Επιλογές

Η δολοφονία του Γιώργου Λίτσα, τα θύματα του πολέμου της νύχτας και οι 11 κορυφαίοι

Η δολοφονία του Γιώργου Λίτσα, τα θύματα του πολέμου της νύχτας και οι 11 κορυφαίοι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος  μεταξύ των νονών της νύχτας ποτέ δεν σταματά. Το αποδεικνύει για πολλοστή φορά η δολοφονία του 45χρονου Γιώργου Λίτσα, που είχε το παρατσούκλι «Μπου ή Μπούμπης», ο οποίος δολοφονήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 19 Απριλίου στους Αγίους Αναργύρους.

Πρόκειται για πράξη η οποία, σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, αποτελεί μέρος των αιματηρών αντιποίνων για τη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου.

Το θύμα της εκτέλεσης ανήκε στην αντίπαλη συμμορία νονών της νύχτας, του γνωστού με το προσωνύμιο «Καράφλας», που θεωρείται υπεύθυνη για την εκτέλεση του Βασίλη Στεφανάκου.

Αγρια δολοφονία-εκδίκηση για τον Βασίλη Στεφανάκο

Ο Γιώργος Λίτσας είχε πλούσιο παρελθόν στη νύχτα. Οπως αναφέρει ο ιστότοπος Thetoc.gr 2011 το όνομά του συμπεριλαμβανόταν στην μεγάλη δικογραφία του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών με τους 217 νονούς της νύχτας. Για αυτή την υπόθεση τον Ιούνιο του 2015  από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13,5 ετών. Στην απόφαση είχε δοθεί ανασταλτικός χαρακτήρας και είχε ζητηθεί η καταβολή εγγύησης περίπου 40.000 ευρώ την οποία δεν είχε πληρώσει ο 45χρονος και έτσι αναζητείτο για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις αρχές.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό για αυτή την υπόθεση ήταν σε εξέλιξη και αναμενόταν η έκδοση της απόφασης. Ο 45χρονος τοποθετείται στο περιβάλλον του 44χρονου επονομαζόμενου «Καράφλα» -«Νταίζη» ή «Σαμπρέλα», ο οποίος βρισκόταν σε ανοικτή σύγκρουση με ηγετικά μέλη της Greek Mafia, κάτι που έκανε τους αρμόδιους αξιωματικούς να τον θεωρούν ύποπτο για το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του… βαρόνου της νύχτας, όπως τον χαρακτήριζαν οι αστυνομικοί, Βασίλη Στεφανάκου, που εξελίχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο με 29 σφαίρες καλάσνικοφ στο Χαϊδάρι. Σημειώνεται ότι το όπλο της δολοφονίας Στεφανάκου είχε βρεθεί τυχαία από δύτες στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης.

Ο 45χρονος, ήταν φίλος με τον 48χρονο Βασίλη Γρίβα, γνωστό ως Μπιλ, ο οποίος έπεσε και αυτός νεκρός, τον Μάιο του 2017, με τους δράστες να εκτελούν συμβόλαιο θανάτου του έξω από το σχολείο του 11χρονου γιου  στα Γλυκά Νερά, με το μικρό παιδί να έχει βγει από το αυτοκίνητο λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα.

Το 2010, ο Γιώργος Λίτσας είχε παρουσιαστεί αυθόρμητα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για την ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στην Αλόννησο (24-08-2010). Η ληστεία είχε λεία ένα εκατομμύριο ευρώ το οποίο οι δυο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα δεν πρόλαβαν να το … αξιοποιήσουν καθώς τους εμβόλισε οδηγός με το φορτηγό του.

Το θύμα της χθεσινής δολοφονικής ενέδρας είχε κατηγορηθεί για την αιματηρή ληστεία στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου είχε δολοφονηθεί ο ταμίας Δημήτρης Μαντούβαλος. Στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας κατηγορήθηκε μαζί με άλλους 35 μπράβους για προστασία σε καταστήματα του Πειραιά. Απ’ αυτήν την σπείρα στη συνέχεια δολοφονήθηκαν δύο ακόμη πρωτοκλασάτα μέλη της. Ο Γεράσιμος Μαυράκης πρώην σύζυγος της ηθοποιού Νένας Χρονοπούλου και ο κουμπάρος του Γιώργος Αυτιάς που είχε το ψευδώνυμο ο “βομβιστής”.

