Επιλογές

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν οι εισφορές για εκατομμύρια μη μισθωτούς

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν οι εισφορές για εκατομμύρια μη μισθωτούς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι την επόμενη Πέμπτη 31 Οκτωβρίου πρέπει να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ Σεπτεμβρίου 2019, οι οποίες αναρτήθηκαν σήμερα Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα.

Τα ειδοποιητήρια των εισφορών Σεπτεμβρίου μπορεί να ακολουθούν την πεπατημένη που διαμορφώθηκε στον ΕΦΚΑ από το 2017, ωστόσο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι τα πρώτα που αναρτώνται αμέσως μετά την νωπή απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις εισφορές ΕΦΚΑ των μη μισθωτών.

Γι’ αυτό ακριβώς έχει ιδιαίτερη σημασία το ποσοστό εισπραξιμότητας που θα καταγραφεί στα τέλη Οκτώβρη από τις βεβαιωμένες εισφορές Σεπτεμβρίου, οι οποίες μετά την δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ στις 4 Οκτωβρίου που κρίνουν αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου είναι λίγο – πολύ στον… αέρα.

Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, ωστόσο, καθώς όσοι επιλέξουν να μην ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις μέχρι να επανανομοθετηθεί νέο σύστημα εισφορών, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικές υποχρεώσεις τον Δεκέμβρη ή τον Γενάρη, όταν δηλαδή θα ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση η ενδιάμεση αυτή περίοδος δεν μπορεί να μείνει «κενή» από εισφορές, οι οποίες είναι υποχρεωτικές για όλους. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το νέο ασφαλιστικό θα ισχύσει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου. Δεν αποκλείεται συνεπώς και το νέο σύστημα εισφορών να έχει αναδρομική ισχύ από 4 Οκτωβρίου.

Για την ενδιάμεση περίοδο που διανύουμε τώρα μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα πρέπει να ακολουθήσει πιθανότατα συμψηφισμός των εισφορών που καταβάλλονται και θα καταβάλλονται με το σημερινό απερχόμενο σύστημα καθώς και των εισφορών που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί με το νέο σύστημα που έρχεται. Συνεπώς αν κάποιος δεν έχει καταβάλλει καθόλου εισφορά την ενδιάμεση περίοδο (από τώρα και μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο) θα κληθεί πιθανότατα να καταβάλλει όλο το οφειλόμενο ποσό – όπως αυτό θα υπολογιστεί με το νέο σύστημα –αναδρομικά.

Αναλυτικά, το ΣτΕ απεφάνθη πως το ύψος των εισφορών που χρεώνονται σε 1,4 εκατομμύριο αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι αντισυνταγματικό καθώς υπολογίζεται στο 20% – δεν έχει ενσωματωθεί στο σκεπτικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου η τελευταία αλλαγή του 2019 με την οποία η εισφορά έπεσε από 20% στο 13,33% – του εισοδήματός τους. Με το σκεπτικό ότι το ύψος των εισφορών πρέπει μεν να διασφαλίζει την επάρκεια των παροχών – συντάξεων χωρίς όμως να πλήττει υπέρμετρα και δυσανάλογα το εισόδημα κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου, το ΣτΕ ακύρωσε ως αντισυνταγματικά τα άρθρα 39 (εισφορές πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ), 40 (εισφορές αγροτών) και 41 (εισφορές υγείας ΕΟΠΥΥ).

Η ακύρωση των άρθρων αυτών επέρχεται από την στιγμή της δημοσίευσης και μετά, δηλαδή από 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά, καθώς αν ίσχυε αναδρομικά από την εφαρμογή του νόμου και από το 2017 τότε ο ΕΦΚΑ θα διέτρεχε – όπως λένε οι δικαστές – πολύ σοβαρό κίνδυνο διατάραξης της οικονομικής του κατάστασης. Κι αυτό επειδή οι 1,4 εκατομμύριο μη μισθωτοί θα μπορούσαν να διεκδικήσουν πίσω τις εισφορές τους τουλάχιστον για δυο χρόνια (2017 – 2018).

Με τον «φραγμό» του ΣτΕ σε αναδρομικές διεκδικήσεις οι εισφορές που καταβλήθηκαν το 2017, το 2018 και το πρώτο 9μηνο του 2019 παραμένουν ως έχουν, ενώ από τον Οκτώβρη του 2019 ισχύει πλέον το νέο σύστημα το οποίο μένει να νομοθετηθεί. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και δηλώσεις των αξιωματούχων του υπουργείου Εργασίας, το νέο σύστημα θα είναι σίγουρα αποσυνδεδεμένο από το φορολογητέο εισόδημα και θα στηρίζεται σε ασφαλιστικές κλάσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X