ΔΝΤ: Ανάπτυξη 1,8% φέτος και 2,6% το 2018 στην Ελλάδα

Το ΔΝΤ είναι υποστηρικτικό ως προς το σχέδιο της Ευρώπης για μετατροπή του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει ο αναπληρωτής επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Joerg Decressin.

«Είμαστε υποστηρικτικοί για το στόχο. Με την κατάλληλη δομή διακυβέρνησης και μια εντολή για ισχυρή επιτήρηση, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να ενισχύσει τις ικανότητες αποτροπής κρίσεων και τη διαχείριση στην ΕΕ», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ μετά και την εμπλοκή του με το ελληνικό πρόγραμμα και τις συγκρούσεις με Αθήνα και Βερολίνο, ο κ. Decressin ξεκαθαρίζει: «Δεν έχουμε στόχο να αποχωρήσουμε από τη στήριξη της Ευρώπης, το αντίθετο μάλιστα».

«Παραμένουμε στη διάθεση των ευρωπαίων μετόχων μας για να βοηθήσουμε με όποια κρίση ενδεχομένως προκύψει. Επίσης ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να διατελούμε χρήσιμο ρόλο μέσω της επιτήρησής», δήλωσε.

Λίγο νωρίτερα, δημοσιοποιήθηκε η τελευταία πρόβλεψη του ΔΝΤ για την Ευρώπη, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η ενισχυόμενη και διευρυνόμενη ανάκαμψη συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια ανάπτυξη, ωστόσο ένα δύσκολο Brexit θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μια αισθητά χαμηλότερη ανάπτυξη τόσο στην Βρετανία όσο και στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Decressin, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται «όλο και πιο βιώσιμη»,  ενώ ο ίδιος τόνισε πως το ΔΝΤ στηρίζει την προσεκτική προσέγγιση της ΕΚΤ σε ότι αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Βασική αβεβαιότητα παραμένει το Brexit και η εμπορική σχέση που θα μπορέσει να έχει η Βρετανία με τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ, όταν αποχωρήσει από την Ευρώπη.

Όπως ανέφερε, το ΔΝΤ εξακολουθεί να  θεωρεί πως θα υπάρξει συμφωνία με μεταβατική περίοδο, τονίζοντας πως οι οικονομολόγοι του Ταμείου δεν έχουν «τρέξει» προβλέψεις στις οποίες δεν υπάρχει συμφωνία. Όμως, ένα προβληματικό Brexit θα μπορούσε να έχει επιζήμιες επιπτώσεις.

«Υπό τέτοιες συνθήκες, οι ανησυχία μας είναι πως η οικονομική ανάπτυξη θα πληγεί, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην ευρωζώνη. Τότε θα δούμε πιθανώς μια αισθητά χαμηλότερη ανάπτυξη από αυτήν που προβλέπουμε τώρα».

Η έκθεση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση του γενικότερα για την Ευρωπαική οικονομία προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμό 1,8%, με 2,6% το 2018 και κατά 1,9% του ΑΕΠ το 2019, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την προηγούμενη εβδομάδα επί τα χείρω τη δική της πρόβλεψη (ανάπτυξη 1,6% το 2017). Για τις καθαρές επενδύσεις το Ταμείο βλέπει αύξηση 10,8% εφέτος, κατά 11,8% το 2018 και κατά 13,1% το 2019.

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμά πως θα ανέλθει σε 1,7% του ΑΕΠ εφέτος, σε 1,1% το 2018 και πως το 2019 θα υπάρξει δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,2%. Για το δημόσιο χρέος θεωρεί πως θα ανέλθει σε 180,2% του ΑΕΠ εφέτος, σε 184,5% του ΑΕΠ το 2018 και σε 177,9% του ΑΕΠ το 2019.

Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το ΔΝΤ εκτιμά πως θα φθάσει το 0,2% αυτό το έτος και το 0,1% το 2018 και το 2019. Για την καθαρή εξωτερική θέση της χώρας (καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία) εκτιμά πως θα είναι αρνητική κατά 140,5% του ΑΕΠ εφέτος, κατά 130,8% του ΑΕΠ το 2018 και κατά 126,8% του ΑΕΠ το 2019.

Για την εγχώρια ζήτηση προβλέπει πως θα αυξηθεί κατά 0,6% εφέτος, κατά 2,4% το 2018 και κατά 1,9% το 2019. Το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί σε ετήσια επίπεδα στο 1,2% και θα αυξηθεί οριακά σε 1,3% το 2018 και στο 1,4% το 2019. Για την ανεργία το Ταμείο εκτιμά ότι θα μειωθεί από το 22,3% εφέτος στο 20,7% το 2018 και στο 19,5% το 2019.

Παράλληλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα της Ευρώπης που εμφανίζει μεγάλο παραγωγικό κενό (output gap), δηλαδή το πραγματικό ΑΕΠ της κινείται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δυνητικού ΑΕΠ. Ταυτοχρόνως το ΔΝΤ συνιστά την ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, αλλά και για απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια

Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα σημειώνει ότι από τα τέλη του 2015, οι απαιτήσεις των ιταλικών και ελληνικών τραπεζών αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο πάνω από το 18% του ΑΕΠ στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στα Σκόπια και τη Σερβία. «Επί του παρόντος, οι ανησυχίες αφορούν μόνον σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες», αναφέρει η έκθεση και τονίζει πως στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών έχουν ασκηθεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια από τους «πεινασμένους από ρευστότητα γονείς» (liquidity-starved parents). Και τονίζει την ανάγκη της απόσυρσης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από την περιοχή των Βαλκανίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