Συμβόλαια θανάτου δείχνουν τους δολοφόνους του Βασίλη Στεφανάκου

Στις 2 Φεβρουάριο του 2016 ο Γιώργος Λίτσας είχε γίνει στόχος δολοφονικής επίθεσης σε καφενείο στους Αγίους Αναργύρους. Οι δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πυροβόλησαν με καλάσνικοφ εναντίον εστιατορίου στην οδό Αγίου Παύλου, στους Αγίους Αναργύρους.

Το δολοφονικό… γαϊτανάκι αντιποίνων φαίνεται πως συνεχίζεται μετά την άγρια δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου. Ο «βαρώνος» είχε πολλά ανοικτά μέτωπα, με τους αστυνομικούς να εκτιμούν πως ο ηθικός αυτουργός υπέγραψε συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του, φοβούμενος ότι θα εκτελεστεί πρώτα το… δικό του, με τη λογική «θα σε φάω πριν με φας». Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν απέκλειαν να πρόκειται για μια ανακατάταξη στην επικυριαρχία της ελληνικής μαφίας, «μοίρασμα της πίτας» με ανακατανομή των περιοχών παράνομων δραστηριοτήτων ή ακόμη και για ενέργεια από κάποιον «νεόκοπο»-φιλόδοξο κακοποιό, ίσως και δυσαρεστημένο από το θύμα, που αποφάσισε να ανεβάσει το εγκληματικό του προφίλ και τα ηνία της Greek Mafia.

Ανάμεσα στους υπόπτους της δολοφονίας του Βασίλη Στεφανάκου, ήταν ο 44χρονος με τα προσωνύμια «Καράφλας»- «Νταίζη» ή «Σαμπρέλας», με τον οποίο ο Βασίλης Στεφανάκος είχε αντιπαλότητα από το 2008, και αποφυλακίστηκε το καλοκαίρι του 2017, έναν χρόνο μετά την αποφυλάκιση του Βασίλη Στεφανάκου. Μετά την χθεσινή δολοφονία του Γιώργου Λίτσα, οι αστυνομικοί ανεβάζουν τα ποσοστά αυτής της υποψίας.

Στις 4 Ιανουαρίου 2017 μαχαίρωσαν τον «Καράφλα» στις φυλακές Κορυδαλλού οι Αλβανοί ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε συμβόλαιο θανάτου για 50.000 ευρώ και είχε επιχειρηθεί ο θάνατός του με δηλητηριασμένο φαγητό. Τον Μάιο του 2017 ο συνεργάτης του Βασίλης Γρίβας δολοφονήθηκε έξω από το σχολείο του γιου του στα Γλυκά Νερά.

Το ανησυχητικό για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι το γεγονός πως υπάρχουν πληροφοριακές ενδείξεις «ενοικιαζόμενης» ομάδας εκτελεστών που αποτελείται από τρεις τουλάχιστον αλλοδαπούς και έναν Έλληνα. Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για «τουρισμό»… πληρωμένων δολοφόνων,  που έρχονται χτυπούν και φεύγουν στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της εκβιαστικής «επεκτατικής πολιτικής» των αντιμαχόμενων συμμοριών. Εμφανίζονται στην Ελλάδα λίγο πριν τις εκτελέσεις για να προβούν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες παρακολούθησης του στόχου, να παραλάβουν οχήματα και οπλισμό.

Τέτοιου τύπου είναι η δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου, ενώ οι ενδείξεις των πληρωμένων δολοφόνων έρχονται εντονότρες μετά την εκτέλεση του Βασίλη Γρίβα και τώρα του Γιώργου Λίτσα. Σε μία από τις τελευταίες δικογραφίες που είχαν σχηματισθεί σε βάρος του, το 2011, κατηγορήθηκε μαζί με 217 ακόμη άτομα για περισσότερους από 300 εκβιασμούς.

