Κοινωνία

Ελληνική “πατέντα” τετραπλασιάζει τους αναπνευστήρες

Ελληνική “πατέντα”  τετραπλασιάζει τους αναπνευστήρες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε τετραπλασιασμό των αναπνευστήρων προχώρησαν γιατροί του νοσοκομείου Βέροιας. Εφάρμοσαν την τεχνική της «διακλάδωσης» με την οποία ένας αναπνευστήρας μπορεί να χορηγήσει οξυγόνο σε πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα. Ετσι, σε περίπτωση έλλειψης αναπνευστήρων η μέθοδος μπορεί κάλλιστα με κόστος μόνο 3,5 ευρώ να πολλαπλασιάσει τους αναπνευστήρες επί τέσσερα.

Το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βέροιας χρησιμοποίησε την τεχνογνωσία Ιταλών και Αμερικανών συναδέλφων τους που προσάρμοσαν έναν αναπνευστήρα με σκοπό ο ιατρικός εξοπλισμός να λειτουργεί για πολλούς ασθενείς. Οι διευθυντές και το προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής και των ΜΕΘ προχώρησαν στην εφαρμογή της «διακλάδωσης» που εξασφαλίζει οξυγόνο για 2 έως 4 ασθενείς για διάστημα πολλών ωρών.

Σύμφωνα με το makthes.gr, το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βέροιας κατάφερε να δημιουργήσει ένα επιπλέον «όπλο» κατά του COVID-19 και των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν σε αναπνευστήρες παγκοσμίως. Παράλληλα, η διοίκηση του Νοσοκομείου Βέροιας, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό μετέδωσαν την συγκεκριμένη πρακτική και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου, όπως αναφέρουν «να μην μπει ποτέ κανείς μας στο δίλημμα να αποσωληνώσει κάποιον ασθενή γιατί δεν φτάνουν οι αναπνευστήρες». Το μόνο που χρειάστηκε ήταν η προμήθεια συνδετήρα, κόστους 3,5 ευρώ, οπότε και αναβαθμίστηκε ο εξοπλισμός.

Η ιδέα ανήκει στον Δρ Alain Gauthier, αναισθησιολόγο στο περιφερειακό νοσοκομείο Perth and Smiths Falls στο Οντάριο του Καναδά.

Όπως εξηγεί ο Δρ Alain Gauthier «για να εκτελεσθεί η εργασία, οι ασθενείς πρέπει να έχουν παρόμοιο μέγεθος πνεύμονα», ενώ στη συνέχεια, πολλαπλοί εύκαμπτοι σωλήνες είναι τοποθετημένοι στον ένα αναπνευστήρα, λειτουργώντας αρκετές φορές στην κανονική του ισχύ.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X