Σχόλια

Ελληνοτουρκικά -Oruc Reis: Η Ελλάδα βάζει στο «παιχνίδι»… ΕΕ- ΗΠΑ και Ισραήλ

Ελληνοτουρκικά -Oruc Reis: Η Ελλάδα βάζει στο «παιχνίδι»… ΕΕ- ΗΠΑ και Ισραήλ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο προσκήνιο όμως υπάρχει έντονη κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο μετά τις παρεμβάσεις της Αθήνας σε συμμάχους και εταίρους.

-->

Παρά το πρόσχημα της δήθεν άσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το Βερολίνο ενισχύει τη γερμανική επικυριαρχία στο Αιγαίο και όχι μόνο. Μπορεί η Μέρκελ μετά από ελληνική παράκληση στα τέλη Ιουλίου να έκανε παρέμβαση στον Ερντογάν προκειμένου αυτός να μην ξαμολήσει το «Ορούτς Ρέις» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στο παρασκήνιο υπό γερμανική σκέπη οργανώθηκαν μυστικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Βερολίνο και μάλιστα το πρωί της Δευτέρας 13 Ιουλίου και ενώ για το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχε προσδιοριστεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ όπου η Ελλάδα είχε ενημερώσει ότι θα έθετε θέμα επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Όταν όμως οι Ευρωπαίοι «εταίροι μας» πληροφορήθηκαν τα της μυστικής συνάντησης Ελλάδας-Τουρκίας με την Μέρκελ μεσάζων, δεν ήταν καθόλου πρόθυμοι για την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας…

Και όλα αυτά καθώς η Άγκυρα έθετε σε ισχύ, το ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο τουρκολιβικό μνημόνιο ,«χωρίς καν να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στα τέλη Ιουλίου έσυρε την Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συνδιαχείριση του Αιγαίου ενώ το Βερολίνο διασφάλισε ρόλο επιδιαιτητή ανοίγοντας το δρόμο για γερμανική επικυριαρχία στο Αιγαίο.

Και όταν η Αθήνα κατάλαβε ότι έπεσε στην καλοστημένη γερμανοτουρκική παγίδα προχώρησε εσπευσμένα στην προβληματική από κάθε πλευρά τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ» όπως ανέφερε πριν λίγες μέρες και ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς .

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η γερμανική «σφήνα» συνέπεσε με την αναβολή της υπογραφής της Ελληνο-γαλλικής Συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και την παραπομπή στις καλένδες της αγοράς γαλλικών φρεγατών μετά από αμερικανικές πιέσεις αλλά και γερμανικές μεθοδεύσεις. Γι΄αυτό άλλωστε και ο Μακρόν σφυρίζει πλέον αδιάφορα ενόψει της αυγουστιάτικης τουρκικής πρόκλησης με το «Ορούτς Ρέις». Με το Βερολίνο να καθίσταται πλέον σημαντικός παίκτης στο Αιγαίο τη στιγμή μάλιστα που συνεχίζει να είναι όχι μόνο στρατηγικός οικονομικός εταίρος της Άγκυρας αλλά και βασικός προμηθευτής πολεμικού εξοπλισμού στην Τουρκία.

Ενώ πολλοί αναρωτιούνται αν είναι επικοινωνιακό παιχνίδι από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με στόχο να προετοιμάσει τους λαούς για τα επικίνδυνα σενάρια, που εξυφαίνονται σε βάρος τους στην περιοχή, με την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τους οποίους επικαλέστηκε ξανά σήμερα ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Στον απόηχο όλων αυτών ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζόζεπ Μπορέλ αποδέχθηκε σήμερα το ελληνικό αίτημα και συγκαλεί το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Παρασκευή το απόγευμα.

Ενώ την ίδια ημέρα στη Βιέννη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με το Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο. Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών προσδιορίζεται η ατζέντα που δεν είναι άλλη φυσικά από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Νίκος Δένδιας είχε συναντηθεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και στη συνέχεια είχε μεταβεί στο Μαξίμου για σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία υπέβαλλε το αίτημα για έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ενώ λίγες ώρες πιο πριν, ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκος Μητσοτάκης , ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει κυρώσεις.

Συνέχεια όλων αυτών, ο Νίκος Δένδιας ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα και με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιοσσί Αμρανί, βάζοντας στο παιχνίδι και μία ακόμη χώρα- σημαντικό παράγοντα στην περιοχή,με ενδιαφέρον για τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικης Μεσογείου και με κακές σχέσεις με την Άγκυρα. Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε (με καθυστέρηση πάντως δύο ημερών) σταθεί με ανακοίνωση του στο πλευρό της Ελλάδα. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ενεργοποιήσει και το Ισραήλ, καθώς το σχέδιο Ερντογάν απειλεί και τα συμφέροντα του Τελ Αβίβ. Μετά από αρκετούς μήνες απουσίας, οι Ισραηλινοί σηκώνουν ξανά κατασκοπευτικά, κοντά στο σημείο όπου διεξάγει έρευνες το Oruc Reis ,για την προστασία των εθνικών τους συμφερόντων. Από αυτό πρέπει να διδαχθεί η Αθήνα και να πράξει αναλόγως, χωρίς να εμμένει σε επιφανειακές δηλώσεις με «βιτρίνα» το διεθνές δίκαιο.

Η Αθήνα δεν θα πρέπει να δέχεται οι σύμμαχοι και εταίροι να μείνουν σε απλές παραινέσεις προς την Τουρκία ώστε να αποσύρει το Oruc Reis, ούτε να αποδέχεται βέβαια να μπει σε διμερή διάλογο με την Άγκυρα την ώρα που αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία, όπως παροτρύνουν Βερολίνο και Foreign Office.

Σημειώνεται, ότι λόγος για παρέμβαση από την ελληνική πλευρά θα υπάρξει μόνο αν το Oruc Reis ποντίσει τα καλώδια, και μόνο αν αυτά ακουμπήσουν βυθό, καθώς μόνο τότε θα παραβιάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα κατά το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης.

Για αυτό οι κραυγές πόλεμου, ένθεν κακείθεν, είναι όχι μόνο επικίνδυνες άλλα και ανούσιες.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αύριο. Θέτοντας στο τραπέζι ότι η « Ελλάδα και όχι η Τουρκία είναι αυτή που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω μαξιμαλιστικών ισχυρισμών»

Η εφημερίδα Σαμπάχ μάλιστα αναφέρει ότι ο Ερντογάν θα καταθέσει στη Μέρκελ πρόταση για μία κοινώς αποδεκτή φόρμουλα μεταξύ των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου. Κάτι που ενδεχομένως αποτελεί διπλωματική ντρίμπλα, δεδομένου πως μία τέτοια συζήτηση θα έφερνε στο τραπέζι και χώρες όπως το Ισραήλ, που έχουν εχθρικές σχέσεις με την Άγκυρα, αλλά και Αίγυπτο, Κύπρο, Λίβανο, Συρία.

Ελένη Νιζάμη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X