Στην ογκοδέστατη δικογραφία του 2011, ο «Καράφλας» και οι «εντολείς» της εξόντωσής του ήταν συγκατηγορούμενοι, ως αρχηγοί ξεχωριστών εκβιαστικών ομάδων. Στη δική του ομάδα ανήκαν ο «Μπιλ» (Βασίλης Γρίβας), ο «Μπούμπι» (Γιώργος Λίτσας), ο «Στρατηγός» (απόστρατος υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ.), ο «Αρκούδος», ο «Τουμπανάκιας», ο «Σάκης ή Σγουρομάλλης» (τραυματίστηκε σοβαρά μετά από εκτέλεση συμβολαίου θανάτου σε βάρος του στην Ηλεία), και ο «Γάτος».

Στην ίδια δικογραφία κατηγορούνταν τα μέλη μιας τρίτης εκβιαστικής ομάδας με αρχηγό τον «Τσάκι-Τσαν» και μία τέταρτη αυτή του Αγρινίου γνωστής ως «Ομάδα της Ferrari». Ανάμεσα στους 217 κατηγορουμένους ήταν και 46χρονος, γνωστός με το ψευδώνυμο «Θαμνάκιας», ο οποίος σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση εναντίον του καθηγητή διαιτησίας Κύρου Βασσάρα, που είχε σημειωθεί στις 30 Οκτωβρίου 2010 στα Καμίνια.

Η τελευταία εκτέλεση ανθρώπου της νύχτας, πριν του Γιώργου Λίτσα ήταν αυτή του 47χρονου φίλου του, Βασίλη Γρίβα, τον Μάιο του 2017 έξω από δημοτικό σχολείο στα Γλυκά Νερά όταν πήγαινε τον γιο του στο σχολείο. Ήταν δεξί χέρι του απότακτου αστυνομικού Νικήτα Μαυρίκη, ο οποίος είχε εκτελεστεί στα Καμίνια στις 20 Ιουνίου 2011, κατά τη διάρκεια 5θήμερης άδειας που είχε λάβει από τις φυλακές Ναυπλίου. Το θύμα είχε κόψει του δεσμούς συνεργασίας και με τον «Καράφλα», ο οποίος από το 2008 βρισκόταν σε δολοφονική αντιπαράθεση  με ηγετικά μέλη της Greek Mafia.

Ο αρχηγός του «γραφείου εκτελεστών», φερόταν από τους αστυνομικούς, να είχε αναλάβει την εκτέλεση «συμβολαίου θανάτου» σε βάρος της προέδρου του δικαστηρίου της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, Παρασκευής Καλαϊτζή, για την οποία είχε κατηγορηθεί και ο Βασίλης Στεφανάκος αλλά είχε αθωωθεί στο εφετείο.

Η αιματηρή διαμάχη και η εκατέρωθεν υπογραφή «συμβολαίων θανάτου», ανάμεσα στην ομάδα του «Καράφλα» με αυτή των κατηγορουμένων της απαγωγής Παναγόπουλου και του Βασίλη Στεφανάκου, ξεκινά το 2008 μετά από νέες επιβαρυντικές κατηγορίες, που προστέθηκαν στους ηθικούς αυτουργούς της απαγωγής, με την εμπλοκή τους στη δολοφονία του 56χρονου Γιώργου Γούσιου, συνταξιούχου υπαλλήλου του υπουργείου Παιδείας, στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 στην Πεντέλη.

Από τις συνομιλίες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της υπόθεσης απαγωγής Παναγόπουλου, προέκυψε ότι η εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας Γούσιου και η επιπλέον απόδοση ποινών στους ηθικούς αυτουργούς της, είχε αποτελέσει αφορμή για την υπογραφή και άλλων «συμβολαίων θανάτου». Αυτά αφορούσαν τον ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., προϊστάμενο τότε της υπηρεσίας που την εξιχνίασε, διευθυντή φυλακών που δεν έδινε άδεια σε έναν από τους «αρχηγούς», ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στη Λ. Συγγρού, ο οποίος φυγαδεύτηκε από τους αστυνομικούς στη Γερμανία, του έγκλειστου αρχηγού της ομάδας της Ελευσίνας και τριών μελών της ομάδας του, όπως και ενός επιχειρηματία της Κορίνθου.

