Δημοσκόπηση : Η συντριβή των κομμάτων…

Στη δημοσκόπηση κλείνει η ψαλίδα ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

 

Τί δημοσκόπηση κι΄ αυτή! Πανωλεθρία των κομμάτων, ιδίως των μεγαλύτερων και γενικότερα του πολιτικού συστήματος αποκαλύπτει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Για όσους από την αντιπολίτευση θέλουν να θριαμβολογήσουν μπορούν να το κάνουν αφού τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι δείχνει πως το 77% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, το 56% ζητάει να γίνουν εκλογές, το 74% εκτιμά ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δημοφιλέστερος αρχηγός με άνοδο 5 μονάδες και ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός του οποίου η δημοφιλία μειώνεται κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες.

Ομως, πως μπορεί να ερμηνευτεί το αποτέλεσμα της ερώτησης για την ικανοποίηση από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας όταν το 86% των πολιτών δηλώνει ότι δεν ικανοποιημένο και το ίδιο ποσοστό για τη Νέα Δημοκρατία είναι 79%; Και τα δύο ποσοστά δείχνουν απόρριψη.

Κι΄ αν για την κυβέρνηση θα μπορούσε να υπάρξει η αιτιολόγηση ότι παίρνει σκληρές αποφάσεις, βάζει φόρους, ψήφισε νόμους για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, για την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να καρπωθεί τα οφέλη, ποια θα μπορούσαν να είναι τα επιχειρήματα;

Το εύρημα ότι οι πολίτες σε τόσο μεγάλο ποσοστό (86%) δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, αλλά ούτε από την αντιπολίτευση το 79%, αποκαλύπτει εκτός του προφανούς (δηλαδή της δυσαρέσκειας), ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ελκυστική, δεν καρπούται τη δυσαρέσκεια από το ΣΥΡΙΖΑ και δεν δημιουργεί, τουλάχιστον ως τώρα, ρεύμα νίκης στις επόμενες εκλογές.

Αν επιπλέον δούμε και ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα διαπιστώσουμε ακόμα περισσότερο πως τα κόμματα έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα, έχουν κυριολεκτικά συντριβεί στη συνείδηση των πολιτών. Μάλιστα η επιδείνωση σε τέσσερις μήνες περίπου είναι ραγδαία.

Για παράδειγμα:

-Το 35% πιστεύει ότι όλα τα κόμματα είναι εξαρτημένα από συμφέροντα, έναντι 15% στην προηγούμενη μέτρηση, τον Ιανουάριο.

-Το 40% πιστεύει ότι δεν είναι ικανοί οι αρχηγοί των κομμάτων έναντι 13% τον Ιανουάριο.

-Το 33% ότι δεν έχουν ικανά στελέχη από 9% τον Ιανουάριο

 

Αναλυτικά τα διαγράμματα του βαρόμετρου της Public Issue

Δείκτες πολιτικού κλίματος:

Εικόνα πολιτικών κομμάτων:

Πηγή: Public Issue

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