Θέμα

Εγκαταλείπουν την Αγία Σοφία και αρχίζουν διάλογο με την Τουρκία

Εγκαταλείπουν την Αγία Σοφία και αρχίζουν διάλογο με την Τουρκία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε σε συνάντηση με την Τουρκία λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ακόμα και αν το ζητά ή και το απαιτεί η Γερμανία,  αποκαλύπτει τουλάχιστον δύο πλευρές του θέματος. Η πρώτη είναι πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη πραγματικά να διεκδικήσει την τιμωρία της Τουρκίας για το ζήτημα της Αγία Σοφίας (και μην πει κανείς το αντίθετο, γιατί αν ήταν αποφασισμένη το πρώτο που θα έκανε θα ήταν να ακυρώσει την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, για να στείλει μεταξύ άλλων μήνυμα αποφασιστικότητας. Δεν το έκανε και το μήνυμα που έστειλε ήταν το αντίθετο) και η δεύτερη ότι δεν έχει επιλέξει της στρατηγική της ισχυρής αποτροπής απέναντι στην Τουρκία, αλλά του εξευμενισμού του θηρίου και της συνθηκολόγησης, στρατηγική που, όπως αναφέραμε σε άλλο σημείωμα οδηγεί με μαθηματική σχεδόν ακρίβεια σε υποχωρήσεις.

Ετσι, λοιπόν πριν ακόμα σβήσει ο απόηχος της ανακοίνωσης του Ερντογάν για την Αγία Σοφία, που συνιστά μεγάλη ήττα για την Ελλάδα, ξεκίνησαν οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις (γιατί άραγε τόσο βιαστικά;) για τον διαμοιρασμό, όπως υποστηρίζεται, του Αιγαίου και των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου, κατά τη μυστική τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας στο Βερολίνο.

Μάλιστα την αποκάλυψη για τη συνάντηση έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες!

Η συνάντηση έγινε σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή, και ο Γιαν Χέκερ, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τοποθετήθηκε σχετικά με τη συνάντηση την Τρίτη στη Μάλτα λέγοντας ότι «στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας».

«Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε έναν διάλογο. Όπως ξέρετε ο πρέσβης και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνεργάτες μου από το υπουργείο μας ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Toυρκίας- Γερμανίας. Και ο κύριος Καλίν με κάλεσε από εκεί και με ενημέρωσε. Τελικά αν υπάρχει θέληση μπορεί να γίνει διάλογος», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Αυτή η συνάντηση έρχεται μετά από το μπαράζ δηλώσεων Ευρωπαίων αλλά και Γερμανών αξιωματούχων για συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας σχετικά με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, το Βερολίνο φαίνεται πως έχει λάβει -πιθανόν με την συγκατάθεση των ΗΠΑ- το ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις, καθώς ήταν αυτό που διαμεσολάβησε και για την τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Μητσοτάκη.

Η ελληνική πλευρά προσπάθησε αρχικά να αποσιωπήσει το θέμα, ακολουθώντας την τακτική της μυστικής διπλωματίας, αντιλαμβανόμενη πως μία συνάντηση με την Τουρκία αμέσως μετά την ανακοίνωση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μόνο προβλήματα και κόστος θα είχε για την ελληνική κυβέρνηση.

Ομως, όταν ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε τη συνάντηση, ακολούθησε την οδό της υποβάθμισης του θέματος. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τοποθετήθηκε την Τρίτη σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με την ανακοίνωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, μην αποκαλύπτοντας τι πραγματικά συζητήθηκε λέγοντας και το αμίμητο πως η ερώτηση για τη συνάντηση θα έπρεπε να απευθυνθεί στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών(!), ενώ πρόσθεσε πως η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να ζητάει εξηγήσεις από την Ελλάδα σχετικά με τα ελληνοτουρκικά!

Συγκεκριμένα ο  Νίκος Δένδιας όταν ρωτήθηκε για την ελληνοτουρκική συνάντηση  δήλωσε επί του θέματος:  «Ο σωστός αποδέκτης της ερώτησης σας είναι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Είναι αυτονόητο, νομίζω υπήρξε σχετική ανακοίνωση ή ανακοίνωση των διπλωματικών πηγών επ’αυτού.

Βεβαίως η γερμανική προεδρία έχει τη δυνατότητα να ζητά διευκρινήσεις από οποιοδήποτε κράτος μέλος και είναι ευκταίο να υπάρχουν επαφές υπηρεσιακών παραγόντων, μέχρι εκεί όμως. Αν θέλει η Τουρκία να το παρουσιάσει σαν διάλογο για να μπορέσει να αποτινάξει από πάνω της την πιθανότητα των κυρώσεων νομίζω ότι θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω » 

Μόνο που ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και η στενή σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, δεν είναι απλοί «υπηρεσιακοί παράγοντες», αλλά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη τα οποία δίνουν αναφορά και λαμβάνουν τις εντολές τους απευθείας από τους ηγέτες των δύο κρατών Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκο Μητσοτάκη και ασφαλώς δεν συναντήθηκαν στο Βερολίνο για να πιουν καφέ.

Αν στο παζλ τοποθετήσουμε και το χτεσινό tweet του Πρωθυπουργού στο οποίο έγραφε «Η Αγία Σοφία είναι μεγαλύτερη από όλους και μας ξεπερνά όλους. Θα στέκει ακλόνητη, διατηρώντας την ακτινοβολία που εκπέμπει από τον 6ο αιώνα, με εμβέλεια που απλώνεται πάνω από χώρες και θρησκείες και με διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές μίας διοικητικής απόφασης», γίνεται αντιληπτό πως η ελληνική κυβέρνηση στο όνομα του διαλόγου με την Τουρκία ή κατόπιν ισχυρών πιέσεων σάλπισε υποχώρηση στο θέμα της Αγίας Σοφίας.

Υστερα από τα ηρωικά του τύπου ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τηλεφωνική…εκστρατεία, βλέπουμε ότι επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα μιλώντας για διοικητική απόφαση, αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις της Τουρκίας.

Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει ή δεν μπορεί να σταθεί αποφασιστικά απέναντι στην Τουρκία και προετοιμάζει την κοινή γνώμη για διάλογο και συνθηκολόγηση, που μάλλον δεν θα είναι καθόλου ευνοϊκή για τα εθνικά συμφέροντα. Το αντίθετο. Φαίνεται πως τελικά στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικράτησε η πλευρά των ενδοτικών. Και να μην ξεχνάμε τις δηλώσεις Ροζάκη πριν από λίγες μέρες, ο οποίος μπορεί να αποπέμφθηκε μετά το θόρυβο που ξεσήκωσε με τη φράση το Καστελόριζο είναι πολύ μακριά, αλλά το πνεύμα του φαίνεται πως παραμένει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X