Μετά τις επιπλέον ποινές φυλάκισης σε αρχηγούς της Greek Mafia η ομάδα του «Καράφλα» ξεκίνησε την «επέκτασή» της, επιχειρώντας να αναλάβει την εκβιαστική προστασία καταστημάτων που ανήκαν στην αντίπαλη συμμορία, επισημαίνοντας στα θύματα πως «εκείνοι θα μείνουν πολλά χρόνια φυλακή, ενώ ο “Καράφλας” θα βγει νωρίς και είναι πιο ισχυρός».

Φερόμενος «εισπράκτορας» της πλευράς των κατηγορουμένων της απαγωγής Παναγόπουλου και του Βασίλη Στεφανάκου, δολοφονήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2009 μέσα σε ταβέρνα που διατηρούσε στο Μπουρνάζι. «Εισπράκτορας» της ομάδας «Καράφλα», ένας 27χρονος αθλητής πολεμικών τεχνών δολοφονήθηκε στις 30 Μαρτίου 2011 στην Βάρκιζα.

Ένας 37χρονος Αλβανός, ο Δημ. Μ., ο οποίος είχε συλληφθεί στα Σεπόλια, όταν παρείχε καταφύγιο σε έναν από τους αναζητούμενους της υπόθεσης του Μικρολίμανου, φερόταν από τους αστυνομικούς ως ένας από τους καλύτερους «ενοικιαζόμενους πιστολέρο». Τον ήθελαν να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Αλβανό «αρχηγό» της μαφίας των Βαλκανίων και του ελληνικού συνδικάτου του εγκλήματος. Η Ελληνο-Αλβανική «συνεργασία» αφορούσε όλους τους εγκληματικούς τομείς, όπως οι αγοραπωλησίες όπλων με «ακαθόριστους» αποδέκτες, ναρκωτικών, πορνεία, εκβιάσεις, και εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου.

 Στον «πιστολέρο» ύψους 1.65 μ., όπως τονίζουν οι αστυνομικοί, θέλοντας να αναδείξουν ότι το «ύψος που του λείπει το έχει αναπληρώσει σε εγκληματική συμπεριφορά», αποδίδονται τουλάχιστον τέσσερις ανθρωποκτονίες.

Η πρώτη την δολοφονία του 25χρονου Παναγιώτη Στίβα, στις 17 Σεπτεμβρίου 2006 στην οδό Ροδοπόλεως στην Νίκαια. Το θύμα, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ανήκε στην ομάδα των «κουμπάρων», Γιώργου Αυτιά και Γεράσιμου Μαυράκη (σύζυγος της ηθοποιού Νένας Χρονοπούλου), οι οποίοι επίσης δολοφονήθηκαν, ο πρώτος τον Ιούνιο του 2007 στην Καλλίπολη Πειραιά και ο δεύτερος τον Οκτώβριο του 2007 στον Ταύρο.

Η δεύτερη ήταν αυτή του 43χρονου Λιβανέζου Αλί Σαΐντ, τον Μάρτιο του 2008 στη συμβολή των οδών Πινδάρου και Κοραή στο Π. Φάληρο, «κουμπάρου» του «αρχηγού» της Ελευσίνας. Το θύμα διέθετε γνώσεις για την κατασκευή βομβών και εκτιμάται ότι βρισκόταν πίσω από παλαιότερες εκρήξεις σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων που διατηρούσε ο αντίπαλος «αρχηγός» του Χαϊδαρίου.

Η τρίτη δολοφονία αφορά αυτή του 39χρονου Γιώργου Σαμπάτ, ισραηλινής καταγωγής, επίσης τον Μάρτιο του 2008, έξω από μπαρ που εργαζόταν στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς. Στο ίδιο μπαρ εργαζόταν και ο 43χρονος Λιβανέζος Αλί Σαΐντ. Ο Σαμπάτ φερόταν ως ο «εκτελεστής» των Άρη Λακιώτη στις 18 Νοεμβρίου του 2005 στο Χαϊδάρι, του Γιάννη Γαβάκη στις 18 Σεπτεμβρίου του 2006 και Αριστοτέλη Γιαγιά και Βασίλη Νασιπιάν στις 27 Ιανουαρίου του 2007 στη Νίκαια, μέλη όλοι της ομάδας εκβιαστών του Χαϊδαρίου.

