Το εγκώμιον Αδώνιδος δια τον Ευάγγελον Βενιζέλον και η προεδρία της Δημοκρατίας

Πολλά λέγονται και  γράφονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με  τα σενάρια που θέλουν την ΝΔ του Αντ. Σαμαρά να προωθεί για την θέση του προέδρου της δημοκρατίας τον.. Ευάγγελον Βενιζέλον.

Μάλιστα κάποιοι ερμήνευσαν την παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΝΔ, με την οποία χαρακτήρισε ως απαραίτητο εταίρο το Κίνημα Αλλαγής, ως την πρώτη κίνηση για την υλοποίηση  του  σχεδίου,  που έχουν εμπνευστεί  οι δυο πρώην κυβερνητικοί εταίροι.

Άλλοι πάλι λένε ότι την πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση –προσεγγίζοντας ακόμα και τον ΣΥΡΙΖΑ- την είχε κάνει ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν προ καιρού έδωσε ως δια μαγείας, χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

 Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως συνταγματολόγος, ανέφερε για πρώτη φορά  ότι μια διεθνή συμφωνία, μπορεί να υπερβαίνει τα συντάγματα των κρατών, δίνοντας στην πραγματικότητα έτσι λύση στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο  εμφανιζόταν  εγκλωβισμένο χρονικά, καθώς οι Σκοπιανοί ζητούν περισσότερο χρόνο για να προχωρήσουν στην αλλαγή του συντάγματος τους.

Η συζήτηση μπορεί να φαίνεται πρόωρη, αφού   η θητεία του  Προκόπη  Παυλόπουλου ολοκληρώνεται το 2020, όμως προφανώς οι δυο εταίροι βάζοντας το σενάριο στο τραπέζι των συζητήσεων  θέλουν να μελετήσουν τις δυνάμεις τους .

Το Καραμανλικό στρατόπεδο αντέδρασε ήδη έντονα  καθώς ο Ευάγγελος Αντώναρος κάλεσε  τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναθεωρήσει την άποψή του για τον Προκόπη Παυλόπουλο ζητώντας του να τον  προτείνει το 2020 προκειμένου ο νυν πρόεδρος να κάνει δεύτερη θητεία .

Από την άλλη οι υπερασπιστές του σεναρίου  Σαμαρά  δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι  από τους υπασπιστές του πρώην πρωθυπουργού .Ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε  «Ο κ. Βενιζέλος είναι ένας άνθρωπος του οποίου τις πολιτικές ικανότητες προσωπικά εκτιμώ πάρα πολύ. Αυτό τώρα σημαίνει προφανώς ότι εάν ρωτούσαν εμένα – δεν αποφασίζω εγώ για αυτά τα θέματα- εάν ρωτούσαν εμένα εάν ο κ. Βενιζέλος μπορεί να παίξει διάφορους ρόλους, προφανώς η γνώμη μου θα ήταν θετική. Τον θεωρώ ικανό». Στην επισήμανση ότι η ερώτηση αφορούσε ειδικά το πολιτειακό αξίωμα, ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να διευκρινίσει: «Δε θέλω να μπω τώρα σε σενάρια, γιατί σας είπα εγώ δε θα αποφασίσω τώρα για αυτά. Εγώ μιλάω γενικά και επί της αρχής. τον θεωρώ ικανό πολιτικό πρόσωπο. Τώρα από κει και πέρα τι θα φέρει το μέλλον… Σε κάθε περίπτωση πάντως τον αντιμετωπίζω ως πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ως μέλος της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής. Όχι σαν κάτι χωριστό. Δεν κάνουμε συμφωνίες και συζητήσεις με τον καθέναν σε προσωπικό επίπεδο».

Στην τελευταία φράση του αντιπροέδρου της ΝΔ έρχεται άλλωστε να κολλήσει η πρόταση του Αντ. Σαμαρά για συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής.

Γιώργος Χρηστάκης

Το κεφάλαιο «Τσίπρας» στο βιβλίο του Ολάντ. Τα αγγλικά και ο ανοιχτός γιακάς…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