Αναλύσεις

Εκλογές: Θρίλερ ή περίπατος; Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα

Εκλογές: Θρίλερ ή περίπατος; Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Θρίλερ θα είναι οι εκλογές ή περίπατος; Το δίλημμα αυτό αναδύεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά τη ΔΕΘ. Το ευρήματα ως προς την πρόσθεση ψήφου και η διαφορά των δύο κομμάτων, τοποθετούνται σε δύο ζώνες: Στη ζώνη του 4% ως 6% και στην περιοχή του 8% ως 10%.

Από το εύρος της ψαλίδας τίθεται το ερώτημα αν θα βρεθούμε ενώπιον ενός εκλογικού θρίλερ ή ενός περιπάτου της ΝΔ η οποία στο τέλος μπορεί να κόψει το νήμα ακόμα και με μικρή σχετικά διαφορά, αλλά χωρίς να απειληθεί σοβαρά από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενα από τα κυρίαρχα επίσης στοιχεία είναι αν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία ένα κόμμα, η Ν.Δ. στην προκειμένη περίπτωση ή δεν θα καταφέρει να αγγίξει το στόχο αυτόν.

Η αυτοδυναμία ως στόχος για τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Ν.Δ. φαντάζει εφικτός. Κι΄αυτό υποστηρίζεται για τις δημοσκοπήσεις που δίνουν άνοιγμα στην ψαλίδα στην περιοχή των 8 ως 10 μονάδων, αφού σε αυτά τα γκάλοπ το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου για τη ΝΔ είναι πέριξ του 30%.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι η αυτοδυναμία είναι πιο κοντινή ή πιο μακρινή ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Αν μπουν 5 κόμματα ένα ποσοστό πέριξ του 34% μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, αν όμως στη Βουλή εισέλθουν περισσότερα, τότε απαιτείται μεγαλύτερο ποσοστό.

Τούτων λεχθέντων ας εξετάσουμε το κεντρικό δίλημμα και ας ξεκινήσουμε από το πιο εύκολο. Αν η πραγματική ψαλίδα είναι στην περιοχή των 8 ως 10 εκατοστιαίων μονάδων, τότε η Νέα Δημοκρατία δεν θα χάσει την πρωτιά. Μάλιστα αναμένεται να επιδιώξει την αυτοδυναμία με άνοιγμα προς το Κέντρο, γιατί όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στο χώρο της έχει χτυπήσει ταβάνι. Συνεπώς ο χώρος του Κέντρου είναι αυτός που θα καθορίσει το εύρος της διαφοράς και το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το στροφή που έχει κάνει προς την άκρα δεξιά μπορεί να προσελκύσει κεντρώους ψηφοφόρους. Μάλλον δύσκολα, αν λάβουμε υπόψη τα στερεότυπα του κεντρώου χώρου.

Αν η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι στην περιοχή του 4% ως 6% τότε αναμένεται να ζήσουμε ένα ντέρμπι και το τελικό αποτέλεσμα ανάμεσα στα δύο κόμματα να είναι θρίλερ.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν τουλάχιστον δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι το μέγεθος της συσπείρωσης. Στη Νέα Δημοκρατία είναι 85%, που σημαίνει ότι έχει πολύ μικρά περιθώρια ανόδου μέσα από τη συσπείρωση, γι΄ αυτό και όπως προαναφέραμε το κλειδί γι΄ αυτήν είναι η διεύρυνση προς το Κέντρο.

Του ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση είναι στο 55%, που σημαίνει ότι θεωρητικά έχει πολύ περισσότερα περιθώρια και δυνατότητες ανόδου.

Ο δεύτερος παράγοντας και πολύ καθοριστικός, όπως φάνηκε από τις δημοσκοπήσεις  είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Πρόκειται για μέτρα που έχουν μεγάλη αποδοχή από τους πολίτες, όμως υπάρχει και μία αχίλλειος πτέρνα. Είναι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία. Οι περισσότεροι (δηλαδή η πλειοψηφία), αμφισβητούν αν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες Τσίπρα (δείτε στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που παρατίθενται παρακάτω).

Στην περίπτωση λοιπόν που υλοποιηθούν τα μέτρα όπως: Η μη περικοπή των συντάξεων, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτατου, η μείωση των φόρων και των εισφορών, ο περιορισμός του ΦΠΑ, τότε είναι πολύ πιθανό ένα μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων (είναι τεράστιο ποσοστό και πάνω από το ένα τρίτο προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ) να αποφασίσει να ψηφίσει το κόμμα που ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές.