Η τέταρτη δολοφονία είναι αυτή του 31χρονου Ι.Τ., γνωστού ως «Πιτσίλα», στις 21 Μαΐου 2014 στον Κορυδαλλό, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους υπόπτους για την διπλή δολοφονία μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο. Αυτή η περίπτωση πολύ πιθανόν να ήταν «απόσυρση» συνεργάτη που μίλαγε πολύ και ήξερε πολλά…

Οι εντεκάδα των μεγάλων “νονών”  της νύχτας, όπως την παρουσιάζει ο ιστότοπος pagenews.gr περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα, που κατά καιρούς απασχόλησαν και την κοινή γνώμη με δολοφονίες, απόπειρες, εκβιασμούς, απαγωγές και άλλες πράξεις ποινικά κολάσιμες.

Οι εντεκάδα απαρτίζεται από:

Γεράσιμος Ναστούλης: Πίσω στον χρόνο, το ημερολόγιο δείχνει 29 Οκτωβρίου 1994, έξω από το μπαρ «Κόλετζ» στο Χαϊδάρι -αρκετά κοντά στο σημείο που δολοφονήθηκε και ο Βασίλης Στεφανάκος- πέφτει νεκρός από τις σφαίρες των Κώστα και Παναγιώτη Βλαστού ο Γεράσιμος Ναστούλης. Ο αδελφός του, Κώστας Ναστούλης, μέχρι πρότινος έγκλειστος στις φυλακές και φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας της Ελευσίνας, συγκλονίζεται στο άκουσμα της είδησης.

Θέμης Παπαμάλης: Για τους αστυνομικούς της Ασφάλειας ήταν ο μεγαλύτερος Έλληνας βομβιστής που έδρασε για σχεδόν δύο δεκαετίες, μέχρις ότου πέσει νεκρός. Σκληρός κακοποιός και αρχηγός μιας ομάδας πρώην μελών της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, οι οποίοι μετά τη θητεία τους εντάχθηκαν στο οργανωμένο έγκλημα της χώρας μας, είχε δώσει «παρών» ακόμη και στον εμφύλιο πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας στο πλευρό παραστρατιωτικών οργανώσεων. Η 19η Φεβρουαρίου 2000 ήταν η τελευταία μέρα του στη ζωή, καθώς πέφτει νεκρός έξω από το σπίτι του στην περιοχή της Πετρούπολης, έχοντας πρώτα δεχτεί 19 σφαίρες.

Νίκος Γρηγοράκος: Ο Μπραχαμιώτης αρχινονός των νοτίων προαστίων πίνει τον καφέ του απέναντι από τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, όπου ο πατέρας του -Βασίλης Γρηγοράκος- απολογείται για υπόθεση ναρκωτικών. Μία μηχανή μεγάλου κυβισμού σταματά απέξω και μπροστά στα μάτια ανυποψίαστων περαστικών ανοίγει πυρ εναντίον του «Νικ the Greek», πετυχαίνοντας τον πολλές φορές στο κεφάλι και στο σώμα. Η δολοφονία του, στις 7 Ιουνίου 2000, αλλάζει την εικόνα της αθηναϊκής νύχτας και «χρεώνεται» σε πάλαι ποτέ συνεργάτη και «εισπράκτορα» της φαμίλιας. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 15 Ιουλίου 2000, πέφτει νεκρός στην παραλιακή λεωφόρο και ο πατέρας του, Βασίλης Γρηγοράκος. Δύο αναβάτες μηχανής μεγάλου κυβισμού, με κράνη, τον περιμένουν στην λεωφόρο Βουλιαγμένης, σε ένα δρομολόγιο που ο ίδιος έκανε σχεδόν καθημερινά. Όταν περνάει από το σημείο με το τζιπ αυτοκίνητό του και συνοδηγό τη σύζυγο του, η μοτοσυκλέτα φτάνει δίπλα του και τον πυροβολούν μέχρι να πέσει νεκρός πάνω στο τιμόνι.

