Οικονομία

Έκλεισε τεχνικά η συμφωνία για την πώληση της ΔΕΗ!

Έκλεισε τεχνικά η συμφωνία για την πώληση της ΔΕΗ!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένα νέο κεφάλαιο αναμένεται να ανοίξει για τη ΔΕΗ καθώς έκλεισε τεχνικά η συμφωνία για τις μονάδες που θα διατεθούν προς πώληση μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες.

Στην Αθήνα οι… υπογραφές

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται την επόμενη εβδομάδα οπότε και θα συναντηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης με τους επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, κάτι που θα δώσει και το πράσινο φως για το market test και την προσέλκυση επενδυτών.

Τι παραχωρείται

Η λίστα με τις μονάδες που θα παραχωρηθούν περιλαμβάνει τη Μελίτη 1, την άδεια για τη Μελίτη 2 και τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, ενώ στη ΔΕΗ θα παραμείνει τελικά το Αμύνταιο.

Ωστόσο, βούληση της επιχείρησης είναι η αναβάθμιση των μονάδων στο Αμύνταιο σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή. Σύμφωνα με πηγές του insider.gr, αυτό είναι απολύτως απαραίτητο όχι μόνο για την τηλεθέρμανση αλλά κυρίως επειδή τίθεται θέμα ενεργειακής επάρκειας το 2019 και το 2020.

«Ήδη αυτή την περίοδο, ακόμη και τώρα, οι βαλκανικές χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αν ο χειμώνας είναι βαρύς και στην Ευρώπη, πώς θα καλυφθεί όλη αυτή η ζήτηση; Πρέπει να επεκταθεί ο χρόνος ζωής στο Αμύνταιο καθώς οι μονάδες που διαθέτει η επιχείρηση δεν είναι και τόσες πολλές … Η επένδυση δεν θα κοστίσει τόσο πολύ όσο λένε. Μπορεί να πέσει αρκετά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, αν π.χ το αναλάβει η Shenhua μπορεί να πέσει στα 70 εκατ. ευρώ», σημειώνει σχετικά γνώστης του θέματος.

Λίφτινγκ!

Η ΔΕΗ θα έχει μια εντελώς διαφορετική εικόνα μετά από  την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού της δυναμικού, τη μείωση της παραγωγής πάνω από 50% και την υλοποίηση των μέτρων για τη μείωση του μεριδίου της σε επίπεδα κάτω του 50% μέχρι το τέλος του 2019.

Οι μεγάλες αυτές αλλαγές σε συνδυασμό με τα χρωστούμενα προς προμηθευτές, διαχειριστές δικτύων  κλπ τα οποία ξεπερνούν τα 670 εκατ. ευρώ  και τα συρρικνούμενα ταμειακά διαθέσιμα στα 511,797 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017 από τα 574,567 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα καθιστούν επιτακτική ανάγκη την αναζήτηση νέων πηγών εσόδων.

Πρόκειται για αλλαγές οι οποίες προδιαγράφουν μια εντελώς διαφορετική πορεία η οποία ήδη ταυτίζεται με μια νέα στρατηγική την οποία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, σκιαγράφησε μιλώντας την Πέμπτη στο 22ο εθνικό συνέδριο του ΙΕΝΕ με θέμα «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2017».

«Σε ένα χρόνο η αγορά θα έχει διαφορετική εικόνα από σήμερα. Η ΔΕΗ θα έχει μερίδιο κάτω του 50%. Θα υπάρχουν πολλοί ισχυροί παίκτες και αυτό θα έχει άμεση επίδραση και στη λιανική. Ως ΔΕΗ αντιμετωπίζουμε την αποεπένδυση ως ευκαιρία. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι ένα εύλογο τίμημα με το οποίο θα στραφούμε σε άλλες επενδύσεις σε ΑΠΕ κλπ. Πρέπει βέβαια να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια (για τα έργα στις ΑΠΕ)», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτάκης.

Με την πώληση των μονάδων θα γίνει επένδυση ύψους 800-900 εκατ. ευρώ στη Φλώρινα , στα ορυχεία και την κατασκευή της δεύτερης μονάδας» ανέφερε ο πρόεδρος της επιχείρησης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X