Ελλάδα

ΕΛΑΣ: Άπρόσκλητος «φωτογράφος» σε βαφτίσια -Πιθανόν διακίνηση παιδικής πορνογραφίας

ΕΛΑΣ: Άπρόσκλητος «φωτογράφος» σε βαφτίσια -Πιθανόν διακίνηση παιδικής πορνογραφίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ποινικού ενδιαφέροντος φαίνεται να είναι μια αποκρουστική περίπτωση, ενδεχομένως «παιδικής πορνογραφίας» σε βαφτίσια, που αντιμετωπίζει με απόλυτη διακριτικότητα η ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία 24ωρα.

Συγκεκριμένα, την αντιμετώπιση φαινομένου κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας ερευνά η ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το in.gr, έχουν υπάρξει καταγγελίες σε αστυνομικές υπηρεσίες ότι σε τελετές βαπτίσεων σε εκκλησίες της Αθήνας έχει εμφανισθεί απρόσκλητος και χωρίς συμφωνία με γονείς, φωτογράφος που «στοχεύει» να βγάλει γυμνές φωτογραφίες των βρεφών ώστε να τις χρησιμοποιήσει πιθανόν σαν υλικό «παιδικής πορνογραφίας».

Το βασικό περιστατικό (για τα βαφτίσια) που καταγγέλθηκε στην αστυνομία φέρεται να έχει υπάρξει στα μέσα Ιανουαρίου, σε κεντρική εκκλησία της πρωτεύουσας όπου ο μυστηριώδης «φωτογράφος» που υπολογίζεται ηλικίας άνω των 50-55 ετών προσέγγισε την κολυμβήθρα την ώρα της βάπτισης κι έβγαζε κοντινά πλάνα.

Οι κινήσεις του φέρεται να αιφνιδίασαν τους γονείς κι άλλους συγγενείς οι οποίοι δεν τον γνώριζαν κι έσπευσαν να τον ρωτήσουν αν ήταν στον κύκλο των προσκεκλημένων κι αν ήταν γνωστός κάποιων άλλων προσκεκλημένων. Όμως εκείνος έσπευσε να εξαφανισθεί, από τα βαφτίσια χωρίς να πει οτιδήποτε.

Ωστόσο κι από την περαιτέρω έρευνα των αστυνομικών δεν βρέθηκε οποιοδήποτε στοιχείο που να συνδέει τον συγκεκριμένο ύποπτο (σ.σ.: ο οποίος φωτογραφήθηκε από τους παριστάμεν

Παιδική πορνογραφία και νομοθεσία

Γράφτηκε από τον/την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Στην κορωνίδα του άμεσου ποινικού ενδιαφέροντος βρίσκονται όλες εκείνες οι εγκληματικές πράξεις που μπορούν να βλάψουν τα παιδιά είτε θίγοντας τη γενετήσια αξιοπρέπειά τους είτε βλάπτοντας την ψυχική και σωματική τους υγεία. Εδώ εντάσσεται η διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, η προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους, η σεξουαλική παρενόχληση και η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, περιπτώσεις οι οποίες αναλύονται εκτενέστερα στο αρχείο παρακάτω.

Στα εγκλήματα κατά των ανηλίκων χρηστών εντάσσεται επίσης η προτροπή σε αυτοκτονία (άρθρο 301 Ποινικού Κώδικα), φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό στο χώρο του Διαδικτύου, καθώς επίσης και ο λεγόμενος κυβερνοεκφοβισμός (cyber bullying).

Σχετική νομοθεσία: Ν. 3064/2002 (για πρώτη φορά εισήχθη στον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα το άρθρο 348Α, το οποίο μεταξύ άλλων αφορούσε στη «διακίνηση παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου»), Ν. 3625/2007 και Ν. 3666/2008 ο οποίος και συμπεριέλαβε το έγκλημα του 348Α στις περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Πέρα όμως από τη διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, οι ανήλικοι χρήστες έρχονται να αντιμετωπίσουν και άλλων παράνομες πράξεις όπως είναι η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Αυτού του είδους η πράξη ποινικοποιείται βάσει του 337 άρθρο του Ποινικού Κώδικα και δυστυχώς λαμβάνει χώρα καθημερινά. Σύμφωνα με όσα ορίζει η διάταξη στην παράγραφο 3 που προστέθηκε με το Ν. 3727/2008:

Αντιθέτως, όταν ο ενήλικος πέραν της επικοινωνίας με την/ον ανήλικο, προσποιείται επιπλέον τον ανήλικο με σκοπό να τον προσεγγίσει ευκολότερα και εν τέλει να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί του στον πραγματικό κόσμο, τότε γίνεται λόγος για το φαινόμενο “Grooming”. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ο όρος  “grooming” στον ελληνικό ποινικό κώδικα, εν τούτοις αυτή η πράξη τιμωρείται βάσει του άρθρου 348Β Π.Κ., όπως αυτό προστέθηκε με το Ν. 3727/2008. Κύριο στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του 348 Π.Κ. είναι ο ενήλικας μέσω της τεχνολογίας πληροφόρησης και επικοινωνίας να αποσκοπεί στην αποπλάνηση του παιδιού (339 Π.Κ.) και στο φυσικό κόσμο.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X