Θέμης Καλαποθαράκος: Ο πιο σκληρός της παλιάς γενιάς των νονών της αθηναϊκής νύχτας, κατάφερε να πυροβολήσει 18 φορές εναντίον των εκτελεστών του πριν πέσει νεκρός από 60 σφαίρες που δέχτηκε, στις 25 Ιουλίου 2000. Το όνομα του είχε εμπλακεί σε δολοφονίες και μία απαγωγή, ενώ το μοιραίο για εκείνον βράδυ επέστρεφε με το τζιπ της μητέρας του από το πολυτελές εξοχικό του στο Σχοινιά. Οι πληρωμένοι εκτελεστές τον περίμεναν στη λεωφόρο Ποσειδώνος, λίγα μέτρα μακρυά από τη βίλα του, ενώ με τον που το βλέπουν ανοίγουν πυρ με Kalashnikov και ένα πιστόλι «γαζώνοντας» το αυτοκίνητο. Ο Καλαποθαράκος προσπάθησε να ξεφύγει και πυροβόλησε πολλές φορές εναντίον των αγνώστων, ωστόσο όταν βγήκε από το αυτοκίνητο του και σε μια προσπάθεια να σωθεί, έπεσε στο έδαφος από τα βαριά τραύματα του με τους εκτελεστές του να του δίνουν τις χαριστικές βολές. Η δολοφονία του ήταν το πιο ξεκάθαρο μήνυμα για τις ανακατατάξεις που είχαν ξεκινήσει στον χώρο. Παλαιότερα είχε γλιτώσει από συμπλοκή με τον πρώην ΕΚΑΜίτη, Ηρακλή Νικολόπουλο, ο οποίος εισέβαλε σε νυχτερινό κέντρο της παραλιακής και άνοιξε πυρ τραυματίζοντας τον Καλαποθαράκο και σκοτώνοντας έναν άλλο νονό της νύχτας, τον Γιώργο Φραγκογιάννη.

Γιώργος Αυτιάς: Το ημερολόγιο δείχνει 29 Ιουνίου 2007 και ο ιδιοκτήτης καφετέριας στην περιοχή της Καλλίπολης Πειραιά έχει μόλις παρκάρει το τζιπ του μπροστά από το μαγαζί. Μέσα στο όχημα είναι και η μητέρα του. Ένας άνδρας, ο οποίος προσποιείται ότι κάνει τζόκινγκ, εμφανίζεται στη συμβολή των οδών Σαλαμινομάχων & Σοφοκλέους, πλησιάζει τον Γιώργο Αυτιά από πίσω και τον πυροβολεί τέσσερις φορές στο κεφάλι και το σώμα. Στη συνέχεια ανοίγει πυρ και εναντίον περαστικών που επιχειρούν να βοηθήσουν τον Αυτιά, ενώ διαφεύγει με τη βοήθεια του συνεργού του με μηχανή μεγάλου κυβισμού. Δύο χρόνια αργότερα, πιθανότατα οι ίδιοι ηθικοί αυτουργοί, δίνουν εντολή και εκτελείται εν ψυχρώ η γυναίκα του Αυτιά, Μαρία Καφιέρη. Η τελευταία πήγαινε επίσκεψη σε φιλικό της σπίτι και σταμάτησε να πάρει γλυκά σε πολύ γνωστό ζαχαροπλαστείο του Πειραιά, έχοντας γυρισμένη την πλάτη της στην πόρτα. Ξαφνικά εμφανίζεται στην είσοδο ένας άντρας που φορούσε τζόκεϊ και την πυροβολεί από πίσω στο κεφάλι, σκοτώντας την ακαριαία. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έπεσε θύμα του πολέμου της νύχτας.