Να επισημάνουμε ότι στη φαρέτρα της κυβέρνησης βρίσκονται και άλλες ρυθμίσεις, όπως η εξόφληση σε δόσεις των χρεών προς την εφορία και τα ταμεία, η αντιμετώπιση του προβλήματος των εγγυητών, η επέκταση της προστασίας με το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

Ολα αυτά αν υλοποιηθούν θα περιορίσουν τις αμφιβολίες των πολιτών και θα προικίσουν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερη αξιοπιστία, στοιχεία καθοριστικό και για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν για την επόμενη τετραετία.

Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να αυξήσει το κεφάλαιο της αξιοπιστίας με συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνει και υλοποιεί, τότε δεν αποκλείεται ακόμα και να κερδίσει τις εκλογές αν, το τονίζουμε αυτό, η τωρινή διαφορά είναι στο 4% ως 6%.

Στα προαναφερόμενα να προσθέσουμε τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν στη ΝΔ από τον εσωκομματικό ¨πόλεμο¨ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους καραμανλικούς, τις καρατομήσεις βουλευτών και τον αποκλεισμό από τις λίστες άλλων στελεχών και την τυχόν δημιουργία νέων σχηματισμών τόσο προς το Κέντρο όσο και προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, που όπως σας ενημέρωσε ο eretikos.gr κυοφορούνται.

Τέλος να προσθέσουμε και τις εξελίξεις στις υποθέσεις της Novartis, του ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλων υποθέσεων διαφθοράς, σε συνδυασμό με το ισχυρό αίτημα των πολιτών για τιμωρία των ενόχων.

 

Κάπα Research

Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research που παρουσίασε στο “Έθνος της Κυριακής” θετικές κρίνονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς το 53% τις θεωρεί θετικές και μάλλον θετικές σε αντίθεση με το 21% που τις κρίνει αρνητικά η μάλλον αρνητικά. Η δυσπιστία βέβαια είναι μεγάλη, καθώς το 58% θεωρεί πως θα εφαρμοστούν πολύ λίγα ή ακόμη και τίποτα από τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Θετικά και σε πολύ μεγάλο ποσοστό (76%) αντιμετωπίζουν οι ερωτηθέντες την διαπραγμάτευση για μη περικοπή των συντάξεων, ωστόσο πιστεύουν ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς (52%). Όσον αφορά το δίλημμα των εκλογών που έθεσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός το 59% θεωρεί πως δεν έχει ή μάλλον δεν έχει βάση. Για τη συνολική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το 46% την αξιολογεί αρνητικά η μάλλον αρνητικά σε αντίθεση με το 35% που την αξιολόγησε θετικά η μάλλον θετικά.

Συντριπτική ήταν η διαφορά στην άποψη των πολιτών για το αν η χώρα βαδίζει σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση. Συγκεκριμένα το 63,89% θεωρεί πως λάθος αρμενίζουμε ενώ μόλις το 32,76% πιστεύει το αντίθετο. Όσο για το ποιο ήταν “το κύριο συναίσθημα που είχατε όταν ακούσατε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ”, το 36,74% απαντά “θυμό”, το 17,19% “απογοήτευση”, το 18,28% “αισιοδοξία”, το 16,02% “αδιαφορία” και το 9,77% “ικανοποίηση”.

Vox Pop Analysis

Μεγάλη αποδοχή δείχνει η δημοσκόπηση για την εφημερίδα Documento για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ, καθώς το συντριπτικό ποσοστό των ερωτηθέντων έχει θετική η μάλλον θετική γνώμη για τα νέα μέτρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού το 36,55% έχει θετική άποψη και μάλλον θετική το 19,37%, για την σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ θετική και μάλλον θετική έχει το 38,82% και 23,8% αντίστοιχα.

Όσο για το αν θα εφαρμοστούν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων εμφανίζεται δύσπιστο. Χαρακτηριστικό είναι πως το ποσοστό αυτών που είναι σίγουροι ότι δεν θα εφαρμοστεί ή θεωρούν πως μάλλον δεν θα εφαρμοστεί ξεπερνά το 50%.

Prorata

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποδεικνύεται κομβική, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για την Εφημερίδα των Συντακτών, καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, πιστεύοντας σε ποσοστό 74% ότι οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα αποτελούν προεκλογικές υποσχέσεις. Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πολύ σημαντικά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ωστόσο καταγράφεται μια ισχυρή αμφιβολία για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν.

Ειδικά για το φλέγον ζήτημα των ημερών, αυτό της μη περικοπής των συντάξεων, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί την ακύρωση του μέτρου απαραίτητη, εκτιμώντας την σε κλίμακα 1-5 ως απολύτως σημαντική κατά 68%. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους οι πολίτες δηλώνουν απαισιόδοξοι αν πράγματι θα ακυρωθεί.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X