Εφιάλτης για 1,7 εκατ. οφειλέτες προς το Δημόσιο-Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Αρχίζει ο εφιάλτης για 1,7 εκατομμύρια φορολογούμενους, που έχουν οφειλές μεγαλύτερες από 500 ευρώ στο Δημόσιο.

Τόσοι θα υποστούν τις συνέπειες από τα αναγκαστικά μέτρα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Αν δε ληφθεί υπόψη πως γίνονται 1.000 περίπου κατασχέσεις μισθών, ενοικίων, καταθέσεων και άλλων κινητών και ακινήτων, γίνεται αντιληπτό πως για να επιτευχθεί ο στόχος, θα πρέπει τα αναγκαστικά μέτρα να υπερτριπλασιαστούν και να ξεπεράσουν τις 3.000 την ημέρα.

Πάντως, οι  ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο δεν είναι του παρόντος. Θα ξεκινήσουν την 1η Μαΐου. Οπως προκύπτει από την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, από την Πρωτομαγιά σταματούν οι φυσικοί πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων, οι οποίοι θα γίνονται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου.

Μάλιστα οι πλειστηριασμοί θα γίνονται στην εμπορική αξία των ακινήτων, όπως σημειώνεται στη σχετική διάταξη. Ωστόσο, αυτό που δεν ξεκαθαρίζεται είναι εάν το ελληνικό Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα πλατφόρμα των συμβολαιογράφων ή θα προχωρήσει στη δημιουργία νέας. Πάντως ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργηθεί καινούργια πλατφόρμα, εφόσον βέβαια μπορούν οι συμβολαιογράφοι να τους φιλοξενήσουν.

Σε κάθε περίπτωση στις αρχές Μαΐου, διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και κτίρια επιχειρήσεων με χρέη στην εφορία θα εκπλειστηριαστούν με ηλεκτρονικό τρόπο σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.

Οπως προκύπτει από τη διάταξη πλειστηριασμοί που έχουν ήδη ορισθεί να πραγματοποιηθούν μετά την 30ή Απριλίου 2018 και έχει ήδη γίνει η σχετικά προδικασία, θα γίνουν και αυτοί ηλεκτρονικά και μάλιστα θα πρέπει να εκδοθεί νέα περίληψη του προγράμματος, το οποίο πρέπει να κοινοποιηθεί στον οφειλέτη 40 ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να βγάζει στο «σφυρί» ακίνητα ακόμα και για χρέη άνω των 500 ευρώ. Ωστόσο μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει ποτέ. Το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το Δημόσιο, ενώ το 2016 έγιναν 11. Και αυτό καθώς το Δημόσιο δεν έχει συμφέρον στο να εκπλειστηριάζει ακίνητα καθώς είναι τελευταίο μεταξύ των πιστωτών σύμφωνα με τον κώδικα πολιτικής δικονομίας. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο να μην πάρει τίποτα από τον πλειστηριασμό καθώς προηγούνται εργαζόμενοι και τράπεζες.

Πάντως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα ακολουθήσει τη στρατηγική των τραπεζών, βγάζοντας δηλαδή σε πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία στρατηγικών κακοπληρωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