Γεράσιμος Μαυράκης: Ο σύντροφος της Νένας Χρονοπούλου γνώριζε ότι τον είχαν στο στόχαστρο. Η χειροβομβίδα που είχαν πετάξει μερικούς μήνες πριν στο σπίτι του, στην πλατεία Θεάτρου στον Πειραιά, προϊδέαζε για το τι θα επακολουθούσε. Γι’ αυτό και πάντα φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Όχι, όμως, το βράδυ της 20ης Οκτωβρίου 2007. Σχεδόν ξημερώματα, ο Μαυράκης οδηγεί τη μηχανή του στην οδό Πειραιώς. Στο ύψος του Ταύρου σταματάει σε κόκκινο φανάρι. Ξαφνικά, εμφανίζεται δίπλα μια μοτοσικλέτα (χωρίς πινακίδες) με δύο επιβαίνοντες. Το άτομο που κάθεται πίσω τον σημαδεύει με πιστόλι και και τον πυροβολεί τέσσερις φορές στο στήθος, ενώ για να είναι απόλυτα σίγουρος ότι το «συμβόλαιο θανάτου» εκτελέστηκε σωστά, κατεβαίνει και του ρίχνει τρεις χαριστικές βολές. Ο Μαυράκης είχε συλληφθεί το 2003 ως ύποπτος για συμμετοχή σε κύκλωμα εκβιαστών που δραστηριοποιούνταν στον Πειραιά, με τους αστυνομικούς να είναι πεποισμένοι ότι ο εκτελεστής ήταν αλλοδαπός με εμπειρία σε εμπόλεμη ζώνη.

Αλέκος Κοσμόπουλος: Ο πόλεμος των νονών της νύχτας είναι σε πλήρη εξέλιξη και στις 8 Νοεμβρίου του 2008 εκτελείται ένα ακόμη καλοπληρωμένο «συμβόλαιο θανάτου» και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας. Δύο άγνωστου που επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού πλησιάζουν το αυτοκίνητο του επιχειρηματία Αλέκου Κοσμόπουλου, που ήταν σταματημένο στο φανάρι στη συμβολή της Ιεράς Οδού με τη Θηβών, και ανοίγουν πυρ εναντίον του. Οι σφαίρες πέφτουν βροχή μέχρι να τον δουν γεμάτο αίματα να ξεψυχά πάνω στο τιμόνι του αυτοκινήτου του. Ο Κοσμόπουλος είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για τρεις δολοφονίες, εκβιασμούς, ληστείες και άλλα αδικήματα, ενώ είχε αποφυλακιστεί το 2003. Μετά την αποφυλάκισή του δεν είχε απασχολήσει ποτέ την ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο σην Ασφάλιεα ήταν πεποισμένοι πως οι παλιοί λογαριασμοί δεν είχαν κλείσει.

Μπάμπης Λαζαρίδης: Ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου «Μούσες» και σύντροφος της Αγγελικής Ηλιάδη, πέφτει νεκρός από τις σφαίρες αγνώστων το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου 2008, μπροστά από ξενοδοχείο της Βούλας στη συμβολή της παραλιακής λεφωφόρου με την οδό Αλκυονίδων. Βγαίνοντας από την κεντρική πόρτα του ξενοδοχείου λίγο μετά τα μεσάνυχτα και κρατώντας από το χέρι την εντυπωσιακή τραγουδίστρια, ο Λαζαρίδης κατευθύνθηκε προς το τζιπ του για να πάνε στις «Μούσες». Τότε, δύο άνδρες εμφανίστηκαν πίσω από θάμνους τον σημάδεψαν με Kalashnikov και άνοιξαν πυρ εναντίον του, πετυχαίνοντας τον έξι φορές στο στήθος και την κοιλία. Από θραύσμα σφαίρας τραυμαζίζεται στο πόδι και η Αγγελική Ηλιάδη, που θα μείνει για αρκετούς μήνες σε αναπηρικό καροτσάκι. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας συνέλλεψαν 20 κάλυκες από το σημείο. Χρόνια αργότερα η μητέρα του Λαζαρίδη θα πει ότι το «συμβόλαιο θανάτου» του γιου της εκτελέστηκε από ξένους δολοφόνους με κόστος πάνω από 300.000 ευρώ, μία άποψη που θα βρει σύμφωνη και την ΕΛ.ΑΣ.

