Οικονομία

Δραματική αύξηση των ανέργων που κινδυνεύουν με φτώχεια- Το 48% στην Ελλάδα

Δραματική αύξηση των ανέργων που κινδυνεύουν με φτώχεια-  Το 48% στην Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δραματική αύξηση των ανέργων που κινδυνεύουν με φτώχεια- Στο 48% η Ελλάδα. Αύξηση των ανέργων που κινδυνεύουν με φτώχεια και στην ΕΕ.

Τα «πρωτεία» κατέλαβε η Γερμανία, η πλουσιότερη χώρα της ευρωζώνης, όπου περισσότεροι από επτά στους δέκα άνεργους κινδύνευαν να πέσουν σε καθεστώς ένδειας το 2016.

Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου 48%.

Δραματική αύξηση στον αριθμό των ανέργων που κινδυνεύουν να βρεθούν σε καθεστώς φτώχειας καταγράφηκε τα χρόνια της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat σχεδόν οι μισοί άνεργοι (48,7%) στην ΕΕ κινδύνευαν με φτώχεια το 2016, ακόμα και μετά την είσπραξη επιδομάτων ή άλλων μορφών κρατικής βοήθειας, με το ποσοστό να έχει αυξηθεί κατά 7,2 μονάδες σε σχέση με το 2006.

Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Γερμανία, την πλουσιότερη χώρα της ευρωζώνης, όπου περισσότεροι από επτά στους δέκα άνεργους κινδύνευαν να πέσουν σε καθεστώς ένδειας παρά την πρόνοια του Δημοσίου.

Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου 48%, λίγο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Μεγάλος ήταν ο κίνδυνος στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Στη Λιθουανία, το ποσοστό των ανέργων που διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας υπερέβαινε το 60%, ενώ ήταν πάνω από το 50% στη Λετονία, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, την Τσεχία και τη Ρουμανία.

Το χαμηλότερο ποσοστό ανέργων σε κίνδυνο διαπιστώθηκε στην Κύπρο και στη Φινλανδία (αμφότερες 37,3%). Ακολούθησαν η Γαλλία (38,4%) και η Δανία (38,6%).

Αλλά τι εννοούμε όταν λέμε “φτώχεια”;

Οι επίσημες στατιστικές στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τον ορισμό της “σχετικής φτώχειας”. Το ποσοστό της σχετικής φτώχειας σε μια οικονομία ορίζεται ως το ποσοστό των μελών της που βρίσκονται κάτω από ένα κυμαινόμενο όριο εισοδήματος. Κατά κανόνα το όριο της σχετικής φτώχειας σήμερα ορίζεται ως το 60% του “διάμεσου εισοδήματος”. Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό της σχετικής φτώχειας είναι ίσο με το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εισόδημα μικρότερο από το 60% του διάμεσου εισοδήματος.

Το διάμεσο εισόδημα είναι το εισόδημα του διάμεσου ατόμου, δηλαδή του πολίτη που βρίσκεται ακριβώς στο μέσο της εισοδηματικής κατανομής. Οι άνθρωποι που είναι πλουσιότεροί του είναι ακριβώς ίδιοι σε αριθμό με τους ανθρώπους που είναι φτωχότεροι.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό είναι ένα όριο τεχνητό.

Χρησιμοποιείται κυρίως για να δούμε πόσοι πολίτες απέχουν πολύ από έναν ασαφή “μέσο όρο” της κοινωνίας, αλλά δεν μας λέει τίποτα για το αν οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν όντως πρόβλημα επιβίωσης.

Δεν μας λέει αν είναι “φτωχοί”. Μας λέει μόνο ότι αυτά τα άτομα απέχουν αρκετά από την κατάσταση διαβίωσης του μέσου νοικοκυριού. Γι’ αυτό και το ποσοστό της σχετικής φτώχειας δεν επηρεάζεται πολύ από την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της ευφορικής ανάπτυξης της περιόδου 1995-2008 η σχετική φτώχεια στην Ελλάδα έμεινε σχεδόν σταθερή, γύρω στο 20%. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης και την πρωτοφανή ύφεση, αυξήθηκε…

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X