Ελλάδα

Σοκ! Αύξηση ως 5 ευρώ ανά φιάλη σε τσίπουρο και τσικουδιά!

Σοκ! Αύξηση ως 5 ευρώ ανά φιάλη σε τσίπουρο και τσικουδιά!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μια αύξηση… που θα πονέσει πολλούς! Ακριβότερη, κατά 4 – 5 ευρώ, θα είναι η φιάλη των 700 ml τσίπουρου ή τσικουδιάς στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στις κάβες, όταν τεθεί, αργά ή γρήγορα σε εφαρμογή η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία καταδικάζεται η Ελλάδα για τη μειωμένη κατά 50% φορολογία στο τσίπουρο και στην τσικουδιά σε σχέση με ό,τι ισχύει για τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, βότκα, τζιν κ.λπ.).

Η προσφυγή και η αύξηση

Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από καταγγελίες εισαγωγέων που έκριναν ότι πλήττονται από το συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς, το οποίο πριμοδοτεί την αγορά εμφιαλωμένου τσίπουρου και τσικουδιάς.

Ωστόσο, τόσο οι εισαγωγείς όσο και οι επίσημοι αποσταγματοποιοί πλήττονται από τη χύμα διακίνηση τσίπουρου και τσικουδιάς, καθώς όταν παρασκευάζονται από μικρούς, διήμερους αποσταγματοποιούς, υπόκεινται σε εφάπαξ ή κατ’ αποκοπή φορολόγηση 0,59 ευρώ ανά χιλιόγραμμο έτοιμου προϊόντος…

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία 92/83, καθόσον θέσπισε και διατήρησε σε ισχύ νομοθεσία η οποία προβλέπει την εφαρμογή συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης μειωμένου κατά 50% σε σχέση με τον κανονικό εθνικό συντελεστή στο τσίπουρο και στην τσικουδιά που παράγονται από τις επιχειρήσεις απόσταξης.

Η νομοθεσία

Κατά την προσφεύγουσα (σ.σ. Επιτροπή), η ελληνική νομοθεσία αντιβαίνει προς τις οδηγίες σχετικά με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά και προς τις αρχές της Συνθήκης ΣΛΕΕ, οι οποίες απαγορεύουν στα κράτη-μέλη να επιβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στα προϊόντα άλλων κρατών-μελών φόρους υψηλότερους από εκείνους που επιβαρύνουν τα ομοειδή εθνικά προϊόντα.

Δεν είναι μόνο η απόκλιση στα εμφιαλωμένα αποστάγματα. Σύμφωνα με την Κομισιόν, στην περίπτωση του τσίπουρου και της τσικουδιάς που παράγονται από τους μικρούς, διήμερους αποσταγματοποιούς, οι εφαρμοστέες οδηγίες επιτρέπουν επίσης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μείωση (κατά 50%) σε σχέση με τον κανονικό εθνικό συντελεστή. Η φορολόγηση ύψους 0,59 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόγραμμο που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία είναι σημαντικά χαμηλότερη από το επιτρεπόμενο όριο.

Δηλαδή, βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών, ο φόρος στο εμφιαλωμένα αποστάγματα (σ.σ. εξαιρείται το ούζο) θα πρέπει να ήταν ο ίδιος και με ποτά, ενώ ο μειωμένος κατά 50% φόρος θα έπρεπε να αφορά μόνο τους διήμερους μικρούς παραγωγούς που διακινούν χύμα τα προϊόντα τους.

Πλήγμα για τους αποσταγματοποιούς η αύξηση

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αποστολάκη, πρόεδρο της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας (συμμετέχουν 48 μέλη-αποσταγματοποιοί), δυστυχώς αυτή η απόφαση ήταν αναμενόμενη. Το πώς και πότε θα εφαρμοστεί, είναι πλέον πολιτικό θέμα, σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο ότι όταν εφαρμοστεί, θα πρέπει να εφαρμοστεί σωστά. Δηλαδή να περιλαμβάνει και τους διήμερους παραγωγούς, διότι σε διαφορετική περίπτωση, το μόνο που θα επιτευχθεί, είναι η διόγκωση της λαθρεμπορίας ,με επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία προϊόντα και το κλείσιμο των οργανωμένων επιχειρήσεων.

Στο ερώτημα του Euro2day.gr πόσο θα αυξηθεί η τελική τιμή του εμφιαλωμένου τσίπουρου, μας εξηγεί ότι εάν ο ειδικός φόρος επί του λίτρου άνυδρης αλκοόλης από τα 12,5 ευρώ σήμερα, διπλασιασθεί στα 25 ευρώ που ισχύει για τα άλλα ποτά, τότε μία φιάλη τσίπουρου που σήμερα κοστίζει στη λιανική 12 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με 4,34 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των προτάσεων της Ένωσης για να μην καταστραφεί ο κλάδος, είναι να σταματήσει η χύμα κατανάλωση τσίπουρου στα σημεία μαζικής εστίασης. Δε νοείται, επισημαίνει, να προσφέρεται χύμα τσίπουρο στα καταστήματα μαζικής εστίασης, όταν πλέον και το λάδι πρέπει να είναι σε συσκευασία μιας χρήσης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι με την εφαρμογή του νέου καθεστώτος, ο κλάδος θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και ειδικά οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν φορολογική αποθήκη, καθώς δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τη μείωση των πωλήσεων, αλλά και τον διπλασιασμό των φόρων που θα πρέπει να καταβάλουν.

Όσο για το τι θα πρέπει να γίνει με την παραγωγή των διήμερων που έχουν κατακλύσει την αγορά, επισημαίνει ότι δεν είμαστε κατά της παράδοσης, από την παράδοση ξεκινήσαμε και εμείς. Να επιτρέπεται η παραγωγή των διήμερων, αλλά για οικιακή κατανάλωση, τοπικές γιορτές και φίλους, όχι για βιοπορισμό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X