Γιώργος Αναγνωστόπουλος: Μέρα μεσημέρι σε πολυσύχναστο σημείο της Αθήνας, πέφτει νεκρός από τις σφαίρες αγνώστων εκτελεστών ο επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων, Γιώργος Αναγνωστόπουλος. Το ημερολόγιο δείχνει 10 Ιουνίου 2009, η κίνηση στην οδό Βεΐκου στο Γαλάτσι είναι αυξημένη και το ραντεβού του, με τον τραγουδιστή Αλέκο Ζαζόπουλο, σε καφετέρια που διατηρούσε ο Αναγνωστόπουλος στην περιοχή δεν θα γίνει ποτέ. Καθώς ετοιμάζεται να μπει στο μαγαζί, εμφανίζονται δύο εκτελεστές και οι σφαίρες από Kalashnikov και ένα πιστόλι των 9mm πέφτουν βροχή, πριν προλάβουν οι συνεργάτες του επιχειρηματία να αντιδράσουν. Οι δράστες έφυγαν τρέχοντας προς την οδό Ανδριτσαίνης, όπου επιβιβάστηκαν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού και εξαφανίστηκαν. Ο απλός κόσμος που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο μαγαζί παθαίνει αμόκ, ενώ από θαύμα δεν υπήρξαν άλλα θύματα. Ο Αναγνωστόπουλος, από τους πιο «σκληρούς» της αθηναϊκής νύχτας είχε γλιτώσει από δύο απόπειρες εναντίον του. Μία στις 25 Μαρτίου 2006 στο σπίτι του στην Καλογρέζα με χειροβομβίδα και μία στις 24 Φεβρουαρίου 2008 στους Αγίους Αναργύρους.

Βασίλης Γρίβας: Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 3 Μαΐου 2017, θύμα είναι ο πρώην πρωταθλητής του body building που από τα τέλης της δεκαετίας του ’80 μπήκε στα… κόλπα στο πλευρό του Θέμη Καλαποθαράκου! Τα τελευταία χρόνια, μετά την αποφυλάκιση του, ο Γρίβας εμφανίζοντας ως «μοναχικός λύκος» στον χώρο της αθηναϊκής νύχτας. Είχε διαφορές με μπράβους και όπως φαίνεται κάποιος απ’ αυτούς πλήρωσε για την επαγγελματική εκτέλεση του. Λίγα δευτερόλεπτα αφότου είχε αφήσει τον 10χρονο γιο του στο δημοτικό σχολείο των Γλυκών Νερών, ένας άγνωστος άνδρας που φορούσε κουκούλα και γάντια τον πυροβόλησε με 9 φορές με πιστόλι των 9mm και αμέσως μετά με τους συνεργούς του έκαψαν το όχημα διαφυγής, για να μην αφήσουν αποτυπώματα και DNA.

Βασίλης Στεφανάκος: Το πιο πρόσφατο “συμβόλαιο θανάτου” είναι ίσως και το πιο ακριβοπληρωμένο, όπως έλεγαν αξιωματικοί της ασφάλειας. Ο Βασίλης Στεφανάκος εκτελέστηκε από δύο άνδρες με καλάσνικοφ όταν βρισκόταν στο αυτοκίνητό του επί της Λεωφόρου Αθηνών, στις 17 Ιανουαρίου 2018. Μία μηχανή με δύο άτομα, πλησίασε το αυτοκίνητο του Στεφανάκου και με καλάσνικοφ άρχισαν να τον πυροβολούν. Αμέσως μετά, οι δράστες εξαφανίστηκαν. Ο Στεφανάκος είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα από τις φύλακες, όπου εξέτισε πολυετή ποινή για σωρεία εγκληματικών ενεργειών, ενώ το όνομά του είχε συνδεθεί με τη λεγόμενη «ελληνική μαφία» και είχε καταδικαστεί για λαθρεμπόριο, προστασία και άλλες εγκληματικές πράξεις. Ο Βασίλης Στεφανάκος γνώριζε ότι έχει εχθρούς. Γι’ αυτό και έπαιρνε τα μέτρα του. Θωρακισμένη 5άρα BMW και δύο άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης που του ήταν συνέχεια δίπλα του, με την παρουσία τους όμως να είναι αρκετά πιο «διακριτική» όταν ο πρώην βαρυποινίτης βρίσκονταν στα μέρη του, στο Χαϊδάρι.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X