποία σας δείχνουμε τι απάντησαν οι Ελληνες στο Ευρωβαρόμετρο (η έρευνα έγινε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο) και φαίνονται στο γράφημα που ακολουθεί.

Κι΄αν για την οικονομία, την ανεργία, τα οικονομικά του νοικοκυριού δεν υπήρξαν ερωτήματα, η δημοσκόπηση περιλαμβάνει ερωτήματα για τα εμβόλιο (σημαντικό θέμα ασφαλώς) με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα για να προσφύγει στις κάλπες, όπως σας έχει ήδη ενημερώσει ο eretikos.gr.

Κατά τα λοιπά παραμένει το διψήφιο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου της Νέα Δημοκρατία,  από τον ΣΥΡΙΖΑ το οποίο διαμορφώνεται στο 15,5% (14,7% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Interview για τη ΒΕΡΓΙΝΑ TV.

Συγκεκριμένα, η εικόνα της πρόθεσης ψήφου ΝΔ διαμορφώνεται ως εξής ΝΔ 37%, ΣΥΡΙΖΑ 21.5%, ΚΙΝΑΛ 7.1%, ΚΚΕ 5.6%, Ελληνική Λύση 5.1% και ΜέΡΑ25 3.7%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψήφιζε το 8.1%, ενώ αναποφάσιστοι είναι περίπου ένας στους δέκα.

Στη δημοσκόπηση του Απριλίου στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά είχαν ως εξής:

ΝΔ 36,6%
ΣΥΡΙΖΑ 21,9%
ΚΙΝΑΛ 6,6%
ΚΚΕ 5,5%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5.1%
ΜεΡΑ25 3.4%
ΑΛΛΟ 7,5%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 12,4%
ΔΓ/ΔΑ 1%

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται μπροστά με διαφορά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, καθώς συγκεντρώνει το 50% των απαντήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο 22%, ενώ «κανέναν» απαντά το 28%.

Στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των υπουργών, η κατάταξη σύμφωνα με τους ερωτηθέντες είναι οι: Β. Κικίλιας (7.4), Ν. Παναγιωτόπουλος (7.3), και Α. Γεωργιάδης (7.1) κι ακολουθούν ο Μ. Βορίδης (6.7), ο Μ. Χρυσοχοΐδης (6.5), ο Χ. Θεοχάρης (6.0), ο Ν. Μηταράκης (5.9) και η Ν. Κεραμέως (5.8).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει ήδη εμβολιαστεί κι ένα 24% έχει προγραμματισμένο ραντεβού ενώ μόνο το 26% φαίνεται ότι δε θα εμβολιαστεί ή εμφανίζεται επιφυλακτικό.

Οι πολίτες σε εντυπωσιακό βαθμό (95%) δείχνουν ικανοποίηση από τη διαδικασία εμβολιασμού (ραντεβού, προσωπικό, οργάνωση). Εξ όσων εμβολιάστηκαν, το 70% δηλώνει ότι δεν εμφάνισε καθόλου παρενέργειες. Εξάλλου το 59% των ερωτηθέντων λέει «ναι» στον εμβολιασμό παιδιών 12 έως 15 χρόνων.

Υπέρ της θέσπισης του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού εμφανίζεται το 66% των ερωτηθέντων καθώς και της άρσης της πατέντας των εμβολίων (58%).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X