Αναλύσεις

Διεθνείς Συμμαχίες για αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η καθημερινή και συνεχής ένταση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και στην Κύπρο αποδεικνύει ότι η Τουρκία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην στρατηγική αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου σε όλα τα επίπεδα. Απώτερος στόχος η πρόκληση κρίσης στην περιοχή προκειμένου έτσι η Άγκυρα να πετύχει συνδιαχείριση του υποθαλάσσιου πλούτου του Αιγαίου και της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ταυτόχρονα ο Ερντογάν στις ομιλίες του ανά την τουρκική επικράτεια δεν σταματά να μιλά για δήθεν παραβίαση των τουρκικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Μάλιστα στα τέλη Φεβρουαρίου, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Exxon Mobil για την ανακάλυψη τεράστιου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, διεξήγαγε την μεγάλης κλίμακας ναυτική άσκηση Γαλάζια Πατρίδα, δείχνοντας με τον πιο προκλητικό και ξεκάθαρο τρόπο ότι επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου. Η Τουρκία τακτικά κορυφώνει τις προκλήσεις, επιδιώκοντας να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο, για να καταλάβει ελληνικό χώρο και να αποκομίσει μερίδιο από τον υποθαλάσσιο πλούτο της Πατρίδας μας. Διατηρεί το casus belli και συστηματικά παραβιάζει τον εναέριο και θαλάσσιο ελληνικό χώρο, συχνά επιχειρώντας επικίνδυνες και ιδιαιτέρως προκλητικές ενέργειες. Έχει στήσει μια μηχανή, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων. Εξαπολύει μεθοδικά την προπαγάνδα της με εθνικιστικές και προκλητικές δηλώσεις αξιωματούχων, την ενισχύει με τα μέσα ενημέρωσης και επιδίδεται συστηματικά σε επιθετικές ενέργειες, παρενοχλώντας ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία, ακόμη κι όταν σ’ αυτά επιβαίνουν ο Πρωθυπουργός ή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Την τουρκική αναθεωρητική πολιτική στα ελληνοτουρκικά υιοθετούν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση της Τουρκίας. Οι δηλώσεις όλων, από τον Ερντογάν μέχρι το τελευταίο κυβερνητικό και κομματικό στέλεχος είναι εναρμονισμένες με τις παράνομες τουρκικές στοχεύσεις και διεκδικήσεις.

Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα χρειάζεται μια συντονισμένη πολιτική Ελλάδας και Κύπρου για την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών, με βάση και τα κοινά συμφέροντα, όπως διαμορφώνονται στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στις 17/4/2018, απαντώντας στην Ερώτησή μου αν προτίθεται να συνάψει ένα Σύμφωνο Αμυντικής Συνεργασίας και Στρατιωτικής Συνδρομής προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από την Τουρκία, δήλωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ότι η Γαλλία ανά πάσα στιγμή θα είναι παραστάτης σε κάθε Κράτος Μέλος, όταν υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του.

Η δήλωση Μακρόν, που έτυχε μεγάλης προβολής από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μπορούσε και έπρεπε να αξιοποιηθεί από την Ελληνική κυβέρνηση και να αποτελέσει το εφαλτήριο για περαιτέρω ουσιαστικές συγκλίσεις και πρωτοβουλίες. Όμως η Ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες για την σύναψη ενός διμερούς Συμφώνου Αμυντικής Συνεργασίας και Στρατιωτικής Συνδρομής Ελλάδας – Γαλλίας με πιθανή μετατροπή του σε πολυμερές Σύμφωνο, με ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου και της Ιταλίας.

Την δήλωση Μακρόν τελικά αξιοποίησε η Κύπρος η οποία προχώρησε στις 15 Μαΐου στο Παρίσι στην υπογραφή Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τη Γαλλία. Στο πλαίσιο αυτό η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί και ο Κύπριος ομόλογός της Σάββας Αγγελίδης επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών τους για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών.

Ιδιαιτέρως θετικές είναι και οι δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου από τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Βελγίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από σχετικές Παρεμβάσεις μου.

Μάλιστα ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, απαντώντας στην Ερώτηση- Παρέμβασή μου στις 12/2/2019 κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης, αναφέρθηκε στην πλήρη συμπαράσταση που εξέφρασαν οι ηγέτες των κρατών του Ευρωπαϊκού Νότου, κατά την επταμερή συνάντηση (MED-7) στις 29/1/2019 στην Λευκωσία.

Καθώς λοιπόν ο Ερντογάν παραμένει αδιάλλακτος συνεχίζοντάς τις απειλές του ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνει τη ρήξη του με την Ουάσιγκτον, η  Αθήνα και η Λευκωσία οφείλουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να εμπεδώσουν διεθνείς συμμαχίες που θα είναι ικανές να δράσουν αποτρεπτικά κατά της τουρκικής προκλητικότητας.  

Ολες οι Ειδήσεις